Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ...

Επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό ζήτησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τους επιχειρηματίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στη φορολογία των επιχειρήσεων.
«Θα ήθελα να δω μια πιο ενεργητική επιστροφή κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, όταν εκείνος παραπονέθηκε για διαπόμπευση και διασυρμό επιχειρηματιών στο σκέλος της φοροδιαφυγής, και ξεκαθάρισε τόσο στους 350 επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες που βρέθηκαν στην εκδήλωση της Eurobank, αλλά και στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου πως «δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς από την εφαρμογή του φορολογικού συστήματος».
Εν τούτοις, ο υπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων ως προς τη φορολόγηση των κερδών που επανεπενδύονται, λέγοντας πως «θα κάνουμε προσαρμογή για να μην υπάρξουν παρενέργειες». Αλλωστε, τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει καινούργιο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και γενικότερα των υπηρεσιών του υπουργείου.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η απάντηση στον επιχειρηματία Θεόδωρο Βάρδα, ο οποίος είναι και σύμβουλος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Στις αιτιάσεις του για το εύρος των μέτρων που φτάνουν στο 21% του ΑΕΠ και την αμφισβήτηση του ποσοστού 13,6% για το έλλειμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου του επέστησε την προσοχή λέγοντάς του «όποιος έχει άλλη άποψη για το έλλειμμα κάνει κακό στη χώρα», ενώ ως προς τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρότεινε ο επιχειρηματίας τού διευκρίνισε πως είναι ήδη στο Μνημόνιο, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Ερωτήσεις δέχτηκε και από τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη του ομώνυμου κατασκευαστικού ομίλου, τον Νίκο Δούρο της ομώνυμης αχαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και τον ξενοδόχο Κώστα Μήτση.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι οδυνηρά και άδικα για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει, επιχειρηματολόγησε όμως, λέγοντας ότι «εάν δεν παίρναμε τα μέτρα και δεν προχωρούσαμε στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, σε μερικά χρόνια θα κάναμε την ίδια συζήτηση με χειρότερους όμως όρους».
Εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, με επίδοση πιθανώς καλύτερη, καθώς και ότι η ύφεση θα περιοριστεί σε χαμηλότερο ρυθμό του -4%.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: