Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ...ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«Θέλω να αδρανοποιήσω την επιχείρησή μου. Η έδρα είναι το σπίτι μου και θα μείνω εκεί, αλλά δεν μπορώ να κρατήσω τη δουλειά αυτή τη στιγμή», δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας μπαίνοντας στην Α΄ ΔΟΥ Καλλιθέας. Οπως λέει, η δουλειά έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που δεν είναι πλέον σε θέση να κρατήσει την επιχείρησή του. Προσεύχομαι, λέει, σε ένα χρόνο από τώρα, διάστημα στο οποίο μπορεί να παραμείνει σε «αδράνεια» η επιχείρηση, η κατάσταση να βελτιωθεί. Διαφορετικά «θα αναγκαστώ κι εγώ να βάλω λουκέτο».
Οπως λουκέτο μπήκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες καθώς, σύμφωνα με στοιχεία από τις κατά τόπους ΔΟΥ, παρατηρείται μεγάλη αύξηση όσον αφορά τους φακέλους που υποβάλλονται για «διακοπή επιτηδεύματος» που κυμαίνεται από 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο στην Α΄ ΔΟΥ Καλλιθέας από την αρχή του χρόνου έως και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έγιναν 295 διακοπές, ενώ οι ενάρξεις ήταν μόλις 220. Το ίδιο χρονικό διάστημα του 2009 οι ενάρξεις ήταν ίδιες, αλλά οι διακοπές ήταν κατά 67 λιγότερες. «Μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακό, ωστόσο αυτή η αύξηση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην τοπική κοινωνία για την περιοχή που καλύπτουμε. Από τα καταστήματα μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτά της ένδυσης - υπόδησης», σχολιάζει στην «Κ» η έφορος Ανδρούλα Χρυσοστόμου. «Αυτό που μας λένε οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστού στην αγορά, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες τα έσοδά τους έχουν μειωθεί μέχρι και στο μισό» τονίζει. Την εβδομάδα που πέρασε πολλοί υπάλληλοι ΔΟΥ έκαναν λόγο για αναπάντεχη συρροή επαγγελματιών που κατέκλυσαν τις εφορίες με σκοπό να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Οι επικείμενες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα αποτελούν την τελευταία ελπίδα για πολλούς επαγγελματίες που ξεκινούν την ημέρα τους με το άγχος του λουκέτου. Αρκετοί μάλιστα, όπως λένε στην «Κ» υπάλληλοι της εφορίας, «δεν υποβάλλουν τα χαρτιά τους για να μην πληρώσουν ΦΠΑ. Τους παίρνουμε τηλέφωνο και μας λένε να τους κάνουμε έλεγχο προκειμένου να κερδίσουν μερικές εβδομάδες, ελπίζοντας στο μεταξύ να βρουν μετρητά. Κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους αν οι εκπτώσεις δεν καταφέρουν να τους στείλουν πελατεία», μας λέει εφοριακός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπάλληλος της ΔΟΥ Αμπελοκήπων Αναστάσιος Κατσαντούρας κάνει λόγο για «κλίμα αναμονής στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει έναρξη επιχειρήσεων, αλλά αυτή αφορά μικρομάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες, ιατρούς, δικηγόρους. Πιο μεγάλες επιχειρήσεις δεν ανοίγουν». Στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχουν γίνει 263 διακοπές επιχειρήσεων μέσα στο 2010, ενώ πέρυσι ο ίδιος αριθμός ήταν 220. Στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων ήταν 265 την ώρα που έκλεισαν 353. Πέρυσι για την ίδια περίοδο οι ενάρξεις ήταν 264, ενώ έκλεισαν 264. Οσον αφορά τη ΔΟΥ Π. Φαλήρου, για το ίδιο χρονικό διάστημα ενώ οι ενάρξεις αυξήθηκαν κατά 19,6%, οι διακοπές αυξήθηκαν 23,4%, δηλαδή 414 και 527 για το 2010 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με υπάλληλο ΔΟΥ, σε αρκετές περιπτώσεις οι επαγγελματίες τροποποιούν το φάσμα των εργασιών τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αλλάζουν τελείως τομέα δραστηριοτήτων ή μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα αργυροχρυσοχοείο που πριν από λίγους μήνες μετατράπηκε σε καφετέρια. Αυτή τη στιγμή περίπου το 20% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων στην Αττική είναι άδειοι, ενώ εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος του 2010 αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 25%», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας.

Του Κωστα Oνισενκο

ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: