Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2010

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ....

Πέρυσι το υπουργείο Πολιτισµού είχε αποφασίσει να µην παραχωρήσει το Ηρώδειο Αύγουστο, Σεπτέµβριο και Οκτώβριο του 2010. Παρά την απόφαση όµως, τελικά όχι απλώς ανάβει το πράσινο φως σε 16 εκδηλώσεις, χωρίς και πάλι να είναι σαφή τα κριτήρια επιλογής. Αποτέλεσµα; Να µείνουν εκτός Ηρωδείου, ανάµεσα σε άλλους, οι σοπράνο Μονσεράτ Καµπαγιέ και Τζέσι Νόρµαν, η Ντούλτσε Πόντες, η Λουθ Καζάλ, η «Χάρις Αλεξίου της Τουρκίας» Σεζάν Ακσού, ο Δηµήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία και ο Δηµήτρης Μπάσης µε αφιέρωµα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και οι ιάπωνες τυµπανιστές ΤΑΟ.

Η ανακολουθία του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού οφείλειται «στην ανάγκη τόνωσης της τουριστικής κίνησης» και δεδοµένου πως ναι µεν το καταπονηµένο Ωδείο χρειάζεται συντήρηση, τα χρήµατα από το ΕΣΠΑ όµως δεν έχουν ακόµη µπει στο ταµείο, έδωσαν την ευκαιρία για ορισµένες παραχωρήσεις που αποφέρουν 3.000 ευρώ (ανά παράσταση, οι µη φιλανθρωπικές) στο Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων και 30.000 στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Φέτος µάλιστα οι εκδηλώσεις αρχίζουν ήδη από τον Ιούλιο – µια ανάσα από το Φεστιβάλ Αθηνών – και παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ είχε ζητήσει στο παρελθόν το Ηρώδειο να παραχωρείται µόνο στο Φεστιβάλ και πως «δεν είναι ταβέρνα για να ενοικιάζεται». Και αν ώς τώρα οι παραχωρήσεις γίνονταν από Σεπτέµβριο, φέτος επρόκειτο να αρχίσουν µόλις τρεις ηµέρες µετά την αυλαία του φεστιβάλ – αν και η χορευτική εκδήλωση για τους Special Οlympics τελικώς ακυρώθηκε λόγω τεχνικού προβλήµατος.

Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν από επιτροπή οι 16 από τις 33 προτάσεις (κατατέθηκαν τρεις περισσότερες από πέρυσι) και έφτασαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο; «Το σκεπτικό είναι να επιλεγούν εκδηλώσεις που να συνάδουν µε το µνηµείο και να µην το επιβαρύνουν», εξηγεί η πρόεδρος της επιτροπής που εξέτασε τα αιτήµατα παραχώρησης και αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Νικολέττα Βαλάκου. «Προτείναµε πολλές εκδηλώσεις να πάνε στον Λυκαβηττό, όπως του Χρήστου Νικολόπουλου, της Λουθ Καζάλ και το αφιέρωµα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ ορισµένες άλλες, όπως τους ιάπωνες τυµπανιστές, επειδή θα επιβαρύνουν το µνηµείο, καθώς κάθε τύµπανο ζυγίζει 400 κιλά».

Και αν ο Σταµάτης Σπανουδάκης κατέθεσε εκπρόθεσµα τη φετινή αίτησή του – εν τέλει ακύρωσε –, ο Θεατρικός Οργανισµός Κύπρου µε τις περυσινές «Νεφέλες» αν και εκπρόθεσµος πήρε τελικά «εισιτήριο» δεδοµένων των εορτασµών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
Με επιφυλάξεις φαίνεται πως έγιναν οι παραχωρήσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή (υποχώρησαν «λόγω των οικονοµικών προβληµάτων της»), στον Σταύρο Ξαρχάκο και την Αγνή Μπάλτσα, όπου µέτρησε θετικά ότι η µία εκ των δύο περυσινών συναυλιών τους µε το ίδιο ρεπερτόριο ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Την επιτροπή αποτέλεσαν εκτός από την κ. Βαλάκου οι Ε. Κουντούρη (προϊσταµένη γραµµατείας ΚΑΣ), Α. Σκλεπάρης (προϊστάµενος Τµήµατος Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού). Λ. Καρυτινός (αρχιµουσικός). Χ. Αναστασίου (συνθέτης), Κ. Αρβανιτάκης (σκηνοθέτης), Π. Βερέµη (διεύθυντρια Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης), Γ. Ζάννος (νοµικός).


ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το κειμενο διαβασα σημερα ατοφιο στα ΝΕΑ ?
Γιωργος Μαρακας