Το Κοινοβούλιο της χώρας υπερψήφισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα πρόταση ψηφίσματος της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η Σερβία εφ' εξής αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο ύστερα από τη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που έκρινε νόμιμη τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του. Η Σερβία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο επιδιώκοντας επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς.
Στη διακήρυξη του σερβικού Κοινοβουλίου, την οποία υπερψήφισαν 192 βουλευτές ενώ 26 την καταψήφισαν, αναγγέλλεται η χρήση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών και πολιτικών μέσων για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της και η υποβολή στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχεδίου ψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις.
"Ανθρώπινη, ηθική και συνταγματική υποχρέωση" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τη συνέχιση του πολιτικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο.
"Η λύση που δίνει τα πάντα στους Αλβανούς και οι Σέρβοι τα χάνουν όλα, δεν είναι βιώσιμη" δήλωσε ο Μπόρις Τάντιτς επαναλαμβάνοντας ότι "η Σερβία ποτέ δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο".
Ο πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης "θα έχει επικίνδυνες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιτρέπει σε άτυπες ομάδες να παρουσιάσουν κάθε πράξη απόσχισης ως νόμιμη" τονίζοντας, ωστόσο, ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας του σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων με τις λεγόμενες "μεγάλες δυνάμεις".
"Η Σερβία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Κόσοβο, εάν δεν έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Κάθε άλλη πολιτική θα οδηγούσε στην καταστροφή", επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου