Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010

ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Φαίνεται πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μεγάλο «φαγοπότι» στο χώρο της υγείας συνεχίζεται.
Αυτή τη φορά με μερικές εκατοντάδες φάρμακα, τα λεγόμενα «ορφανά» τα οποία δεν υπάγονται σε καμία δεσμευτική διάταξη περί της τιμής και του τρόπου διάθεσής τους με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να χρεώνονται με ποσά που καθορίζουν από μόνες τους πολυεθνικές βιομηχανίες!
Τα «ορφανά» φάρμακα προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ανίατες ασθένειες. Σπάνιο είναι κάθε νόσημα με κάτω από 10.000 πάσχοντες στην Ε.Ε. Συνήθως είναι χρόνιο, ανίατο νόσημα και αποτελεί αιτία αναπηρίας. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν κυκλοφορούν στα φαρμακεία και διακινούνται μόνον με ειδική παραγγελία. Το κόστος τους ξεπερνάει πολλές φορές και τις 30.000 ευρώ ανά δόση! Δεν κοστολογούνται με τους συμβατικούς τρόπους, αλλά με απευθείας διαπραγμάτευση με την εταιρεία που τα εμπορεύεται.

Στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα, άνω των 700 φαρμάκων έχουν χαρακτηριστεί «ορφανά» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν τέτοια φάρμακα για ένα ποσοστό ελλήνων ασθενών που αγγίζει το 10%, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΜΕΑ. Μόνον το 2009 είχαμε επιπλέον 102 νέες εγκρίσεις «ορφανών» και το πρώτο τετράμηνο του 2010 εγκρίθηκαν άλλα τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερα νέα φάρμακα ως «ορφανά», προκειμένου να τα περάσουν στην αγορά χωρίς νομοθετικές δεσμεύσεις για το κόστος τους.
Ακριβώς επειδή το καθεστώς διάθεσής τους χαρακτηρίζεται «ελεύθερο», στον τομέα αυτό συμβαίνουν διάφορα παράδοξα. Πολλά φάρμακα, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, η αίτηση έγκρισης αποσύρεται, χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» -που δεν χρειάζονται έγκριση- και διοχετεύονται ως τέτοια ώστε η εταιρεία να μην χρονοτριβεί και χάσει ούτε μια σπιθαμή κέρδους.
Αυτό συνέβη και στη χώρα μας. Με απόφαση δύο υπουργείων δόθηκε η εντολή του 2006 να δημιουργηθεί στοκ ενός συγκεκριμένου φαρμάκου στα νοσοκομεία, ενώ αυτό δεν είχε πάρει ακόμη έγκριση.

Επειδή ο ΕΟΦ αρχικά απέρριψε την αίτηση του συγκεκριμένου φαρμάκου για προμήθεια σε νοσοκομεία και κλινικές, μία ειδική απόφαση από το ΚΕΣΥ έλυσε το θέμα εν μια νυκτί!
Το 2006 το ΚΕΣΥ αποφάσισε πως πρέπει να δημιουργηθεί στοκ από ένα συγκεκριμένο «ορφανό» φάρμακο σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ το φάρμακο δεν είχε εγκριθεί ακόμη! Το φάρμακο V...., κοστίζει 35.000 ευρώ ανά δόση, ανήκει στην κατηγορία των ειδικών αντιδότων με προορισμό ασθενείς που κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας για καρκίνο παρουσίαζαν βλάβη στα νεφρά από αντικαρκινικά.
Τον Ιανουάριο του 2007, σε έγγραφο που αποστέλλεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο τότε υπουργός Σ. Τσιτουρίδης ενημερώνει: «Το φάρμακο βρίσκεται σε διαδικασία πανευρωπαϊκής αξιολόγησης για έγκριση και είναι διαθέσιμο με την εμπορική ονομασία V... με τη διαδικασία ονομαστικών παραγγελιών για θεραπεία διάσωσης ασθενών με καθυστερημένη κάθαρση μετά από υψηλή δόση μεθοτρεξάτης και μέχρι την έγκρισή του, μπορεί να παραγγέλλεται μια μικρή ποσότητα, να φυλάσσεται σαν απόθεμα (stock) σε κεντρικό νοσοκομείο και να αντικαθίσταται αμέσως μόλις καταναλίσκεται. Με τα παραπάνω και δεδομένου ότι το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για θεραπεία διάσωσης ασθενών, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο της απόφασης του ΚΕΣΥ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη δαπάνη του φαρμάκου αυτού, εφόσον χορηγηθεί σε ασφαλισμένους τους»!!!

Οπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ υπουργείων Υγείας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ασφαλιστικών ταμείων, το φάρμακο χρησιμοποιείτο πολύ καιρό πριν η εταιρεία αιτηθεί την έγκρισή του στον ΕΜΕΑ.
«Στην Ελλάδα επείγουσα χρήση διάσωσης του αντιδότου έγινε με επιτυχία από το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, την Παιδιατρική Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και την Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγιος Σάββας. Και στις τρεις περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι και τους ζήτησαν να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει stock ασφαλείας και στην Ελλάδα. Ως ώφειλαν απευθύνθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και με αίτημά τους ζήτησαν άδεια εισαγωγής του για την κάλυψη πιθανών αναγκών για τους έλληνες ασθενείς», διαβάζουμε από την απόφαση του ΚΕΣΥ.
Κι όμως, ο ΕΟΦ είχε απορρίψει τα αιτήματα ογκολογικών και αιματολογικών κέντρων για την προμήθεια του φαρμάκου. Τη λύση την έδωσε το ΚΕΣΥ με το φάρμακο V...., βαφτισμένο πλέον ως «ορφανό». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επίσημο έγγραφο στο οποίο διαβάζουμε πως «επειδή ορισμένα ογκολογικά και αιματολογικά κέντρα, καθ' ότι τηρούν τις προϋποθέσεις προμήθειάς του, έχουν αιτηθεί την προμήθειά του και έχουν λάβει αρνητική απάντηση επί ορθώς εσφαλμένης βάσεως (!!!) από τον ΕΟΦ, θεωρούν ότι το αίτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την πλευρά του ΚΕΣΥ».
Και τι κάνει το ΚΕΣΥ; Αποφασίζει πως το V..., ανήκει στα «ορφανά» φάρμακα, μπορεί να μην έχει πάρει έγκριση κυκλοφορίας σε κανένα κράτος, αλλά μπορεί να παραγγελθεί μέσω της διαδικασίας ορφανού φαρμάκου που δεν απαιτείται έγκριση!
Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι λίγους μήνες μετά ο ΕΜΕΑ ενημερώνει πως η εταιρεία απέσυρε την αίτησή της για την κανονική έγκριση του φαρμάκου! Ο λόγος; Η ανεπάρκεια να τεκμηριωθεί στον φάκελο αίτησης η αποτελεσματικότητά του.

Η ιστορία μας όμως διαθέτει ένα ακόμη τουλάχιστον δύσκολο «αίνιγμα» και αφορά σε μία ακόμη περίπτωση «ορφανού» φαρμάκου, που, ενώ ο ΕΜΕΑ έχει χαρακτηρίσει μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, εμείς ως χώρα το προμηθευόμαστε κανονικά. Κοστίζει 14.000 ευρώ η δόση!
Το δεύτερο αυτό «ορφανό» που αναζητούσε την «φροντίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι το Μ... για ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως «ορφανό» από το 2000. Και όμως, επτά χρόνια μετά η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΕΑ ουσιαστικά απαγόρεψε τη διάθεσή του σε ασθενείς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του 2007: «Η CHMP διαπίστωσε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως σοβαρή καταστολή του μυελού των οστών που προκαλεί χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και ηπατικά προβλήματα».
Με τα «ορφανά» φάρμακα παίζονται βρόμικα παιχνίδια, όπως αναφέρουν πηγές από τον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν καθιερωμένα φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή που έχουν δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητα τους για ένα «σπάνιο» νόσημα, έρχονται «αετονύχηδες» και αντιγράφουν το φάρμακο, του δίνουν νέα ονομασία, και παίρνουν έγκριση αλλά με πολλαπλάσια τιμή από το μητρικό!

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: