Σάββατο, Ιουλίου 03, 2010

ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Κρίση έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του προέδρου Χριστόφια με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, με αιτία το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΟΗΕ για ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Κυπριακό, το τέλος αυτού του χρόνου. Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότερο ο ΟΗΕ αναφέρεται στα χρονοδιαγράμματα, κατά τρόπο που προειδοποιεί πως, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο άμεσο μέλλον, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και ο διεθνής οργανισμός θα απεμπλακεί από τη διαδικασία.

Στην προειδοποίηση αυτή η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα. «Ο Ντάουνερ δεν μπορεί να επισείει τον μπαμπούλα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα σταματήσουν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό», είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. «Είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και όταν αποτυγχάνει μια προσπάθεια, ξεκινά μια ανανεωμένη προσπάθεια. Γι' αυτό, επαναλαμβάνω, δεν μπορούν να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις», δήλωσε.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ, σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Πολίτης» τη θέση πως αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά τόσο εύκολα και με το ίδιο αντικείμενο, είπε πως «η κυπριακή πολιτική ηγεσία είναι δραματικά εκτός πραγματικότητας». Στα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν πως υπάρχει μια μοναδική συγκυρία για λύση, βασική συνισταμένη της οποίας είναι ο χρόνος, που αν δεν αξιοποιηθεί τώρα δεν θα χαθεί μόνο η ευκαιρία, αλλά και η προοπτική να υπάρξει ξανά η Κύπρος ως ένα κράτος σε όλη τη γεωγραφική της περιφέρεια.

Επί της ουσίας των συνομιλιών, σε αντίθεση με το τι λέγεται δημόσια, η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά όσο είναι σήμερα. Υπήρξε σχεδόν συμφωνία στη συνταγματική πτυχή, ουσιαστική πρόοδος στην οικονομία και την Ε.Ε. και πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποφασιστικό βήμα στο περιουσιακό. Αυτό το συμπέρασμα διαχέει όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του Μπαν Κι Μουν:
Βασικά, η εμπλοκή που υπάρχει δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις των μερών στις συνομιλίες, αλλά με τον χρόνο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει ν' ακούσει για κανένα χρονοδιάγραμμα και είναι έξω φρενών με τον Ντάουνερ για την απόφαση του Μπαν Κι Μουν να ετοιμάσει έκθεση για τις συνομιλίες τον Νοέμβριο και να αποδώσει ευθύνες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να τραβήξει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του 2012, όταν η Κύπρος θα έχει την προεδρία της Ε.Ε., προσδοκώντας ότι θα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Χριστόφια στη Λευκωσία, εξήγησε πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν θέσει κανένα χρονοδιάγραμμα, και δη ασφυκτικό. Ομως, θεωρούν πολύ λογική τη θέση της τουρκικής πλευράς για λύση μέχρι το τέλος του 2010 ή αρχές του 2011, καθώς μετά τον Μάιο η Τουρκία πάει σε γενικές εκλογές, τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τις κερδίσει το ΑΚΡ. Πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι η παντοδυναμία του ΑΚΡ φτάνει στη δύση της και πως από το επόμενο καλοκαίρι η Τουρκία θα μπει ξανά σε περίοδο κυβερνήσεων συνασπισμού και θα είναι δύσκολο να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: