Την «αυτοματοποιημένη» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση, εισηγείται η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για το Ασφαλιστικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παρουσιάστηκε χθες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες-μέλη ώστε να προσεγγίσει τα 70 έτη!
Στόχος της Κομισιόν- αλλά και του Συμβουλίου, που έδωσε στην Επιτροπή την εντολή για την επεξεργασία της Πράσινης Βίβλου- είναι το Ασφαλιστικό να πάψει να είναι κατά το δυνατόν πολιτικό ζήτημα στην κάθε χώρα, με τις αντίστοιχες κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις, και να καταστεί τμήμα του Κοινοτικού Δικαίου.
Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, οι υπολογισμοί που επικαλούνται οι Βρυξέλλες εμφανίζουν αύξηση 8,5 ετών για τους άνδρες και 6,9 για τις γυναίκες στο διάστημα των επόμενων 50 ετών. Ετσι- και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, που επίσης δεν προβλέπεται λαμπρή για τα επόμενα χρόνια- υπολογίζεται ότι θα πρέπει να προστεθούν με «αυτοματοποιημένο» τρόπο περίπου επτά χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης της κάθε χώρας που ισχύουν σήμερα. Στη Γαλλία, λόγου χάρη, όπου τώρα η κυβέρνηση Σαρκοζί επιχειρεί να μεταβάλει το όριο από τα 60 στα 62 και βρίσκεται αντιμέτωπη με ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις, υπολογίζεται ότι τα όρια θα ανέλθουν στα 69. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από τη Γαλλία και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιθανόν τα όρια συνταξιοδότησης να πρέπει να περάσουν ακόμη και το εβδομηκοστό έτος!
Κατά τους υπολογισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2015 και πέρα οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και μέχρι το 2060 ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα έχει ηλικία άνω των 65- κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο βάρος για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
Η Πράσινη Βίβλος θα τεθεί σε συζήτηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις προς υιοθέτηση.
Κλειδί του όλου προγράμματος για το Ασφαλιστικό στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από την Πράσινη Βίβλο και από την εντολή που έδωσε το Συμβούλιο, είναι ότι δεν μπορεί να ισχύσει εφεξής το να περνούν οι πολίτες το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής τους στη σύνταξη.
Οπως σημειώνει η Κομισιόν, «ο βαθμός της δημοσιονομικής επιδείνωσης μετά την κρίση ισούται με την κατάργηση 20 ετών δημοσιονομικής εξυγίανσης, υποδεικνύοντας πως οι δημοσιονομικές πιέσεις θα είναι εξαιρετικά ισχυρές την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κρίση θα επιφέρει περαιτέρω πίεση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις μακροπρόθεσμα, διότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη κι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα ως προς το πότε και σε ποιον βαθμό η πρότερη δυνατότητα ανάπτυξης της Ενωσης θα επανακάμψει».
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της «αυτοματοποιημένης» αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης υπάρχει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ελλάδας- και είναι η πρώτη χώρα της Ενωσης που εισάγει νομοθετικά αυτήν την παράμετρο. Η εξήγηση φυσικά βρίσκεται στο ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συνεργασία με την τρόικα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Κομισιόν.
Οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνον από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αλλά και από οικονομολόγους εξειδικευμένους στα ασφαλιστικά. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η παράταση του εργασιακού βίου περίπου στο διηνεκές δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο διόγκωσης της ανεργίας, η οποία ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ- ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση-, και αυξάνει τις πιθανότητες «αναδιανομής της φτώχειας» σε περισσότερα εκατομμύρια.
Προσθέτουν ωστόσο ακόμη ένα στοιχείο: ότι υπάρχει ένα πλήθος επαγγελμάτων- από οδηγούς μέχρι χειριστές μηχανημάτων- που απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά μειώνονται σημαντικά με το γήρας.
ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2010
1 σχόλιο:
Λένε ότι όσοι βγαίνουν στην σύνταξη παθαίνουν κατάθλιψη. Οπότε αν δουλεύουμε μέχρι τα 90 θα την γλυτώσουμε.
Δημοσίευση σχολίου