ΕΛΕΓΞΕΤΕ τα δάνεια της Μarfin Βank προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των offshore της Μονής καθώς και αυτές που σχετίζονται με την αγορά μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων εταιρειών, που ανήκουν στον όμιλο ΜΙG, συμφερόντων επίσης του κ. Α. Βγενόπουλου! Τρία έγγραφα-φωτιά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής προς τον πρόεδρο της
Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αν. Γαβριηλίδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο,
αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλο, δίνουν νέα διάσταση στη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπαιδίου και έμφαση στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και άλλοι οργανισμοί. Η έκπληξη από τα τρία έγγραφα, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», είναι η αναφορά ότι 30 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο της Μarfin
προς τη Μονή χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών του ΟΤΕ στις 12 και 19 Σεπτεμβρίου 2007. Πουλήθηκαν μάλιστα στις 20 του ίδιου μήνα, εκ των οποίων ποσό 20 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε μέσω του private banking της Μarfin Ρopular Βank σε δύο hedge funds με έδρα την Κύπρο... Στο πρώτο έγγραφο γίνεται λόγος για «στήριξη μέσω των χορηγιών της τράπεζας των μετοχών του ιδίου ομίλου και των εταιρειών, που ελέγχονται από αυτήν...».
Το έγγραφο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ.Εμμ. Οθωνα (14 Ιουλίου 2010), ο οποίος επικαλείται, για τη σειρά των αιτημάτων που απευθύνει στον κ. Γαβριηλίδη, την απόφαση (28 Ιουνίου 2010) της Βουλής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης εναντίον πρώην υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σε σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου. Καλεί ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ελέγξουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, καθώς και όσες από αυτές τις εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων που χρηματοδότησαν τη Μονή και ιδίως τη Μarfin Εgnatia Βank και των εταιρειών του ομίλου ΜΙG (Vivartia, Singular, Νοσοκομείο Υγεία κτλ.)
Επικαλούμενος τη συμπληρωματική Εκθεση της Ελλάδας του 2010 με στοιχεία των λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ο κ. Οθωνας αναφέρει ότι «προέκυψε ότι κατά το διάστημα από 30.6.2006 μέχρι τις 8.8.2008 η Τράπεζα Μarfin χρηματοδότησε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με ένα σύνολο κεφαλαίων ύψους 156,9 εκατομμυρίων ευρώ., μέσω σύναψης δανειακών συμβάσεων. Στις συγκεκριμένες συμβάσεις αναφερόταν ως σκοπός της χρηματοδότησης «η κάλυψη επενδυτικών αναγκών της Μονής για την πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα προτείνει η τράπεζα και θα επιλέγει η πιστούχος...». Και καταγράφει ακριβώς ποιες επενδύσεις έγιναν μέσω των λογαριασμών της Rassadel ltd και της άλλης υπεράκτιας της Μadeus, ιδιοκτησίας του οικονομικού συμβούλου της Μονής κ. Αθω Κοιρανίδη.
Τοποθετήθηκαν 30,2 εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΜΙG, ύψους 5,2 δισ. ευρώ (Ιούλιος 2007).
Χρησιμοποιήθηκαν 30 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ στις ημερομηνίες που προαναφέραμε. Το ένα από τα δύο hedge funds, στο οποίο τοποθετήθηκε τελικά προϊόν της πώλησης, ελέγχεται σε ποσοστό 30% από τη Μarfin.
Τοποθετήθηκαν 6,3 εκατ. ευρώ σε μετοχές του ΥΓΕΙΑ.
Χρηματοδότησαν με 21 εκατ. ευρώ αγορά ακινήτου από την offshore Τorcaso κατά 6 εκατ. ευρώ (σ.σ.: γνωστή υπεράκτια από την αγορά της κατοικίας του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμφερόντων του κ. Γ. Σαχπατζίδη) και τα άλλα 15 εκατ. ευρώ συμμετοχή της Μονής στην υπεράκτια Μadeus για τη συμμετοχή στην εταιρεία του Πάπιστα, Συμμετοχή ΑΕ.
Εντυπωσιακό είναι ότι τα 15,2 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε δραστηριότητα αδιευκρίνιστη!
Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ως την ημερομηνία του τελευταίου πορίσματος της τράπεζας το 2010 είχαν εξοφληθεί μόνο τα 55 εκατ. ευρώ από τα 156 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί. Τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν ως ποσό από την πώληση των μετοχών και συμμετοχών της Μονής σε εταιρείες του ομίλου ΜΙG. Συνολικά επενδύθηκαν από το δάνειο τα 115,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του ομίλου.
Ζητείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελεγχθεί πόσα συνολικά κεφάλαια αντλήθηκαν από την Τράπεζα για να χρηματοδοτηθεί ο όμιλος ΜΙG. Ακόμη να κατατεθούν στη Βουλή αντίγραφα του μετοχολογίου
του ομίλου με αναλυτικά στοιχεία μετοχών στις ημερομηνίες 30.6.2007, 31.7.2007 και 31.3.2008, αλλά και πίνακας των μετοχών, όπως κινήθηκαν το καλοκαίρι του 2007. Να ελεγχθεί κατά πόσον τηρήθηκε η διαδικασία που ορίζει ο νόμος σχετικά με τις δραστηριότητες της υπεράκτιας Rassadel, η οποία δρα ως εγγυητής στις συμβάσεις χορηγήσεων Μarfin- Μονής Βατοπαιδίου, ενώ προβαίνει και σε σχετικές χρηματιστηριακές πράξεις. Ζητείται να ελεγχθεί, σε όλο το διάστημα που ξετυλίχθηκε το σκάνδαλο, αν η υπεράκτια αυτή είχε νομιμοποίηση και ποια η ταυτότητα των μετόχων της, καθώς και του τελικού της φυσικού προσώπου.
Τονίζεται ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αν υποβλήθηκαν αναφορές σχετιζόμενες με διακίνηση μαύρου χρήματος για ύποπτες συναλλαγές της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αλλά να ελεγχθεί και η νομιμότητα των συμβάσεων.
Και το έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλαδος φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και ζητείται η έρευνα και επεξεργασία των λογαριασμών που ανοίχτηκαν από την Εξεταστική,η έρευνα για τις δανειακές συμβάσεις της Μονής και των δύο υπεράκτιων εταιρειών της, αλλά και των εταιρειών εξωχώριων ή εγχώριων με μη προσδιορισμένα συμφέροντα.
Και σε αυτό το έγγραφο αναλύονται ακριβώς πού διοχετεύθηκαν τα 156 εκατ.ευρώ που πήρε η Μονή από τη Μarfin,ενώ τονίζεται ότι πρέπει να ζητηθούν στοιχεία σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασης για το επίμαχο δάνειο προς τη Μονή.
Ζητείται ακόμη να ελεγχθεί αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις της τραπεζικής νομοθεσίας αναφορικά με τον εποπτικό προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Να καταθέσουν οι Τράπεζες Μarfin Εgnatia και Μarfin Ρopular (με έδρα την Κύπρο) αναλυτική κατάσταση προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΙG. Απευθύνεται ερώτημα προς τον κ.Προβόπουλο,αν γνωρίζει ότι σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου (5.12.2008) ο Αθως Κοιρανίδης,μοναδικός μέτοχος της Rassdel,σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου δεν διαθέτει άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών...
Στο τρίτο έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών,ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα κ. Δ.Γεωργακόπουλο και του ζητεί να υπάρξουν οι απαραίτητοι φορολογικοί έλεγχοι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.Και εδώ υπάρχει αναφορά του δανείου της τράπεζας προς τη Μονή,ζητείται πάντως να διερευνηθεί και σε ποιον ανήκει η εταιρεία Digital Ρrinting Center.Καλείται να αναζητηθούν επίσης παραστατικά (τιμολόγια,δελτία παροχής υπηρεσιών) για τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ποσό 500.000 ευρώ με ανάληψη μετρητών από τον μοναχό Ευδόκιμο,μέσω της Μarfin Εgnatia Βank.Ζητείται,τέλος, να αποσταλούν στη Βουλή στοιχεία για το αν και πόσο έβλαψε το δημόσιο συμφέρον η χαμηλή εκτίμηση των ακινήτων,που δόθηκαν στη Μονή,τόσο του ΣΟΕ όσο και της ΚΕΔ.
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου