Σάββατο, Ιουλίου 31, 2010

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ...ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ;;;

Σε εμπρησμό οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, η μεγάλη φωτιά που έκαιγε για τρεις συνεχόμενες ημέρες στη Σάμο. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός του Π. Σ., η ώρα εκδήλωσης της φωτιάς παραπέμπει σε «ανθρώπινο χέρι». Σε αυτό συνηγορούν και οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, καθώς, όπως αναφέρουν, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (στις 00.27) της Τρίτης στην περιοχή Κοκκάρι του δήμου Βαθέος Σάμου σε τρία διαφορετικά σημεία, τα οποία απείχαν μεταξύ τους 600 - 700 μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα μια ακόμα, τέταρτη εστία εμφανίστηκε σε «αντίθετη κατεύθυνση». Μια εβδομάδα νωρίτερα άλλη μια πυρκαγιά είχε ξεσπάσει με παρόμοιο τρόπο στη θέση Κέδρος του δήμου Βαθέος Σάμου, οι κλιματολογικές όμως συνθήκες βοήθησαν τότε και σε σύντομο διάστημα είχε σβήσει. Δεν συνέβη το ίδιο τη δεύτερη φορά, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους 6 με 7 μποφόρ. Η περιοχή που κάηκε προσδιορίζεται στον κεντρικό άξονα της Σάμου, από βόρεια προς νότια, και πρόκειται για εκτάσεις που είχαν καταστραφεί και το 2000 από άλλη πυρκαγιά, στο μεταξύ όμως είχαν πάλι «πρασινίσει».

Σύμφωνα με έρευνα του υποστρατήγου του Π. Σ. ε. α. Ανδριανού Γκούρμπατση, η Σάμος κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις της μεταξύ των μεγάλων νησιών της χώρας. Από το 2000 έως το 2010 έχουν καεί στη Σάμο 161.895, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται όσα κάηκαν την τελευταία εβδομάδα. Ακολουθούν Δωδεκάνησα, Κεφαλονιά, Χίος, Κυκλάδες, Ζάκυνθος, Λέσβος, Κέρκυρα και Λευκάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, φέτος έχουν συλληφθεί συνολικά 30 άτομα κατηγορούμενα για εμπρησμό, ενώ 24 περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο, 7 από πρόθεση και οι υπόλοιπες από αμέλεια. Σε εμπρησμό από αμέλεια οφείλεται εξάλλου και η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην Κάρυστο, για την οποία συνελήφθη ένας κάτοικος της περιοχής.

Το 2009 είχαν σχηματιστεί συνολικά 735 δικογραφίες για το ίδιο αδίκημα. Από αυτούς 133 άτομα κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ 127 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και τρεις προφυλακίστηκαν. Σύμφωνα με ανακριτικούς υπαλλήλους της Δίωξης Εμπρηστών του Π. Σ., πρόκειται συχνά για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα πολλοί από τους οποίους είναι υπότροποι. Αλλα κίνητρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις, οι έχθρες, αλλά και η ανεύρεση νέων βοσκοτόπων.

Των Κωστα Oνισενκο - Iωαννας Φωτιαδη

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: