Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΑΡΓΕΝΤΕΙΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες είναι οι γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό «Αργέντειος Παιδική Στέγη» στο Θησείο, μετά από απόφαση του ΔΣ του σταθμού να αυξήσει τα μηνιαία τροφεία που πληρώνουν. Προχτές το απόγευμα έγινε σύσκεψη γι' αυτό ακριβώς το θέμα, κατά την οποία συγκροτήθηκε 5μελής επιτροπή με στόχο τη δημιουργία Συλλόγου Γονέων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Επιπλέον, αποφασίστηκε να υπάρξει γενικότερος συντονισμός και με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Η συντονισμένη δράση θα ξεκινήσει καταρχήν με τους υπόλοιπους 4 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν υπό την αιγίδα της «Παιδικής Στέγης» (σ.σ. εκεί υπάγεται και ο σταθμός «Αργέντειος») και επιβλέπονται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Οι γονείς του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού που λειτουργεί στο Θησείο ενημερώθηκαν πριν λίγες ημέρες εγγράφως από τη διοίκηση της «Αργεντείου Παιδικής Στέγης» ότι για τη νέα σχολική χρονιά (2010-2011) τα μηνιαία τροφεία θα αυξηθούν τουλάχιστον στα 330 ευρώ (από 300 που πλήρωναν πέρσι) για τις μητέρες που δεν είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Και στα 135 ευρώ (από 105) για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση των πέντε αυτών σταθμών μέχρι και τη σχολική χρονιά που τέλειωσε γινόταν από το ΙΚΑ, το υπουργείο Υγείας, συν τη συμμετοχή των γονέων. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι για φέτος ΙΚΑ και υπουργείο δε δεσμεύονται για νέα επιχορήγηση, που σημαίνει ότι μπορεί το ύψος των τροφείων να φτάσει τα 330 ευρώ και για όσες μητέρες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Αλλωστε η διοίκηση του σταθμού φέρεται να ενημέρωσε τους γονείς ότι από το 2012 παύει κάθε κρατική χρηματοδότηση. Ακόμα, ότι ανεξάρτητα από το αν πάψει ή συνεχιστεί η χρηματοδότηση, εξετάζει το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στην περίοδο 2011-2012.

Οι γονείς από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τα παραπάνω θα εξομοιώσουν τα τροφεία με αυτά ιδιωτικού σταθμού. Ως στόχους πάλης θέτουν τους εξής:

* Εξασφάλιση και κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών από την κρατική δαπάνη.
* Εξασφάλιση και κάλυψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων των παιδικών σταθμών.
* Εξασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδικών σταθμών.
* Δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών για όλες τις οικογένειες, ως υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Οι γονείς τόνισαν πως η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στην αύξηση των τροφείων κρίνεται απαράδεκτη, ιδιαίτερα μετά την επίθεση που έχουν δεχτεί τα εισοδήματα των εργαζομένων από τα μέτρα της κυβέρνησης. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπαν, είναι αναγκαίο όλοι οι γονείς (κι από τους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς) να απαιτήσουν όχι μόνο ανάκληση της απόφασης και εξασφάλιση των τροφείων από το κράτος, αλλά να παλέψουν για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλους. Επιπλέον, σε αυτό τον αγώνα κάλεσαν και τους εργαζόμενους της «Παιδικής Στέγης», καθώς όπως είπαν τα μέτρα της διοίκησης αφορούν άμεσα κι εκείνους, μιας και απώτερος σκοπός είναι η ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη συνέλευση εκπρόσωπος της Διοίκησης της «Παιδικής Στέγης», ο οποίος αρνήθηκε να παραβρεθεί.

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: