Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

ΑΠΘ: ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΡΑ!

Αυτοδιαχείριση σε όλα τα επίπεδα, από την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας έως τη λειτουργία των κυλικείων και της κατασκήνωσης αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων (πάρτι) εντός κάμπους, περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου πρύτανη, το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση και τα φετινά μειωμένα κονδύλια του ιδρύματος. Σε όλα αυτά βέβαια βασικοί συντελεστές θα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, οι οποίοι θα εργάζονται παίρνοντας ένα συμπληρωματικό -για τις σπουδές τους- εισόδημα. “Στόχος μας είναι την κρίση να μην την πληρώσουν οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου ή τουλάχιστον το κόστος της κρίσης να μην το πληρώσει μόνον η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο τρόπος με τον οποίον θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι η αυτοδιαχείριση. Αυτό σημαίνει καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου και του ανθρώπινου δυναμικού του, δηλαδή του κρυμμένου ‘θησαυρού’ μας”, τόνισε στη “Θ” ο Γιάννης Μυλόπουλος.
Φυσικά, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μάλλον είναι αναγκαία η σύσταση μιας εταιρείας (σ.σ. υπάρχει βέβαια πάντα και η επιλογή της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ), αλλά είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί νομικά από Σεπτέμβριο.

Υγιεινή διατροφή. Η διαχείριση των πανεπιστημιακών κυλικείων και των αναψυκτηρίων θα έχει τρεις βασικούς στόχους: α) Να αντέχει τις τιμές το φοιτητικό πορτοφόλι, ιδιαίτερα σε μία εποχή λιτότητας. β) Να σερβίρονται ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα. Η έννοια δηλαδή του οικολογικού πανεπιστημίου να διαχέεται ακόμη και στα κυλικεία. γ) Η λειτουργία των κυλικείων να βρίσκεται στα χέρια φοιτητών του ιδρύματος, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και παράλληλα να αποκτούν και ένα μικρό εισόδημα. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην κατασκήνωση της Καλάνδρας, ενώ σε ό,τι αφορά την οργάνωση των πάρτι το θέμα είναι πιο πολύπλοκο. “Το γεγονός ότι κάθε βράδυ μέσα στο πανεπιστήμιο, χωρίς την έγκριση κανενός, η δημόσια περιουσία γίνεται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτό. Θα επιχειρήσουμε επομένως να ελέγξουμε τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Προφανώς και δεν θα σταματήσουν τα παιδιά να οργανώνουν εκδηλώσεις, απλώς αυτές που θα εγκρίνονται θα ελέγχονται από το πανεπιστήμιο, όπως και αυτά που θα καταναλώνονται. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει και η φοροδιαφυγή που συνδέεται με τα πάρτι αυτά”, σχολίασε ο κ. Μυλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης και της οικονομικής επιβίωσης εντάσσεται και ο “διωγμός” των εργολαβικών εταιρειών που “νοικιάζουν” προσωπικό στο πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια. Τις συμβάσεις θα υπογράφει το ίδιο το ΑΠΘ.

ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: