Στις 25.000 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των παράνομα κλειστών χώρων, όπως είναι οι ημιυπαίθριοι. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- όπου είχαν υποβληθεί 17.500 αιτήσεις- φθάνει το 42,8%. Ο συνολικός αριθμός ωστόσο παραμένει μικρός αφού τα κτίρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο...
Oι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και από το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλουν σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση.
Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι με ευθύνη κυρίως του ΥΠΕΚΑ η όλη διαδικασία πήγε πίσω για δυόμισι μήνες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η πληρωμή των προστίμων στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, από τις πολεοδομίες- μέσω των νομαρχών- κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νόμου λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Θα πρέπει να δοθεί μια τρίμηνη παράταση- όσος δηλαδή χρόνος χάθηκε με ευθύνη άλλων- προκειμένου να προλάβει ο κόσμος να δηλώσει τους ημιυπαίθριους», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης. «Την πραγματική εικόνα για το αν προχωράει ή όχι το μέτρο θα την έχουμε γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να μπλοκάρουν οι πολεοδομίες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς θεωρεί πολύ μικρή την προσέλευση των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες. «Ο κόσμος φοβάται μη στοχοποιηθεί από τις πολεοδομίες για μικρές οικοδομικές παραβάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος», λέει. «Μια τέτοια συνηθισμένη παράβαση είναι για παράδειγμα η αύξηση των κλειστών τετραγωνικών σε ένα δώμα». Ο ίδιος θεωρεί ότι τα υπόγεια και η αμοιβή του μηχανικού (η ελάχιστη αμοιβή είναι 232,53 ευρώ συν τον ΦΠΑ) είναι επίσης δύο από τα εμπόδια που ο κόσμος δεν σπεύδει στις πολεοδομίες να δηλώσει τους κλειστούς χώρους.
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στην πολεοδομία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είτε με συστημένη επιστολή έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτροτα πρόστιμα είναι προσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5 επί της τιμής ζώνης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του είναι το έντυπο υπολογισμού τού ειδικού προστίμου, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λάβει συμπληρωμένο από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στις περισσότερες τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι παράνομοι κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου, με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης κατά 5%. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας κ. Δημήτρης Δράκος, «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού οι πολεοδομίες είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στον υψηλό όγκο δουλειάς».
Με επιστολή που εστάλη στις 15 Ιουλίου στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου να διερευνήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για τη διάθεση των πόρων από τα έσοδα των ειδικών εισφορών που θα καταβληθούν, ώστε να συνδράμουμε το προσωπικό των πολεοδομικών υπηρεσιών με αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης».
ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου