Μετά τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ειρήνη, καθώς διευκολύνεται η εκμετάλλευση κρίσεων από τρίτες χώρες για δικούς τους σκοπούς . Οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά ανεξάρτητου κράτους θα δημιουργεί στο μέλλον προϋποθέσεις για αποσχίσεις, εφόσον αυτή θα είναι η επιθυμία των ισχυρών κρατών που επεμβαίνουν. Τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και του Καυκάσου όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη ζητήματα μειονοτήτων μπορούν τώρα ευκολότερα να εξελιχθούν σε εστίες κρίσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου θα ενταθούν οπωσδήποτε οι πιέσεις από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο.
Στη διαδικασία μέχρι την έκδοση της Γνωμοδότησης, η Ελλάδα, μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις μαζί του, δεν τοποθετήθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας, όπως π.χ. η Ισπανία, η Κύπρος και η Ρουμανία, ούτε έχει εκφράσει τη γνώμη της για τη Γνωμοδότηση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε χρήση του δικαιώματός της και δεν εξέφρασε τη γνώμη της κατά τη διαδικασία έκδοσης της Γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης;
2. Τι στάση προτίθεται να κρατήσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου;
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου