Τετάρτη, Ιουλίου 07, 2010

«ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ» ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ...

Εμπρός ολοταχώς για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, με στόχο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων, συστήνει η Κομισιόν, καλώντας τις χώρες να ξεκινήσουν μια πανευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις. Όσο για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το 2060 θα «πληρώσει» τις συντάξεις, τόσο ακριβά όσο το Λουξεμβούργο.
Με έγγραφο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες μέλη της Ε.Ε να συζητήσουν την πρωτοβουλία των Επιτρόπων Λάζλο Αντορ, Όλι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ, υπό τον τίτλο "πράσινη βίβλος για τις συντάξεις", και η οποία καθώς φαίνεται θα αποτελέσει το πλαίσιο των αλλαγών που θα κληθούν να προωθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν αν το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της Ε.Ε ηλικίας 65 χρονών και άνω, μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν.
"Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη", τόνισε ο Ούγγρος Επίτροπος, Λ. Αντορ και πρόσθεσε πως "η επιλογή που έχουμε είναι φτωχότεροι συνταξιούχοι και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές εισφορές ή περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα".

Κατά συνέπεια με βάση και τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα το 2060, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις θα ανέρχονται στο 12,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,7% του ΑΕΠ που θα είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και 2,2% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος στην "ΕΕ των 27".
"Οι γηράσκοντες πληθυσμοί σε όλα τα κράτη-μέλη ασκούν μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιτείνει αυτή την πίεση", αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.
Ταυτόχρονα η κρίση του χρέους στην Ε.Ε και τα υπερβολικά ελλείμματα που παρουσιάζουν πολλά κράτη-μέλη, εντείνουν την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων τους.

Η Γαλλία στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 έτη στα 62 έως το 2018, η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, και η Γερμανία από τα 65 έτη στα 67 ως το 2029.
Επίσης ξεφυλλίζοντας την "πράσινη βίβλο" οι ευρωπαίοι θα διαπιστώσουν ότι ανοίγουν και άλλα ζητήματα εκτός της παράτασης του εργασιακού βίου, όπως η εσωτερική αγορά για τις συντάξεις, η κινητικότητα των συντάξεων στην ΕΕ, τα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε, το μελλοντικό καθεστώς φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κίνδυνος αφερεγγυότητας των εργοδοτών, η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, αλλά και η διακυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Με κεντρικό σύνθημα το "όχι στα φτωχά γηρατειά" η Κομισιόν προωθεί σε διάλογο μία σειρά από εργασιοακές και ασφαλιστικές ανατροπές στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. Ενδεικτικά αναφέρονται στην "πράσινη βίβλο" ως άμεσες προτεραιότητες:
* Η εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων
* Επίτευξη αναλογικότητας του χρόνου της εργασίας και της σύνταξης, με ταυτόχρονη διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου
* Ανοιχτή αγορά εργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, εξασφαλίζοντας την αντιμετώπιση και των συνταξιοδοτικών κωλυμμάτων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ.
* Εγγυήσεις για ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και σε βάθος χρόνου
* Διαφανείς όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για το σύστημα και το ύψος των συντάξεων.
Να σημειωθεί ότι η "πράσινη βίβλος" της Κομισιόν τίθεται σε διαβούλευση, διάρκειας τεσσάρων μηνών (μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του 2010), και κατά τη διάρκειά της κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του στον ειδικό δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: