Οι ιατρικοί σύλλογοι Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη, με θέμα “παροχή υγείας στη Δυτική Μακεδονία και υγειονομικό σύστημα”, κατά την οποία διαπίστωσαν ομόθυμα ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται είναι ανεπαρκέστατες. Γι’ αυτό άλλωστε εξέφρασαν “τον προβληματισμό και τις αγωνίες του ιατρικού κόσμου για τις χαμηλού επιπέδου παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες”.
Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι “η δημιουργία ενός νέου περιφερειακού - πανεπιστημιακού νοσοκομείου είναι επιτακτική ανάγκη. Σ’ αυτό ομοφωνήσαμε όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι και όλοι οι συμμετέχοντες γιατροί”. Ο κ. Λαμπρόπουλος πρόσθεσε: Το περιφερειακό νοσοκομείο θα παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη, θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες των γιατρών”. Επισήμανε μάλιστα “την έλλειψη ενός ‘σοβαρού’ νοσοκομείου τριτοβάθμιας περίθαλψης στη Δυτική Μακεδονία, συνδεδεμένο με ιατρική σχολή, θέση που αποτελεί παλιό αίτημα των ιατρικών συλλόγων”. Η προτεινόμενη θέση του νέου πανεπιστημιακού - περιφερειακού νοσοκομείου, σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους, θα πρέπει να είναι στο παλιό στρατόπεδο μεταξύ Κοίλων και Νικόπολης, ώστε να διασφαλίζεται μέσω της Εγνατίας και των καθέτων της άμεση και ταχύτατη πρόσβαση από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμη οι ιατρικοί σύλλογοι προτείνουν τη λειτουργία πέντε Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα υπάρχοντα αντίστοιχα νοσοκομεία, καθώς και τη διοικητική - λειτουργική σύνδεση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας με τις περιφερειακές υποδομές υγείας, δηλαδή νοσοκομεία, ΤΕΠ, Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου.
Αναγκαία προϋπόθεση για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης θεωρείται από τους ιατρικούς συλλόγους, “η άμεση κατάρτιση ενός χάρτη υγείας στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα καταγραφούν οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, οι πόροι και θα χαραχθούν οι στρατηγικές για την επόμενη δεκαετία στον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων”.
Οι συμμετέχοντες γιατροί επισήμαναν την ανάγκη αντιστοίχησης των δομών υγείας με την περιφερειακή και δημοτική δομή της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτήρισαν “ανορθολογισμό” το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία ανήκει υγειονομικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ διοικητικά σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” θα υπάγεται στην Ήπειρο.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες έκλεισε για άλλη μία φορά η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, λόγω άδειας του μοναδικού παιδίατρου. Το προσωρινό(;) κλείσιμο της παιδιατρικής σημαίνει την υπολειτουργία και της μαιευτικής κλινικής, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αν δεν υπάρχει παιδίατρος.
Του Χρήστου Βήττα
ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου