ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ της Αθήνας για τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και συγκεκριμένα για τους πλόες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξέφρασε χθες στους 26 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να καταγραφεί στα κοινοτικά κείμενα και στην έκθεση προόδου για τη γειτονική χώρα που θα συντάξει η Κομισιόν και θα δοθεί στη δημοσιότητα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει και να σεβαστεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν κυρώσει 160 χώρες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου, το οποίο συζητήθηκε χθες με αφορμή τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κρατιδίου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, χθες αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη των 27, η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ταξιδέψει στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης στις δύο πόλεις, προκειμένου, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, να συμβάλλει στην προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική θέση μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας δεν αλλάζει, αλλά ότι η Ελλάδα είναι παίκτης στην περιοχή και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις των δύο μερών, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας συναινετικής διαδικασίας. Η επικείμενη επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, λένε οι ίδιες πηγές, είναι συνεπής με την «Ατζέντα 2014», την πρωτοβουλία δηλαδή της Ελλάδας για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, φοβούμενες τις επιπτώσεις της αναγνώρισης στο εσωτερικό τους.
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου