Διορία δύο μηνών στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να αποστείλουν όλους τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων έδωσε χθες γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζος, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της τρόικας.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθούν επτά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στους ελεγκτές ο κ. Πολύζος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε μείωση των λειτουργικών εξόδων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 17%. Τα ετήσια συνολικά έξοδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας ο στόχος είναι να μειωθούν τα έξοδα ώς το τέλος του έτους κατά 10%, δηλαδή να περικοπούν περίπου 900 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 ξοδεύτηκαν 32,7 εκατ. ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις έναντι 36,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από τον χώρο της δημόσιας υγείας 226,3 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, το ενδεχόμενο αύξησης του νοσηλίου ή καθιέρωσης «πακέτου νοσηλείας» ανά διαγνωστική κατηγορία, στο πλαίσιο πάντα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Στο μεταξύ, έκπληκτοι έμειναν χθες οι ελεγκτές της τρόικας όταν άκουσαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας πως η διοίκηση μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας τα δύο τελευταία χρόνια ούτε καν ζητούσε από τα Ταμεία να πληρωθεί για τη νοσηλεία ασφαλισμένων τους, δηλαδή είχε να αποστείλει στα ασφαλιστικά ταμεία αιτήματα πληρωμής από το 2007. «ΝΑΙ» στην υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)
των γιατρών και των φαρμακοποιών στα συνταγολόγια όλων των ασφαλιστικών οργανισμών είπαν με χθεσινή απόφασή τους τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Στην κρίση της πλειονότητας των μελών της Αρχής που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής του μέτρου μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι με την υποχρεωτική αναγραφή στις συνταγές του ΑΜΚΑ όχι μόνο των ασθενών αλλά των γιατρών και των φαρμακοποιών επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών υγείας.
«Οι σκοποί της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΜΚΑ του θεράποντος γιατρού και του φαρμακοποιού που εκτελεί τη συνταγή στα συνταγολόγια των διαφόρων ασφαλιστικών οργανισμών συνίστανται, ιδίως, στην απλούτευση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών, στην ευχερέστερη και πληρέστερη παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών, στην καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης και στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων και μείωση δημοσίων δαπανών, από την οπία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και του εθνικού συστήματος υγείας», επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους τα μέλη της Αρχής.
Συνεκτιμώντας μάλιστα όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, τα μέλη της Αρχής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναγραφή του ΑΜΚΑ γιατρών και φαρμακοποιών δεν θίγει υπέρμετρα τους εκπροσώπους τους «καθ΄ όσον δύναται μεν να αποκαλυφθεί η ηλικία τους, αλλά σαφώς σε περιορισμένο αριθμό χρηστών». Η ηλικία του γιατρού
Επιπλέον, η Αρχή δέχεται ότι η ηλικία του γιατρού που αποκαλύπτεται στον ασθενή την ώρα της συνταγογράφησης δεν ασκεί την παραμικρή επιρροή στην επιλογή του θεράποντος γιατρού, ενώ θεωρεί αλυσιτελή την πρόταση των ιατρικών συλλόγων να χρησιμοποιείται ο αριθμός ΤΣΑΥ, με το σκεπτικό ότι «επίκειται κατάργηση αυτού με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση ασφαλιστικών οργανισμών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανεξάρτητη Αρχή είχε προσφύγει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ από τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο συνταγογράφησης αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 5% οι αλόγιστες δαπάνες για τα φάρμακα.
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου