Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί, εργάτες συγκομιδής και εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία στην Πέλλα και την Ημαθία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των φορτηγών δημόσιας χρήσης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια συμφωνίας με τους απεργούς, για την κατ΄εξαίρεση τροφοδοσία των κονσερβοποιών με μαζούτ και τη μεταφορά των φρούτων από τα χωράφια στις μεταποιητικές μονάδες.
Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ημαθίας, «Venus» και «AΛΜΜΕ», που από χθες ξεκίνησαν στα Μάλγαρα επαφές με τους εκπροσώπους των απεργών, έφτασαν μεν κοντά στη συμφωνία, αλλά η πολιτική επιστράτευση «έβαλε τα πράγματα ξανά στην αφετηρία», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της VENUS, Αντώνης Μαρκοβίτης.
Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες τόνοι ροδάκινων και το ετήσιο εισόδημα παραγωγών και εργατών χάνονται, ενώ οι τελευταίοι δεν μπορούν να «κολλήσουν» καν τα ένσημά τους.
«Αυτές τις τέσσερις ημέρες της απεργίας κανονικά θα συγκομίζονταν περίπου 25.000 τόνοι των ποικιλιών “Λοάντελ”, “Φορτούνα” και “Α-37”, τα οποία χάθηκαν οριστικά και περίπου 1.000 παραγωγοί που καλλιεργούν αποκλειστικά ή κυρίως αυτές, δεν θα έχουν καθόλου εισόδημα φέτος. Πάνω στα δέντρα βρίσκονται άλλοι 20.000-30.000 τόνοι, που έχουν ωριμάσει παραπάνω και δεν μπορούν πια να γίνουν κομπόστα. Άρα, έχουν ήδη χαθεί πάνω από 40.000-50.000 τόνοι της φετινής παραγωγής. Μιλάμε για οικονομική καταστροφή», υπογράμμισε ο κ.Μαρκοβίτης.
Κατά τον ίδιο, τα 15 κονσερβοποιία της περιοχής απασχολούν συνολικά 12.000-13.000 εργαζόμενους και μόνο η Venus περίπου 1.500, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, με προφανείς συνέπειες. Χωρίς δουλειά βρίσκονται και οι εργάτες συγκομιδής, που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα ένσημά τους.
«Μπορεί η απεργία να έχει διαρκέσει μόνο τέσσερις ημέρες, αλλά για πολλούς ανθρώπους χάνεται όλη η φετινή χρονιά, ενώ την ίδια ώρα πλήττεται το κύρος και της ελληνικής κονσερβοποιίας», σημείωσε ο κ.Μαρκοβίτης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί άμεσα μια λύση.
Μπορεί η παραγωγή που βρίσκεται στα χωράφια να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για χυμούς; «Τα χυμοποιεία δεν λειτουργούν επίσης αυτή τη στιγμή λόγω της απεργίας. Αλλά κι όταν λειτουργήσουν, δεν θα μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες ροδάκινων. Η δε τιμή του φρούτου που προορίζεται για χυμούς είναι στο 50%-60% εκείνου που πάει για κομπόστα», εξήγησε.
Με πρωτοβουλία των συνεταιριστικών βιομηχανιών Venus και ΑΛΜΜΕ πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Κουλούρας και πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα. Στελέχη των δυο μονάδων ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, ζητώντας τους να επιτραπεί η τροφοδοσία των κονσερβοποιείων, ώστε να απορροφήσουν την παραγωγή ροδάκινου, που απειλείται με καταστροφή από την απεργία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη.
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου