Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Όπως επισημαίνουν στη “ΜτΚ”, ο τρόπος σύνταξης της λίστας των πλεγμάτων, που διανεμήθηκε πρόσφατα στους διευθυντές των κλινικών του νοσοκομείου προκειμένου να παραγγείλουν τα πλέγματα που επιθυμούν, και ο διαχωρισμός τους σε... 21 κατηγορίες αντί για τρεις, “φωτογραφίζει” ουσιαστικά συγκεκριμένα πλέγματα, τα οποία προμηθεύουν συγκεκριμένες εταιρείες.
Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι γιατροί, δημιουργούνται στην πράξη και από άποψη επιστημονικής τεκμηρίωσης φανταστικές και ανύπαρκτες κατηγορίες πλεγμάτων ή πιο απλά ψευδοκατηγορίες πλεγμάτων, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται πρακτικά κάθε πλεονέκτημα μειοδοτικού διαγωνισμού. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους, ένας σωστός μειοδοτικός διαγωνισμός δίνει το δικαίωμα σε όσες εταιρείες το επιθυμούν να συμμετάσχουν, χωρίς όμως να περιγράφει τα λεπτομερή χαρακτηριστικά των πλεγμάτων, υποδεικνύοντας σε πολλές περιπτώσεις μία συγκεκριμένη εταιρεία που τα προμηθεύει.
Εξάλλου, όπως εξηγούν οι γιατροί, η τιμή των πλεγμάτων για τις επεμβάσεις κήλης μπορεί να κυμαίνεται από 80 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι επεμβάσεις αυτές είναι αρκετά συχνές και μια τυχόν λανθασμένη επιλογή πλεγμάτων μπορεί να έχει τεράστιο κόστος.
Χαρακτηριστική είναι πάντως η περίπτωση του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του “Παπαγεωργίου”, Μπάμπη Μακρίδη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του μόλις πήρε στα χέρια του το έγγραφο με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2010, όπου υπάρχει η λίστα με τις... 21 κατηγορίες πλεγμάτων, από την οποία οι διευθυντές των κλινικών καλούνται να παραγγείλουν τα πλέγματα που επιθυμούν για τη διενέργεια ενιαίου διαγωνισμού από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, έστειλε επιστολή τόσο στον διευθυντή του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” όσο και στον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, η οποία είναι η αρμόδια για τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Μακρίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον διαγωνισμό αυτό, καθώς, όπως εξηγεί, “ο τρόπος σύνταξης της λίστας των πλεγμάτων και η κατηγοριοποίησή τους τον καθιστούν κλασικό παράδειγμα φωτογραφικού διαγωνισμού. Εξάλλου, τα απαραίτητα πλέγματα κατηγοριοποιούνται απλά σε μη απορροφήσιμα (πολυπροπυλένιο ή PTF) μικρά, μεσαία, μεγάλα, σε απορροφήσιμα (πολυεστερικά) μικρά, μεσαία, μεγάλα και μικτά ή διπλής όψεως μικρά, μεσαία, μεγάλα”.
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι “η κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιείται στον εν λόγω διαγωνισμό (21 κατηγορίες) φωτογραφίζει συγκεκριμένα πλέγματα συγκεκριμένων εταιρειών, δημιουργώντας στην πράξη και από άποψη επιστημονικής τεκμηρίωσης φανταστικές και ανύπαρκτες κατηγορίες. Έτσι, ακυρώνεται πρακτικά κάθε πλεονέκτημα ενός μειοδοτικού διαγωνισμού και κάθε λόγος διενέργειάς του, με αποτέλεσμα την αναιτιολόγητη επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού υγείας”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ακτινολόγος στο “Παπαγεωργίου”, Χρήστος Παπαστεργίου, δηλώνει στη “ΜτΚ” ότι έτσι όπως είναι σήμερα το σύστημα προμηθειών, με την ανυπαρξία πρωτοκόλλων διάγνωσης και θεραπείας, είναι φυσικό είτε να αγοράζονται υλικά χειρουργείων που δεν χρειάζονται, είτε να αγοράζονται υλικά που είναι αναγκαία, αλλά σε αυξημένες τιμές. Ουσιαστικά δηλαδή όλοι οι διαγωνισμοί αφήνουν “παραθυράκια” για χρήση υλικών που δεν χρειάζονται.
“Πιστεύω ότι για να αλλάξει το σκηνικό θα πρέπει να καθιερωθεί διενέργεια διαγωνισμού φθηνότερης τιμής για κάθε είδος υλικού που έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιούν το πιο φθηνό στην τιμή, αλλά με τις ίδιες προδιαγραφές προϊόν, και στην περίπτωση που ένας γιατρός θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ακριβότερο υλικό, θα πρέπει να τεκμηριώνει, βάσει της βιβλιογραφίας, για ποιον λόγο χρειάζεται το συγκεκριμένο για τον ασθενή του. Αυτό μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ‘ψυχρών’ χειρουργείων, δηλαδή όχι επειγόντων, όπως είναι για παράδειγμα τα χειρουργεία για κήλες”, εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Χρήστος Ζηλίδης, εξηγεί στη “ΜτΚ” ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα φωτογραφικού διαγωνισμού στην προμήθεια πλεγμάτων στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Αντίθετα, για τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού έχει συσταθεί μικτή επιτροπή προδιαγραφών από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, η οποία αποτελείται από γιατρούς.
“Η επιστολή με τις παρατηρήσεις του συγκεκριμένου γιατρού έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα τις λάβει υπόψη της. Επιπλέον, ο εν λόγω γιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα πλέγματα που τον ενδιαφέρουν μεταξύ αυτών που περιγράφονται στη λίστα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του. Θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογικό να απευθύνεται με τέτοιον τρόπο σε συναδέλφους του”, δηλώνει ο κ. Ζηλίδης.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: