Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών όχι μόνο αντέχει αλλά βλέπει πωλήσεις και κέρδη να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια του 2010. Πρόκειται για έναν κυκλικό κλάδο που σήμερα ίσως και να βρίσκεται στο ζενίθ της απόδοσης. Οπως εξηγεί ο εντεταλμένος σύμβουλος του Νηρέα, που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 30% το πρώτο τρίμηνο, κ. Δ. Λουμπούνης: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή του κοινού στο λευκό κρέας (ψάρι- κοτόπουλο) εις βάρος του κόκκινου κρέατος. Επίσης, οι μεγάλες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες δεν επηρεάζονται από την κρίση στην Ελλάδα καθώς εξάγουν πάνω από το 70% της παραγωγής τους. Γενικότερατο 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, που ανέρχεται σε 300.000 τόνους ετησίως, προέρχεται από ελληνικές μονάδες ».
Παράλληλα, έχει επέλθει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και οι τιμές έχουν ενισχυθεί. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2008 η τιμή της τσιπούρας κυμαινόταν κοντά στα 2,5 ευρώ το κιλό και τώρα βρίσκεται στα 4,5 ευρώ.
Η αύξηση των πωλήσεων τόσο σε όγκο όσο και σε αξία οφείλεται επίσης και στον περιορισμό των «άγριων» ψαριών λόγω της υπέρμετρης αλιείας. Οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου παραμένουν σημαντικές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 2030 θα απαιτούνται πάνω από 70 εκατ. επιπλέον τόνοι προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (αύξηση κατά 140%) για την κάλυψη της ζήτησης. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών εταιρειών και τα περιθώρια αύξησης της ζήτησης του προϊόντος αποτελούν εχέγγυα για τη μελλοντική πορεία του κλάδου. Ωστόσο οι δυνατότητες αυτές θα υλοποιηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αρχικά, οι εταιρείες οφείλουν να απαλλαγούν από το «βαρίδι» των σωρευμένων βιολογικών αποθεμάτων- γεγονός που θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στον κλάδο. Επιπλέον, οφείλουν να διασφαλίσουν τη μη επανάληψη φαινομένων υπερπροσφοράς. Η αύξηση της παραγωγής γόνων βάσει της πορείας της ζήτησης αποτελεί στοιχείο-«κλειδί» για τον έλεγχο της υπερπροσφοράς.
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου