ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομίας και της Deutsche Telekom για τις διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ.
Οι γερμανοί μεγαλομέτοχοι (ελέγχουν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού) δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν τα κεκτημένα και τους ανθρώπους τους στον όμιλο.
Καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή υποστηρίζει πως στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των Γερμανών με τον Γ. Παπακωνσταντίνου διαμηνύθηκε πως διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ θα παραμείνει άνθρωπος της επιλογής τους και στέλεχος μέσα από τον Οργανισμό, που θα ξέρει καλά τον όμιλο.
Τα ονόματα που λίγο έως πολύ έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά φωτογραφίζουν συγκεκριμένους παράγοντες, στους οποίους οι της Deutsche Telekom έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Γερμανοί δεν επιμένουν πλέον στην προοπτική της παραμονής του Παναγή Βουρλούμη, μετά μάλιστα τη νέα δικαστική εμπλοκή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά δεν συζητούν το ενδεχόμενο προώθησης προσώπου που δεν θα είναι της δικής τους επιρροής.
Το υπουργείο επιθυμεί την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ενός εκ των προσώπων που προώθησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Πρώτες επιλογές της ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι ο Νικ. Καραμούζης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG) που φέρεται να υποστηρίζεται από τον υπουργό Οικονομίας και ο Μ. Μπλέτσας (καθηγητής πληροφορικής του ΜΙΤ), ο οποίος λέγεται ότι χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Στο περιθώριο των συζητήσεων και μπροστά στο νέο αδιέξοδο η πλευρά του ΥΠΟΙΚ έριξε στο τραπέζι το όνομα και του Παντ. Τζωρτζάκη (διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet), ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και με το μέγαρο Μαξίμου.
Οι Γερμανοί όμως ως μεγαλομέτοχοι, φαίνονται αμετακίνητοι. Επιχειρηματική πηγή εκτιμά, πως η Deutsche Telekom θέλει να διατηρήσει το «πάνω χέρι» στον Οργανισμό έναντι του Δημοσίου (ελέγχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου) και ει δυνατόν να το περιορίσει σε ρόλο παρατηρητή.
Η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να ενεργοποιεί ένα πλεονέκτημα που είχε στα χέρια της και αφορά το θέμα της δημόσιας πρότασης που δεν έγινε από την Deutsche Telekom προς όλους τους μετόχους, όταν αυτή αποκτούσε το 25% των μετοχών του ΟΤΕ. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε ακόμη και τώρα να προσπαθήσει το ελληνικό Δημόσιο να αποφύγει την καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο προχωρώντας στην υλοποίηση του άρθρου 29/ν. 3461 του 2006, βάσει του οποίου συμπεριελήφθη στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τις δημόσιες προσφορές. Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται πως «...σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δημόσιας προσφοράς κατά παράβαση του άρθρου 7 -παράγραφος 1 του νόμου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφασή της να επιβάλει αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου ή και άλλων δικαιωμάτων». Πρακτικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα -από το νόμο- να επανεξετάσει ακόμη και να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή της (που όμως είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση) εάν θεωρηθεί πως είναι ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά θα πίεζε τους Γερμανούς και θα μπορούσε να διαπραγματευθεί πιθανόν από ευνοϊκότερη θέση. Δεν αποκλείεται, όμως, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το ατού αυτό του Δημοσίου να αποτελεί και διαπραγματευτικό χαρτί στη διελκυστίνδα για τον ορισμό της νέας διοίκησης στον ΟΤΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου