«Θ α διαφωνήσουμε και θα το κλείσουμε!». Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ετοιμάζονται να «κλείσουν την πόρτα» στο υπουργείο Παιδείας και μαζί εκείνες των ιδρυμάτων τους. Και αυτό γιατί ο προνομιακός κατά πολλούς χώρος των πανεπιστημίων, για τον οποίο έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν αντέχει ακόμη μια αλλαγή στον νόμο-πλαίσιο. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται δάσκαλοι και καθηγητές των δημόσιων σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αναστάτωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα διορισμών και αξιολόγησής τους. Μόλις 100 σχολεία έχουν δεχθεί να αυτοαξιολογηθούν, ενώ ετοιμάζονται να θέσουν ξανά το φθινόπωρο το θέμα των οικονομικών τους. Προσθέστε το «κύμα» των εκπαιδευτικών που αποχωρεί λόγω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και έχετε τις πρώτες ύλες για ένα εκρηκτικό μείγμα στον ταλαίπωρο χώρο της Παιδείας...
Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «φεουδαρχική νοοτροπία». «Υπάρχει έντονη αντίδραση, καθώς και κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των πανεπιστημίων» λέει στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών πανεπιστημίου κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Η πρόταση του υπουργείου για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια και προσωπικοτήτων εκτός κοινότητας πανεπιστημίων, αλλά και οι προτάσεις για εξελίξεις και κρίσεις πανεπιστημιακών από συμβούλια εξωτερικών αξιολογητών, μας βρίσκουν τελείως αντίθετους» συνεχίζει. «Δεν μπορεί να μας λέει ότι είμαστε όλοι άχρηστοι και ότι θα μας κρίνουν άλλοι.Αισθανόμαστε βαθιά προσβεβλημένοι.Τα δε νέα ΔΣ από ποιους θα αποτελούνται;Από τον δήμαρχο, τον νομάρχη και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας σε κάθε περιοχή; καταλήγει.
Πάντως πολλοί πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι η αλλαγή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ τελικά δεν θα προχωρήσει. «Το υπουργείο φοβήθηκε να αλλάξει τη διάταξη για τη στάθμιση της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές ανάλογα με την παρουσία τους και θα αλλάξει ολόκληρο τον νόμο-πλαίσιο;» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα» καθηγητής κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας.
«Οι διοικητικές δομές των πανεπιστημίων όπως είναι σήμερα λειτουργούν μια χαρά.Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή εδώ. Τα κεντρικά θέματα σήμερα είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας και η λογοδοσία. Δεν θέλουμε να μην ελεγχόμαστε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά απλά να έχουμε ελευθερία στη διαχείριση των οικονομικών μας. Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν χρειάζεται βίαιες αλλαγές» λέει ο νέος πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος: «Το μεγάλο αίτημα για τα πανεπιστήμια είναι η ουσιαστική αυτοδιοίκησή τους, η απεξάρτησή τους από το κράτος και η οικονομική τους αυτοτέλεια. Δεν μπορούν σήμερα ούτε καν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και τα κληροδοτήματά τους, καθώς δεσμεύονται από νόμο του ΄36.Πρέπει επίσης να αναλάβουμε την ευθύνη του καθορισμού των εισακτέων στα προγράμματά μας. Πώς μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό χωρίς να ξέρουμε ούτε πόσους φοιτητές θα πάρουμεούτε τι χρήματα θα πάρουμε; Οι περίφημοι τετραετείς προγραμματισμοί με την Πολιτεία έχουν καταντήσει ένα ραντεβού στα τυφλά». Κύμα προς τησύνταξη!
Το υπουργείο Παιδείας «τρέμει» το μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο υπολογίζει τις αιτήσεις αποχώρησης σε 7.000, όμως οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ανεβάζουν το νούμερο σε 10.000-12.000... Η υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοδουλοπούλου φρόντισε να περιοριστούν κατά 40% οι αποσπάσεις (πανεπιστήμια, διοικητικές υπηρεσίες, γραφεία πολιτικών κτλ.). Ωστόσο οι προσλήψεις θα είναι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά (3.000,
περίπου οι μισές από πέρυσι), οπότε θεωρείται πιθανόν τα σχολεία να βρεθούν τον Σεπτέμβριο με χιλιάδες κενές θέσεις. Γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το πρόβλημα με περίπου 7.000αναπληρωτές.
«Τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε μαχητικά τις διεκδικήσεις μας με τα μεγάλα ζήτηματα του Ασφαλιστικού και των οικονομικών του κλάδου» λέει στο «Βήμα» το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κ. Θ. Κοτσυφάκης . «Εκτός των άλλων,οι αυξημένες παραιτήσεις εκπαιδευτικών θα μπλοκάρουν τελείως τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά» καταλήγει.
Παράδοξα και ανισότητες υποδέχονται την είσοδο των κολεγίων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για παράδειγμα, θα αναγνωρίζονται πλέον τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτου κολεγίου που συνεργάζεται με ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο τριετούς προπτυχιακού κύκλου και θα έχει τυπικά την ίδια θέση στην αγορά εργασίας της χώρας μας με τον απόφοιτο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που παρακολούθησε πενταετή κύκλο σπουδών. Το αίτημα πολυτεχνείων και γεωπονικών σχολών να αναγνωρίζεται ένα μάστερ στις πενταετείς σπουδές τους δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. «Εντονη και επιθετική» θα είναι η πολιτική των ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο, λέει ο κ. Σιμόπουλος.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», 20 κολέγια παίρνουν τις επόμενες ημέρες τις νέες άδειές τους από το υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσουν νόμιμα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ο αριθμός τους ανεβαίνει στα 28, μαζί με τα παραρτήματά τους σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο το υπουργείο επιμένει στη μετονομασία τους σε Κέντρα Μεταλυκειακών Σπουδών, τα οποία όμως θα δίνουν... πανεπιστημιακά πτυχία. Και αυτό γιατί η κατάταξη του τίτλου σπουδών που δίνουν θα γίνεται στη μητρική χώρα του πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται το κάθε κολέγιο και όχι στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των κολεγίων έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλουν τον τίτλο των Κέντρων Μεταλυκειακών Σπουδών.
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010
2 σχόλια:
prteto xampari kirioi telos to parti opoy iparxi dimosio xrima ta iparxi ke elextiko sinedrio i porse ta tgakoyzi ke ala ala pantio teliosane.....................
τερμα τα διφραγγα κοπροσκυλα καθηγηταραδες του κωλου. Ολοι θα αξιολογηστε οπως και οι υπολοιπες δουλειες και οποιος ειναι αχρηστος-ανωμαλος-ψυχακιας κτλ θα παρει πουλο. Σας βαρεθηκαμε πια να καταστρεφετε τα παιδια μας (οχι ολοι παντως). Τολμηστε να κλεισετε τα σχολεια και θα αμολυσω τον ΓΑΠ τωρα που εχει παρει φορα και.....
Δημοσίευση σχολίου