Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

ΚΟΠΗΚΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ...

Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει περισσότεροι από 12.000 δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι λάμβαναν την επιδότηση ενοικίου, καθώς και δεκάδες οικογένειες που ζήτησαν χρηματοδότηση για στεγαστικό δάνειο, μετά την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να διακόψει όλες τις χορηγήσεις.
Εργαζόμενοι με ελάχιστα εισοδήματα, οι οποίοι στηρίζονταν για χρόνια στην επιδότηση του ΟΕΚ, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο της οικογένειάς τους, αλλά και δικαιούχοι που αναζήτησαν κατοικία και κατέθεσαν αίτηση για δάνειο αγοράς, καθώς και πολύτεκνοι που ελπίζανε ότι θα πάρουν άτοκο δάνειο, έχουν εγκλωβιστεί στην οικονομική αδυναμία του Οργανισμού να χρηματοδοτήσει τις παροχές.Κατέβασε ρολά ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.
Η διοίκηση του ΟΕΚ, με επείγον έγγραφο που απέστειλε σε όλα τα περιφερειακά γραφεία της χώρας, ζητά από τους κατά τόπους διευθυντές να μην κάνουν στο εξής δεκτές αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών ή επισκευαστικών δανείων και να αναστείλουν όλες τις διαδικασίες ακόμη και για δάνεια που έχουν εγκριθεί.
Εξάλλου, ακόμα δεν ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2010, το οποίο, κανονικά, έπρεπε να ανακοινωθεί στις αρχές του τρέχοντος μηνός. “Μας ζήτησαν να σταματήσουμε προσωρινά να χορηγούμε δάνεια και να κάνουμε καταγραφή όλων των υποχρεώσεων που έχουμε, ώστε να αποστείλουμε αναλυτική κατάσταση στη διοίκηση που να δείχνει το οικονομικό μας άνοιγμα. Στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης θα πάρουμε συγκεκριμένες οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι”, περιγράφει στη “Μ” στέλεχος της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης του ΟΕΚ.
Όπως εξάλλου αναφέρει προϊστάμενος των κεντρικών γραφείων στην Αθήνα, “υπάρχουν στεγαστικά δάνεια που έχουν μεν εγκριθεί, αλλά έχουμε την εντολή να παγώσουμε κάθε ενέργεια, δηλαδή να μη δεχτούμε τα σχέδιά του προς αγορά διαμερίσματος, για να γίνει αυτοψία από μηχανικό”. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Κωττίδου ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο να εγκρίνει την προσωρινή διακοπή των προγραμμάτων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν από τον υπουργό τις επόμενες ημέρες.

Ο λόγος της οικονομικής αδυναμίας του ΟΕΚ είναι η μείωση του αποθεματικού του, από τα 750 εκ. ευρώ το 2006 στα 150 εκ. ευρώ φέτος. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν, όπως είναι εύλογο, ούτε για την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, που κοστίζει περίπου 220 εκ. ευρώ.
Τα ταμεία του ΟΕΚ άρχισαν να αδειάζουν από το 2007, όταν θεσπίστηκαν τα δάνεια με μηδενικά επιτόκια στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Την ίδια ώρα, όμως, δεν υπήρχαν εισροές, καθώς το ΙΚΑ, που παρακρατά υπέρ του ΟΕΚ ποσοστό 1,75% από τους μισθούς των εργαζομένων (συμμετοχή: 0,75% εργαζόμενος, 1% εργοδότης), δεν κατέβαλε τις οφειλές του προς τον οργανισμό, οι οποίες έφτασαν τα τελευταία έξι χρόνια το 1,6 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ, αν και είχε κάνει συμφωνία με τον ΟΕΚ για τη σταδιακή απόδοση των εισφορών που κρατούσε, δεν την έχει τηρήσει μέχρι σήμερα, αφού και το ίδρυμα έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στην απόφαση της διοίκησης του ΟΕΚ έχει αντιδράσει ήδη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η οποία επισημαίνει, εκτός των άλλων, ότι το ΙΚΑ που εισπράττει τις εισφορές των εργαζομένων υποχρεούται να τις αποδώσει. Η ομοσπονδία ζητά να μη γίνει καμία περικοπή παροχών στους δικαιούχους, να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών προς τον ΟΕΚ και να δοθεί γενναία κρατική επιχορήγηση στον οργανισμό. Την έντονη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπή των προγραμμάτων στεγαστικής συνδρομής λόγω χρηματοπιστωτικού προβλήματος στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας εκφράζει εξάλλου και η ΓΣΕΕ και ζητά από τον υπουργό Εργασίας απόρριψη του σχετικού αιτήματος της διοίκησης. "Σε μια εποχή που η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής χτυπάει κόκκινο και την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, είναι απαράδεκτο να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών. Αν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, γι’ αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη την ψήφιση της διάταξης στο ασφαλιστικό που προβλέπει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία του ΟΕΚ με μείωση των δικαιούμενων ποσών, ρύθμιση που δεν προβλέπεται από το απεχθές μνημόνιο", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: