Σάββατο, Ιουλίου 17, 2010

ΟΙ 4 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τέσσερις εντολές για άμεση εξυγίανση των συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, διαφάνεια και περικοπή δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 26 Ιουλίου.

Η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την τελική αξιολόγηση, μετά την επίσκεψη της τρόικας, η οποία θα φέρει τα επόμενα 9 δισ. ευρώ του δανείου στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το ΔΝΤ θα είναι και σε αυτήν την έκθεσή του- όπως ήταν και στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας- ήπιο προς την κυβέρνηση και τη χώρα. Θα απονείμει τα εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του μνημονίου και δεν θα θελήσει να προκαλέσει αναταραχές επισημαίνοντας με έντονο τρόπο αδυναμίες ή κινδύνους. Θα κάνει όμως τις υποδείξεις του και ο νοών νοείτω. Το πώς θα εξελιχθούν αυτές είναι άλλη ιστορία.

Οι κυριότερες επισημάνσεις των δανειστών μας είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξής:

1Ζημιογόνες ΔΕΚΟ και ειδικότερα ΟΣΕ, αλλά και ΕΘΕΛ και αστικές συγκοινωνίες. Για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφέρεται ευθέως στις συγκοινωνίες, τις συνδέει με το πρόβλημα του ΟΣΕ καθώς έχει διαπιστώσει ότι οι ζημιές τους είναι συγκρίσιμες και κοντεύουν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και ζητεί να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, εκ μέρους τους είχε τεθεί και θέμα να εγγραφούν τα χρέη τους, που καλύπτει το Δημόσιο με εγγυήσεις του, στο δημόσιο χρέος, κάτι που πολλαπλασιάζει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι μεγάλες ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών πρέπει να σταματήσουν να απορροφούν ποσά του κρατικού προϋπολογισμού και να γίνουν κερδοφόρες, επισημαίνουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ, κάτι που προεξοφλεί το μέλλον τους και επιβεβαιώνει τα σενάρια για μεγάλη αναδιάρθρωση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα αυξηθεί λιγότερο ή περισσότερο η τιμή των εισιτηρίων και θα μπει με κάποιον τρόπο και το ιδιωτικό συμφέρον σε αυτές. Από την κυβέρνηση μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση μόνο της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων, καθώς υπολογίζεται ότι το 20% των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιεί τις διαδρομές του δωρεάν, εις υγείαν των... φορολογουμένων.
2Δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ. Η λεγόμενη γενική κυβέρνηση αποτελεί πηγή ανησυχίας για την τρόικα, που τώρα εστιάζει κυρίως στις προμήθειες των νοσοκομείων, καθώς βλέπει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να αναπαράγεται. Μάλιστα, το μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει κάθε μήνα από τώρα και στο εξής να δίνονται στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία για τις δαπάνες τους, κάτι που ακόμη δεν έχει προλάβει να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

3Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση των αγορών. Είναι ένα ακόμη σημείο που έχει αναδειχθεί σε πρωτεύον και επείγον, ενώ στο μνημόνιο οι σχετικές προθεσμίες φτάνουν ώς το 2011. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και ζητεί αλλαγές εδώ και τώρα, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα, να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά και να τονωθεί η ανάπτυξη με νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί και ο πληθωρισμός, τον οποίο αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στις ολιγοπωλιακές δομές της ελληνικής οικονομίας και στα εμπόδια στην άσκηση δραστηριοτήτων. Ετσι, μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, σειρά παίρνουν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί και οι ορκωτοί λογιστές. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει άνοιγμα των εν λόγω επαγγελμάτων ώς το τέλος του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει και η αγορά ενέργειας.
4Τράπεζες. Επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς να κατονομάζονται βεβαίως συγκεκριμένες τράπεζες. Το ΔΝΤ είναι προσεκτικό ώστε να μην προκαλέσει αναταράξεις, αλλά τα στελέχη του είδαν και γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, γι΄ αυτό και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης του συστήματος.

Ανησυχία για πληθωρισμό, ανάπτυξη
Πληθωρισμός και ανάπτυξη είναι δύο ακόμη μεγάλες πηγές ανησυχίας για το ΔΝΤ, που στέλνει αυτή τη φορά μαζί με την αποστολή του και έναν ειδικό για την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης ενός τρόπου για την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η κοινοτική γραφειοκρατία θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Αλλωστε, εκτός από την εκταμίευση, υπάρχει και το πρόβλημα της απορρόφησης, για το οποίο επίσης το ΔΝΤ έχει να δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση.
Γενικώς όμως η αίσθηση που θέλει να αφήσει το ΔΝΤ είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει γενναία βήματα- ιδίως με το Ασφαλιστικό- και πρέπει να επιβραβευθεί και να στηριχθεί για τη συνέχεια. Μετά το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, λένε οι άνθρωποί του, η χώρα έχει κερδίσει πολλούς πόντους σε αξιοπιστία.

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: