Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στο «συνδικάτο του εγκλήματος» καταγγέλλει «κοπτοραπτική» στο απομαγνητοφωνημένο υλικό, από το οποίο -όπως υποστηρίζει- παραλείφθηκαν τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς

Αποκαλύψεις για διενέργεια... κοπτοραπτικής στο ανακριτικό υλικό της ΕΥΠ, προκειμένου να καλυφθούν πολιτικοί που συνομιλούσαν με κατηγορούμενους στην υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» κάνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Απόστολος Πετράκης, ένας από τους εμπλεκόμενους, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παπαγόπουλου.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά τις θεαματικές συλλήψεις των κατηγορουμένων στην διαβόητη υπόθεση του συνδικάτου, οι οποίες στηρίχτηκαν στις 1.250 σελίδες απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών που παρακολουθούνταν μέσω του υπερκοριού της ΕΥΠ, ο 35χρονος με τη «χαρακτηριστική κρητική προφορά», ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις για τα λύτρα με τη σύζυγο του εφοπλιστή Κατερίνα Παναγοπούλου και κατηγορείται ως ένα από τα 20 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, αφού όπως λέει «η Δικαιοσύνη έβγαλε μόνο τη μισή»!

Μιλώντας από τις φυλακές Δομοκού για την υπόθεση, η οποία οδεύει προς το δικαστήριο, υποστήριξε ότι «υπάρχουν συνομιλίες που δεν μπορεί να τις αντέξει το ήδη κλονισμένο πολιτικό σύστημα, έχουν γίνει συρραφές, ενώ έχει απομαγνητοφωνηθεί επιλεκτικά το ανακριτικό υλικό».
Χαρακτήρισε «αγκάθι» τις συνομιλίες αυτές και τόνισε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω με ποιους πολιτικούς συνομιλούσαμε. Ρωτήστε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους τον πρωτότυπο δίσκο. Ρωτήστε τον κ. πρέσβη, βουλευτή πλέον, που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ (σ.σ.: εννοεί τον βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Κοραντή). Αυτός δεν μας έπιασε; Αυτός έχει και τον πρωτότυπο δίσκο.
Ή μήπως δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις συνομιλίες, γιατί τις χρησιμοποιούν για άλλους δικούς τους σκοπούς; Μήπως το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για εκβιασμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών; Εμείς ζητάμε να τα αποκαλύψουν όλα? Εάν δεν φοβούνται, γιατί αρνούνται την πλήρη απομαγνητοφώνηση όλων των συνομιλιών και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης των CD;».

Εκρυψαν συνομιλίες σας με πολιτικούς;

Εάν αυτές οι συνομιλίες είχαν βγει, θα παίζανε μέρα νύχτα στις ειδήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι επικοινωνούν μαζί μας κάποια πολιτικά πρόσωπα καθιστά σαφές ότι και αθώες να είναι οι συνομιλίες, τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Γιατί δεν αποκαλύπτεις εσύ ποιοι είναι; Φοβάσαι;

Φοβάμαι μόνο τον Θεό και δεν διεκδικώ ούτε τον τίτλο του αθώου ούτε του αγίου. Γνωρίζω ότι θα μου επιβληθεί μια βαριά ποινή, όπως γνωρίζω ότι με το να μιλάω και να λέω κάποια πράγματα, δεν κάνω πιο εύκολη της ζωή μου, αφού σκοπός του συστήματος δεν είναι ο σωφρονισμός, αλλά η εξόντωση. Ομως, ο λόγος που δεν τους αποκαλύπτω είναι οι αρχές μου. Στην Κρήτη, απ' όπου κατάγομαι, μαθαίνεις να μην προδίδεις ποτέ ανθρώπους, που σε έχουν βοηθήσει ή που έχεις συναλλαγεί μαζί τους. Ηδη μου στερούν το δικαίωμα της μεταγωγής σε φυλακή της Κρήτης όπου διαμένει όλη η οικογένειά μου και δικαιούμαι να πάω, όπως οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν?

Ομερτά;

Είχα συνομιλήσει με σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες τότε και αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν στα CD. Καταλαβαίνω την αγωνία αυτών των προσώπων και γενικότερα του συστήματος, για να μη βγουν οι συνομιλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκονται κατηγορούμενοι - αθώοι άνθρωποι στη φυλακή και να τους αρνούνται την πραγματογνωμοσύνη. Το μόνο πραγματικά οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι το πολιτικό σύστημα. Αυτοί διαθέτουν την υποδομή και αυτοί παίρνουν τα μέτρα εκείνα, προς αποφυγήν συλλήψεώς τους. Πού να φαντάζονταν οι Σικελοί μαφιόζοι, όταν δημιουργούσαν την ομερτά, ότι θα έβρισκε την τέλεια εφαρμογή της στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τον 21ο αιώνα... Μακάρι και οι λεγόμενοι παράνομοι να εφάρμοζαν έστω και στο μισό την ομερτά των πολιτικών. Θα ήταν άδειες οι ελληνικές φυλακές...

Συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους πολιτικούς, ο Απ. Πετράκης είπε αιχμηρές αλήθειες: «Εγώ ο κακοποιός ανέλαβα τις ευθύνες μου και δεν κρύφτηκα πίσω από το δάχτυλό μου, αντίθετα με όλους αυτούς που οδήγησαν έναν λαό στην εξαθλίωση, σκοτώνοντας τις ελπίδες και τα όνειρα του, χωρίς ένας απ' όλους να αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα ποιος από μας έχει διαπράξει μεγαλύτερα εγκλήματα, είναι κάτι που μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας...».

Στη διάρκεια της κουβέντας, έστρεψε τα? πυρά του στην ανακρίτρια Χ. Ηλιοπούλου, επειδή «αρνήθηκε επανειλημμένα την πραγματογνωμοσύνη των ηλεκτρονικών δίσκων, υιοθετώντας άκριτα τις απόψεις της αστυνομίας, μετατρεπόμενη η ίδια σε φερέφωνό της». Επίσης, έριξε «βολές» και στον εισαγγελέα εφετών Χρ. Παπαγεωργίου, κατηγορώντας τον ότι «υιοθέτησε το κατηγορητήριο της Ασφάλειας»:

«Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι λέω ψέματα, ότι οργάνωσα την απαγωγή και ότι μου δώσανε εντολές μέσα από τη φυλακή ο Βλαστός με τον Σκαφτούρο σε προγενέστερο χρόνο. Από πού προκύπτει αυτό, όταν στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν, αφού οι συνομιλίες αναφέρονται σε διάστημα μετά την απαγωγή; Αρα, ή ο εισαγγελέας διαθέτει? μαντικές ικανότητες και είδε μέσα από μια γυάλινη σφαίρα τι είχε συμβεί στο παρελθόν ή δεν έκανε τη δουλειά του ψάχνοντας την αλήθεια και λειτούργησε σαν διεκπεραιωτής της Ασφάλειας, αφού υιοθέτησε το αρχικό κατηγορητήριό της?».

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η αλήθεια για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου δεν είναι αυτή που εμφανίζει η Δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε αυτό που υποστήριζε εξαρχής, ότι «ο Βλαστός έχει σχέση με την απαγωγή, μόνο ως προς το ξέπλυμα των χρημάτων»: «Τηλεφώνησα στον Βλαστό όταν προετοίμαζα την απαγωγή, στη φυλακή όπου κρατούνταν. Του είπα ότι ετοιμάζω μια δουλειά και θα χρειαστώ τη βοήθειά του. Με ρώτησε αλλά δεν του είπα, επειδή δεν ήθελα να το γρουσουζέψω πριν γίνει... Οταν παρέλαβα τα λύτρα, του ζήτησα να με βοηθήσει να ξεπλύνω ένα μέρος».

Γιατί ο Βλαστός;

Πρώτα πρώτα μας συνέδεε και μας συνδέει φιλική σχέση και δεύτερον το όνομά του αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση για τέτοιου είδους υποθέσεις. Kρατάει τον λόγο του και εξάλλου θα είχε κέρδος. Θα έπαιρνε 1 εκατ. ευρώ. Mε έστειλε στον Τρομπούκη. Πήγα με τα λύτρα σε σάκους σκουπιδιών? Εκείνος μόλις είδε τα χρήματα, άσπρισε και άρχισε να τρέμει? Τον πίεσα για να τα κρατήσει ένα βράδυ... Πήρα τηλέφωνο τον Βλαστό και του είπα «φίλε, αυτός δεν κάνει, είναι δειλός».

Πού πήγες τα χρήματα;

Δεν έχω πει και δεν θα πω. Κάποια άτομα στο εξωτερικό μου ζητούσαν 30 με 35%. Ο Βλαστός μου είπε να κάνω υπομονή, γιατί έχει άκρη με 20%, αλλά θα καθυστερούσε λίγο καιρό. Του είπα ότι χρειάζομαι ένα μεγάλο ποσό και μου απάντησε ότι θα μου έδινε χρήματα από ένα «ριχτάδικο» (εταιρεία για πτώχευση) και να κάνω υπομονή. Αυτή ήταν η μόνη σχέση του Βλαστού με την απαγωγή.

Η Δικαιοσύνη εμφανίζει τον Βλαστό ως ηθικό αυτουργό.

Το όνομά του εξυπηρετούσε τους σκοπούς της αστυνομίας. Ηθελαν να παρουσιάσουν μια τεράστια επιτυχία και το όνομά του ήταν πολύ ισχυρό. Στη διαδικασία της προανάκρισης στη ΓΑΔΑ, ο τότε επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής Σταύρος Σταυρόπουλος φανέρωσε ένα μίσος απέναντι στον Βλαστό. Δεν τον ενδιέφερε ποια άλλα άτομα ήταν στην υπόθεση, αλλά πώς θα ενοχοποιήσει περισσότερο τον Βλαστό.

Τα είπες στην ανακρίτρια;

Πίστεψα ότι θα τη βοηθούσα να ψάξει την αλήθεια στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Βλαστός μάλιστα μου είχε πει «άστο φίλε, περίμενε να έρθει το δικαστήριο. Εμένα θέλουνε. Αστο να αναλάβω εγώ, ώστε να απαλλάξω κι εσένα. Αλλά ήθελα να πω την αλήθεια για να μη βρίσκονται στη φυλακή αθώοι άνθρωποι».

Ο Απόστολος Πετράκης επιμένει ότι παραμένουν ασύλληπτοι οι συνεργοί του στην απαγωγή, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του στην ίδια υπόθεση υποστηρίζει:

«Με τον Σκαφτούρο δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία, ενώ ο Σκαρλάτος έχει αποδείξει με στοιχεία ότι βρισκόταν στην Κρήτη όλες τις ημέρες της απαγωγής. Δεν ήξερα ότι ενοχοποιείται η φιλική σχέση που είχε με τον Βλαστό. Ούτε φανταζόμουν ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η κρητική καταγωγή.

Και το λέω αυτό, επειδή η ανακρίτρια μου είπε πει ?ξέρω ότι ο Σκαρλάτος δεν έχει σχέση με την επιχείρηση, αλλά μπορεί να σε βοήθησε να κρύψεις τα λύτρα στην Κρήτη?. Από την Κρήτη είμαι και εγώ και αν ήθελα να τα κρύψω εκεί θα το είχα κάνει καλύτερα από τον καθένα.

Τον Θώδη δεν τον γνωρίζω και δεν επικοινώνησα ποτέ μαζί του, ο δε Κατσαγάνης και Κλεφτόγιαννης ούτε γνώριζαν ούτε είχαν καμία σχέση με την απαγωγή».

ΣΑΚΗΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ
«Σωρεία δικονομικών προβλημάτων στη δικογραφία»

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ κάνει λόγο για «τακτική εκβιασμού» από τη Δικαιοσύνη: «Διαπίστωσα επίσης με λύπη ότι και από την ανακρίτρια αλλά και από τα δικαστικά συμβούλια ακολουθείται τακτική εκβιασμού μέσω της μεθόδου του συμψηφισμού. Δηλαδή ...πες μας ποιοι είναι οι ασύλληπτοι συνεργοί σου και πού είναι τα λύτρα, για να αφήσουμε αυτούς που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.... Η Δικαιοσύνη οφείλει να ψάχνει την αλήθεια και όχι να ακολουθεί τέτοιου είδους τακτικές, που είναι επικίνδυνες και για τη Δημοκρατία».

Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Τα πραγματικά περιστατικά αυτής της υπόθεσης τα γνωρίζει φυσικά μόνο ο ίδιος ο εντολέας μου.

Συνεπώς, στον ίδιο ανήκουν και οι σχετικές κρίσεις και αναλύσεις. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι στη εν λόγω δικογραφία υπήρξε σωρεία δικονομικών προβλημάτων και ακυροτήτων, τόσο στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης όσο και κατά τη διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης. Πιστεύω ότι η υπόθεση θα λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις στο ακροατήριο όπου οι δικαστές με νηφαλιότητα θα κρίνουν τη δικογραφία χωρίς το επικοινωνιακό φορτίο που συνόδευσε τη σύλληψη των κατηγορουμένων».

Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ο Βλαστός επιβεβαιώνει Πετράκη και καταγγέλλει σκευωρία σε βάρος του

Τα «χαρτιά» του ανοίγει ο φερόμενος ως αρχηγός του «συνδικάτου του εγκλήματος», Παναγιώτης Βλαστός, και για πρώτη φορά μιλάει για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, καθώς και για «συμβόλαια θανάτου» που του αποδίδουν.

Σε υπόμνημα, που κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση στο Συμβούλιο Εφετών, ο Παναγιώτης Βλαστός επιβεβαιώνει τον συγκατηγορούμενό του Απόστολο Πετράκη, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής και υποστηρίζει ότι ο ίδιος «ανέλαβε να ξεπλύνει το ποσοστό του Πετράκη από τα λύτρα». Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται: «...15 μέρες πριν από την απαγωγή, μου είχε πει ότι από τη δουλειά που θα έκαναν με άλλους ανθρώπους, που ήξεραν όλο τον εφοπλιστικό χώρο, θα παίρνανε πολλά χρήματα...

Με ρώτησε αν γνωρίζω κάποιον που να ασχολείται με το ξέπλυμα, που μπορούσε να νομιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, διότι οι δικοί του συνεργάτες είχαν μια επαφή στο εξωτερικό, η οποία απαιτούσε 30% επί του ποσού και εφόσον συνεργάζομαι με τον Τρομπούκη μήπως μπορώ εγώ...».

«...Ο Πετράκης πήγε τα χρήματα, τα οποία ήταν 4 εκατ. και όχι 10, όπως είχε πει ο Τρομπούκης...».

Επίσης ο Π. Βλαστός υποστηρίζει ότι ο Τρομπούκης φοβήθηκε όταν κατάλαβε πως είναι τα προσημειωμένα της απαγωγής και αρνήθηκε. Αρνείται κάθε σχέση με τη δολοφονία του επιχειρηματία Γούσιου, υποστηρίζει ότι «?προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας πολύ πριν ότι η μισή Ελλάδα είχε λόγους να τον σκοτώσει? γι' αυτό είχε ζητήσει να τον προστατέψω και χρησιμοποιούσε το όνομά μου σαν ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία της ζωής του».

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «γελοιότητα» τα περί σχεδίων δολοφονίας του αστυνομικού Σταυρόπουλου. «Επιτυχία μου θα είναι να απαλλαγώ από την κατηγορία και να αποδείξω ότι είναι στημένη...».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του τεχνικού του συμβούλου Παναγιώτη Θεοχάρη, η οποία επισημαίνει ότι «ο σκληρός δίσκος δεν παραδόθηκε στην ανάκριση, ώστε να αποτελέσει στοιχείο... οι ψηφιακοί δίσκοι δεν αποτελούν ακριβές αντίγραφο... απουσιάζουν τμήματα συνομιλίας, γεγονός που παραπέμπει σε νόθευση είτε με αφαίρεση είτε με προσθήκη...».

Πιέσεις και εκβιασμοί. Αποκαλύψεις για «πιέσεις και εκβιασμούς», που δέχτηκε από «...υψηλόβαθμους αξιωματικούς...κ.κ. Σταυρόπουλο και Θεοδώρου...» κάνει ο Γιώργος Τρομπούκης, ο οποίος είχε τότε δώσει στοιχεία για την εμπλοκή συγκατηγορουμένων του.

Σε υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Εφετών παραδέχεται την εμπλοκή του στο ξέπλυμα και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «...μεταβλήθηκα σε πειθήνιο όργανο εκείνων των αστυνομικών, που παράνομα και καταχρηστικά με ψυχολογική βία και τεχνάσματα με οδήγησαν σε παγίδα να παραδεχτώ... στοιχεία και γεγονότα τα οποία δήθεν αποκάλυψα και αβίαστα ομολόγησα... με την υπόσχεση ότι λόγω της επιρροής τους στην ανακρίτρια και γενικά στην Εισαγγελία, θα φρόντιζαν να αφεθώ ελεύθερος σε μία βδομάδα... που έγινε δύο μήνες, διότι έπρεπε να ξαναδιατυπώσω αυτά που είχα καταθέσει...».

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
«Η Δικαιοσύνη αποφεύγει την πραγματογνωμοσύνη»

Ο συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, τόνισε: «Εξ υπαρχής όλοι οι κατηγορούμενοι καταγγείλανε τη νόθευση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, το στήσιμο κατηγοριών με κοπτοραπτική που διενήργησαν αξιωματικοί του ΙΔΕΖΙ, καθώς και την υποκλοπή των συνομιλιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βούλευμα που να επιτρέπει στην ΕΥΠ να παρακολουθεί και να καταγράφει τις συνομιλίες του Βλαστού και των λοιπών κατηγορουμένων. Ζητήσαμε πολλάκις από την ανακρίτρια τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης... Η απορία μου ως νομικού είναι τι έχει να φοβηθεί η Δικαιοσύνη και δεν διατάσσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να λάμψει η αλήθεια;».

ΤΗΣ ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: