Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

Ανάπτυξη βασισμένη στο επιστημονικό δυναμικό προτείνει το ΤΕΕ

Μια νέα μορφή ανάπτυξης, που θα βασίζεται στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τις νέες τεχνολογίες, προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την ύφεση, στην οποία βυθίζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτό προέκυψε από την ημερίδα με θέμα "Η ανάπτυξη ως σύνθημα και ως πράξη", που διοργάνωσαν οι συνεργαζόμενοι φορείς των Επιστημόνων ΝΠΔΔ, σύμβουλοι της πολιτείας (ΓΕΩΤΕΕ, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών), στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, επί της οδού Νίκης 4.
"Το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο βασίστηκε στην επιχορήγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς αναπτυξιακούς στόχους. Παράλληλα, η πελατειακή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων οδήγησε στη χαμηλή αποδοτικότητα, τη διαφθορά και τη σπατάλη", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, και περιέγραψε τις σοβαρότερες αδυναμίες του, που αφορούν:

- το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας,
- την πελατειακή διαχείριση του δημοσίου χρήματος,
- την υποβάθμιση και την πλημμελή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του επιστημονικού.

Ένα στρατηγικό σχέδιο για ανάπτυξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
- Υιοθέτηση της λογικής του σχεδιασμού για την επίτευξη παραγωγικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων.
- Ανασυγκρότηση της παραγωγικής δομής και αναβάθμιση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
Αντιστροφή της βασικής ρυθμιστικής παρέμβασης που ευθύνεται για τις διαστάσεις της κρίσης.
- Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό χώρο και τα χαρακτηριστικά των πολιτικών για άμβλυνση και αντιμετώπιση της.
- Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου.
- Ολοκληρωμένη προσέγγιση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης: συνδυασμός των στρατηγικών επιλογών για την οικονομία και την κοινωνία, με την ενίσχυση της έρευνας και εκπαίδευσης και την αξιοποίηση αποτελεσματικών μηχανισμών διαμορφώσεις του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού.
- Αξιοποίηση καινοτομιών και επενδύσεις εντάσεως γνώσης.
- Συνεργασίες μεταξύ συμπλεγμάτων, μεταξύ παραγωγών και ερευνητικών φορέων, με στόχο την παραγωγή και αξιοποίηση της γνώσης για την πλήρη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

"Οι δραματικές ανατροπές, που επέφερε η κυβέρνηση στα εργασιακά και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη του διαρκούς σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, στο περιβάλλον των αρχών του Κράτους Δικαίου και της ουσιαστικά Δημοκρατικής Πολιτείας", τόνισε ο Κώστας Βλαχάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας.
Για το ζήτημα της απονομής απαιτείται συστηματικός κοινωνικός έλεγχος, ενώ για τη βελτίωση του χρόνου εκδίκασης πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες περιέγραψε ο κ. Θεοδωρος Σχινάς, αντιπροεδρος του ΔΣΑ.
"Η Ελλάδα χρειάζεται νέες υποδομές και βάσεις, για να μπορέσει να επιστρέψει στο διεθνή επενδυτικό χάρτη, αλλά και για να υπάρξει εγχώριο προϊόν", υπογράμμισε ο Κωστας Κόλιας, πρ. Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο δρ. Μιχάλης Χάλαρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, μίλησε για τις λύσεις της πράσινης χημείας στα σημερινά προβλήματα, που αφορούν:
- Την ανάπτυξη φυτοφαρμάκων που επιδρούν μόνο στον οργανισμό - στόχο και αποικοδομούνται σε ασφαλή παραπροϊόντα.
- Την ανάπτυξη λιπασμάτων και προσθέτων που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες με μέγιστο αποτέλεσμα.
- Την Ανάπτυξη μεθόδων χρησιμοποίησης των γεωργικών αποβλήτων αποδοτικά για το περιβάλλον και την οικονομία.
Παρεμβάσεις και σχόλια για το σημαντικό ζήτημα της ανάπτυξης έκαναν οι πρώην υπουργοί, Κωστής Χατζηδάκης, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Δραγασάκης.
"Το ΠΑΣΟΚ άφησε στη μέση προτάσεις και λύσεις, όπως, για παράδειγμα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η οποία το 2010 ήταν 16 φορές μικρότερη εκείνης του αντίστοιχου διαστήματος του 2009, ενώ η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ το 2009 ήταν 30 φορές πάνω σε σχέση με τη φετινή. Σταμάτησε με τον τρόπο αυτό την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, στην οποία εμείς είχαμε υπολογίσει, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
"Μόνο ένα 20% του εθνικού μας εισοδήματος το ανταλλάσσουμε με το εξωτερικό", σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης. Πρέπει να γίνει στροφή σε εμπορεύσιμα αγαθά όχι σε δρόμους και κτήρια, είπε. Πρέπει να επιλέξουμε δραστηριότητες, που θα μας φέρουν 10 χρόνια μπροστά από τους άλλους. Για να γίνει αυτό, καλείται όλος ο παραγωγικός χώρος να διαμορφώσει αναπτυξιακή κουλτούρα, που μας λείπει", κατέληξε.
"Τα προβλήματα της υπερχρέωσης αντιμετωπίζονται με μια σύνθετη πολιτική, που αρχίζει με αναδιανομή όχι μόνο εισοδημάτων αλλά του συσσωρευμένου πλούτου. Η αναδιανομή του πλούτου χρειάζεται ρύθμιση του χρέους, που είναι διαχειρίσιμο, με ένα μέρος απάλειψης. Είναι ένα σχέδιο που, για να έχει περιεχόμενο, χρειάζεται δουλειά, εμβάθυνση. Όμως για την υλοποίηση θα πρέπει να στραφούμε στον κόσμο της εργασίας, ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: