Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ προχώρησε σε μελέτη, στην οποία συνδυάζονται στοιχεία από τον χάρτη παραγωγής του νομού Θεσσαλονίκης και της διάχυσης της αέριας ρύπανσης στον νομό.
“Η ανάλυση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίζεται όπως όλη η Μεσόγειος από υψηλά επίπεδα φωτοχημικής αέριας ρύπανσης αλλά και εντατικών καλλιεργειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, εκτιμάται ότι η ετήσια ζημιά στις καλλιέργειες της περιοχής ανέρχεται σε 43 εκατομμύρια ευρώ”, επισημαίνει ο ερευνητής Χρήστος Βλαχοκώστας από το Εργαστήριο Αέριας Ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης η φωτοχημική ρύπανση είναι η βασική αιτία για την απώλεια παραγωγής βαμβακιού που σε ετήσια βάση υπολογίζεται περίπου στο 16% της συνολικής παραγωγής. Το ποσοστό αυτό της καλλιέργειας, που ουσιαστικά καταστρέφεται λόγω της αέριας ρύπανσης, αντιστοιχεί σε απώλεια 16 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι το 9,8% και το 11,5% των λαχανικών και της επιτραπέζιας ντομάτας καταστρέφονται λόγω της φωτοχημικής ρύπανσης και συγκεκριμένα του όζοντος. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε 9 εκατομμύρια ευρώ ζημιάς τον χρόνο.
Για τη μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ποιότητας αέρα, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) και μετεωρολογικά στοιχεία όπως ταχύτητα ανέμων, θερμότητα και φυσικά ηλιακή ακτινοβολία.
Αναλυτικά, στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας του Πολυτεχνείου μπήκαν οι γεωργικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι δήμοι: Αξιού, Χαλκηδόνας, Χαλάστρας, Εχεδώρου, Μυγδονίας, Επανομής, Βασιλικών, Λαγκαδά, Ασσήρου, Κουφαλίων, Λαχανά, Καλλινδοίων, Νέας Απολλωνίας, Μαδύτου, Αγίου Γεωργίου, Αρέθουσας, Βερτίσκου και Σοχού.
Οι ζημίες που καταγράφηκαν στις καλλιέργειες λόγω της φωτοχημικής ρύπανσης είναι:
Βαμβάκι: 16 εκατομμύρια ευρώ ζημία τον χρόνο. Επιτραπέζια ντομάτα: 9 εκατομμύρια ευρώ ζημιά τον χρόνο. Ρύζι: 4,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στάρι (διαφορετικές ποικιλίες): περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ ζημία τον χρόνο.
Το επόμενο βήμα αυτής της μελέτης θα είναι να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης, που βρίσκονται και εκτός των ελληνικών συνόρων, και να αποδοθούν ευθύνες. Γεγονός ίσως ιδιαίτερα δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά απαραίτητο κυρίως όταν η ζημία είναι απτή, αποδείξιμη και προσμετράται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα.
“Η δαπάνη για κάθε μέτρο θα έπρεπε να συγκριθεί με το κέρδος για τον προσδιορισμό του κόστους. Παντού στον κόσμο αυτός που ρυπαίνει πληρώνει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, πληρώνει συχνά το θύμα. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ποιος φταίει ώστε να του αποδοθούν ευθύνες. Στόχος όμως είναι αυτός και αφορά κάθε παράμετρο της κοινωνικής ζωής, όχι μόνο το περιβάλλον. Αυτός που φταίει πρέπει να αναλάβει το κόστος της αποζημίωσης”, επισημαίνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Σ’ αυτή την πρώτη πανελλαδική μελέτη που συνδέει άμεσα τη φωτοχημική ρύπανση με τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, εκτός από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας συμμετείχαν ακόμη ο Σ. Α. Νάστης από το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και ο Ι. Καρμίρης από το Εργαστήριο Δασολογίας του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου