Τη στήριξη της Ελλάδας στον Παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί.
Κατά τη δίωρη συνάντησή τους στη Ραμάλα, όπου αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Γιώργου Παπανδρέου σε Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστίνη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. "Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ".
Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη Γάζα, τονίζοντας: "Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις".
Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έντονες αναμνήσεις που έχει από τα παλαιστινιακά εδάφη, από πολλές και διαφορετικές περιόδους, στις οποίες με διαφορετικό ρόλο κάθε φορά επισκεπτόταν την περιοχή. "Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε στις "ιστορικές" σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. "Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία".
Εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση αλλά και τις πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων. "Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ' αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά", επισήμανε.
Τέλος, σχολίασε και τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. "Δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας", υπογράμμισε ο Μαχμούντ Αμπάς.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ. Το Γιώργο Παπανδρέου συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου