ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ...Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ...
Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του, την Τρίτη.
Η συζήτηση για το ασφαλιστικό και οι τοποθετήσεις των βουλευτών συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.
Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.
Το ασφαλιστικό θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Για την ίδια ημέρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.
Στο μεταξύ, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τέσσερις προσθήκες στο ασφαλιστικό.
Η πρώτη αφορα στη μείωση από 30% έως 50% της εξαγοράς του στρατού, η δεύτερη η εγγύηση του κράτους για αξιοπρεπείς συντάξεις, η τρίτη το επίδομα των 800 ευρώ που αντικατέστησε την 13η και 14η σύνταξη θα αυξάνεται με υπουργική απόφαση μετά από οικονομική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και η τέταρτη θα υπάρξει σαφής αναφορά συμμετοχής του κράτους στο ασφαλιστικό με το 1% του ΑΕΠ.
Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται με νόμο και όχι με απλή υπουργική απόφαση, όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο και είχε τεθεί ως παρατήρηση απο το νομικό συμβούλιο της Βουλής.
Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας κυρίως τις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.
«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αν και δεν είναι το κυρίαρχο - πολιτικό είναι το πρόβλημα» εκτίμησε ο Θ. Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.
«Αίρεται η κρατική εγγύηση και στην αναλογική σύνταξη. Όλη η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα προνοιακό επίδομα που ισχύει ήδη. Αυτό δεν είναι κατάργηση του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από πλευράς του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και, «όποτε αυτός αποδώσει, για την Ελλάδα θα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία».
ΝΔ.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, επανέφερε την πρότασή του, να αποσυρθεί η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης από το παρόν νομοσχέδιο και να εισαχθεί σε οικονομικό νομοσχέδιο, απ’ όπου (βάσει του Μνημονίου) θα μπορεί στο μέλλον να αποσυρθεί.
Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος, ανέφερε πως «όλοι όσοι ψηφίσαμε το Μνημόνιο θα ψηφίσουμε και το Ασφαλιστικό και ό,τι άλλο χρειαστεί μέχρι το 2012. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για μας - ψηφίζουμε ενάντια στην ιδεολογία μας - αλλά έχουμε πειστεί, και θα πρέπει να πείσουμε και τον κόσμο ότι είναι αναγκαίο».
Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτιδης φαίνεται ότι θα ψηφίσει υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ενώ το ίδιο φαίνεται ότι θα κάνει και η Ντόρα Μπακογιάννη αν δεν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δε θα υπάρξουν απώλειες για την κυβέρνηση κατά την ψήφιση του κρίσιμου ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου των δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή.
ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010
2 σχόλια:
Ξεκολιαστήκατε να τους κάνετε κυβέρνηση, τώρα χτυπάτε το κεφάλι σας, πιο είναι το δίδαγμα?
Είμαι σίγουρος απάντηση λογική, εντός πραγματικότητας, δεν μπορείτε να δώσετε.
Μητσάρας
http://ntalaras.blogspot.com/
αξιοπρεπή σύνταξη ; ούτε για καραμέλλες δεν φτάνουν
Δημοσίευση σχολίου