Ευθύνες στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης (υπουργούς και υφυπουργούς), που υπέγραψαν την έκδοση του επίμαχου δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ αλλά και στις τράπεζες που μεσολάβησαν, επιρρίπτουν, εμμέσως πλην σαφώς, στις απολογίες τους οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης, της εταιρείας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι επιτίθενται κατά συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων, στους οποίους αποδίδουν πρόθεση και οργανωμένο σχεδιασμό, ώστε να καταλήξουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα ομόλογα που εξέδιδε το Δημόσιο και να καλυφθούν έτσι οι δανειακές του ανάγκες.
Οι απολογίες αυτές, μαζί με τους ισχυρισμούς άλλων εμπλεκομένων (Α. Βγενόπουλος), ενισχύουν τις ενδείξεις για εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στην υπόθεση, τις τυχόν ευθύνες των οποίων θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Οι δύο ισχυροί άνδρες της «Ακρόπολις», που σε συνεργασία με την ΝΑΜ του Γ. Παπαμαρκάκη διαχειρίσθηκαν τις υπέρογκες προμήθειες 8,4 εκατ. ευρώ για την αγορά του επίμαχου σύνθετου ομολόγου, έχουν προφυλακισθεί μετά την απολογία τους (μαζί με τον Γ. Αποστολίδη, επίσης στέλεχος της εταιρείας). Στα υπομνήματά τους αφήνουν ωστόσο να υπονοηθεί ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ' όσα λένε.
Απορρίπτοντας τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται (απάτη, απιστία, σύσταση συμμορίας, ξέπλυμα κ.ά.), οι δύο εμπλεκόμενοι (και ιδίως ο πατέρας, Σ. Πρινιωτάκης) μιλούν για ανάγκη «να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα, ώστε να καλυφθούν οι ατυχείς (;) οικονομικοί σχεδιασμοί των κρατικών φορέων»!
«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αυτά τα ταμεία ενεργούσαν κατόπιν κυβερνητικών εντολών προκειμένου να καλύψουν με δικά τους διαθέσιμα τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σ. Πρινιωτάκης. Και συνεχίζει: «Το αυξημένο ενδιαφέρον των ταμείων και η ταυτόχρονη έκδοση του ομολόγου οδηγεί ασφαλώς σ' αυτό το συμπέρασμα: Γιατί άραγε τα ταμεία εκείνη την περίοδο αποφάσισαν την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους και γιατί ζητούσαν δομημένα ομόλογα;», αναρωτιέται με νόημα.
Αν υπάρχει εξαπάτηση των ταμείων, υπογραμμίζει, πρέπει να διωχθούν τόσο τα αρμόδια στελέχη του Δημοσίου που εξέδωσαν το ομόλογο, όσο και της JP Morgan που το κατασκεύασε: «Είναι μοναδικό φαινόμενο ο εμπνευστής, ο κατασκευαστής, ο οργανωτής και ο άμεσα ωφελούμενος από το φερόμενο ως απατηλό προϊόν να μένουν στο απυρόβλητο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και οι αιχμές συνεχίζονται: «Κανείς δεν διερωτάται πώς είναι δυνατόν να γίνονται επί δεκαετίες συναλλαγές επί ομολόγων με ασφαλιστικά ταμεία αλλά μόλις το 2007 να ξεσπά σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους σύνθετα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών», αναφέρεται.
Η «Ακρόπολις» έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων που μεσολάβησαν στην έκδοση του επίμαχου ομολόγου (JP Morgan και Hypovereinsbank) για εξαπάτηση, η οποία συζητείται 13-1-2011. Στα υπομνήματά τους επισημαίνεται ότι στους όρους του ομολόγου που τους είχαν γνωστοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2006, αναφερόταν πως το προιόν θα μπορεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις διεθνείς χρηματαγορές, κάτι που ζητούσαν οι πελάτες τους.
Αν και συμφωνήθηκε μεταξύ Δημοσίου και JP Morgan (η οποία ανέλαβε την έκδοσή του) ότι το ομόλογο θα είναι διαπραγματεύσιμο στις αγορές, θα έχει δηλαδή ISIN, σύμφωνα με τη μονογραφή (5-2-2007) του τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής, δεν διευκρινίσθηκε ότι ο όρος αυτός είναι εμπιστευτικός. Αυτό, σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, κρατήθηκε σκόπιμα μυστικό από τους επενδυτές, προκειμένου να εξαπατηθούν νομίζοντας ότι αγοράζουν τίτλο διαπραγματεύσιμο. Ταυτόχρονα όμως και το Δημόσιο ικανοποιούσε το γράμμα του νόμου, που απαιτεί εμπιστευτικότητα όταν χρησιμοποιούνται αμυντικά προγράμματα.
Μείζον θέμα προκαλεί και ο ισχυρισμός του Σ. Πρινιωτάκη, ότι όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν διενεργήσει αγοραπωλησίες ομολόγων του Δημοσίου, εκτός των τιμών ΗΔΑΤ (της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τιμών που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος). Στο υπόμνημά του επικαλείται γνωμοδότηση του δικαστικού οικονομολόγου-πραγματογνώμονα Ν. Φιοράντη, ο οποίος στις 14-10-2009 αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το διάστημα 1999-2006, εντόπισε 321 περιπτώσεις αγορών ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία μέσω τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών, συνολικής αξίας περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές δεν αναφέρεται καμία τιμή ΗΔΑΤ (αν και υποχρεούνται να αγοράζουν εντός ΗΔΑΤ). Η απόκλιση αυτή τιμών σε βάρος των κοινωνικών φορέων ασφάλισης αποτιμάται σε 7,8 εκατ. ευρώ!
Ετσι ο κ. Πρινιωτάκης ερωτά τον εφέτη-ανακριτή της υπόθεσης Γ. Λέκκα, γιατί δεν διώκονται, μαζί με εκείνον, και οι διευθυντές και αυτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίοι προέβησαν σε αγοραπωλησίες ομολόγων την ίδια ημέρα, χρησιμοποιώντας τα υποκαταστήματά τους στο Λονδίνο και ανά την Ευρώπη, για να αποκομίσουν τεράστια οφέλη και να φοροδιαφύγουν.
Οπως υποστηρίζει η «Ακρόπολις» δεν υποχρεούται να συναλλάσσεται μέσω των τιμών της ΗΔΑΤ, ενώ όλες οι αγορές ομολόγων που έκανε για τα ταμεία έγιναν μετά από έγκριση των επενδυτικών συμβούλων, του διοικητικού συμβουλίου, του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ έχουν ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς.
Οι Σοφοκλής και Θ. Πρινιωτάκης δικαιολογούν πλήρως την προμήθεια των 8,4 εκατ. ευρώ, η οποία κατανεμήθηκε ισομερώς (από 4,2 εκατ. ευρώ), στις θυγατρικές εταιρείες της «Ακρόπολις», την Acropolis Participation LTD Κύπρου και την Forest Dove του Λονδίνου. Δεν αποδέχεται ότι υπήρξαν ύποπτες πληρωμές και επιμένει ότι αυτή η ισομερής κατανομή έγινε γιατί είναι και οι δύο εταιρείες της «Ακρόπολις» στο εξωτερικό, που φορολογήθηκαν κανονικά.
Ειδικά για την πληρωμή ενός ομολογιακού δανείου 4,2 ευρώ από την Forest Dove στην εταιρεία HITECH, υποστηρίζει ότι έγινε για την εξόφληση οφειλής συγχώνευσης της εταιρείας τροφίμων Leader από την Hitech.
Οσο για τα 2,4 εκατ. αυρώ που σήκωσε σε μετρητά την 1-3-2007, ο Γ. Αποστολίδης υποστήριξε ότι η εσπευσμένη ανάληψη έγινε γιατί ο κ. Αποστολίδης είχε πληροφορηθεί την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Οπως λέει, ο κ. Αποστολίδης ήθελε να σηκώσει άλλο ένα εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 3,4 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είχε διαθέσιμα μετρητά η Εθνική Τράπεζα.
Πάντως η ανάκριση για το δομημένο των 280 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και ο ανακριτής μπήκε ήδη στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο του δομημένου του πρώην ΤΣΠΕΑΘ.
ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου