Μερική δουλειά, μερικά λεφτά, μερική ζωή. Από σύνθημα στον τοίχο είναι πλέον γεγονός και στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απ’ ό,τι πλήρους απασχόλησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά όσους συνδικαλιστές και επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Θεσσαλονίκη εδώ και δέκα χρόνια εξελίσσεται σε ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη των άτυπων μορφών απασχόλησης. Και από εργαστήριο πλέον αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα της μερικής απασχόλησης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 στις υπηρεσίες της Κοινωνικής Επιθεώρησης της Θεσσαλονίκης 11.280 επιχειρήσεις δήλωσαν 33.466 προσλήψεις. Από αυτές οι 16.046 ήταν μερικής απασχόλησης, οι 4.090 εκ περιτροπής και μόνον οι 13.331 πλήρους απασχόλησης. Σε καμία άλλη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και στους τουριστικούς νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης -ακόμη και το άθροισμά τους με αυτές τις εκ περιτροπής- δεν ξεπερνούν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία από 24.729 επιχειρήσεις δηλώθηκαν 31.887 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, 24.121 μερικής και 6.447 εκ περιτροπής. Πού αποδίδεται το φαινόμενο της Θεσσαλονίκης; Η διάλυση των παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων της πόλης, το κλείσιμο πολλών μεγάλων εργοστασίων και η μονοδιάστατη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας φθηνού κόστους, αποτελούν κάποιες από τις απαντήσεις. Στο μεταξύ από τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη 897 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και 173 σε εκ περιτροπής έπειτα από συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. Σημαντικός αριθμός συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκε σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ καταγράφεται και στο νομό Σερρών.
Και από ελέγχους; Οι μόλις 60 -το 2008 ήταν 62- υπηρετούντες κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας έχουν διενεργήσει από τον Ιανουάριο 2.421 ελέγχους σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατατέθηκαν 434 μηνύσεις και 79 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 501 πρόστιμα, συνολικού ύψους 701.600 ευρώ, διπλάσια απ’ ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Από το Φεβρουάριο του 2010 έως τις 30 Ιουνίου τα μικτά συνεργεία του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης προχώρησαν σε 798 ελέγχους σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Εντόπισαν 505 παραβάσεις του εργατικού δικαίου, που αφορούν τη μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού, την εργασία σε άλλες ώρες από τις δηλωμένες στο πρόγραμμα, τη μη χορήγηση στους εργαζόμενους εκκαθαριστικών σημειωμάτων, την παράνομη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, την απουσία βιβλίων αδειών και την εργασία σε δηλωμένη ημέρα ανάπαυσης.
Χαλκιδική: “μαύροι” στο κύμα
Ένας στους τρεις εργαζόμενους στο νομό είναι ανασφάλιστος και πληρώνεται λιγότερο από αυτά που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής
Σερβίρουν καφέδες, φτιάχνουν ποτά, πλένουν πιάτα, καθαρίζουν δωμάτια, στρώνουν κρεβάτια, είναι παντού στη Χαλκιδική, αλλά για την εργασιακή και ασφαλιστική πραγματικότητα είναι αόρατοι.
Στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι αδήλωτος. Στις μικρότερες, στα εκατοντάδες μπιτς μπαρ, τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα μαγαζιά που πουλούν τουριστικά είδη, η πραγματικότητα είναι περισσότερο “μαύρη” -και όχι εξαιτίας του ήλιου- και ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που κολλούν έστω μικρό αριθμό ενσήμων. Ο πρόεδρος του ΕΚΧ Άγγελος Πράτσας σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τη μαύρη εργασία στο νομό είναι απερίγραπτη. Κοντά στους ανασφάλιστους, τους κακοπληρωμένους, σε εργαζόμενους που τη μία μέρα δουλεύουν οκτώ ώρες και την άλλη τέσσερις υπάρχουν και φέτος σε όλα τα ξενοδοχεία οι αλλοδαποί μαθητευόμενοι, που κάθε άλλο παρά μαθητεία κάνουν, εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο για 200 έως 250 ευρώ το μήνα και ένα πιάτο φαγητό. Για να μπορέσει να γίνει ένας στοιχειώδης έλεγχος σχετικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας κατά την τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΧ, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας. Οι οργανικές θέσεις στο Σώμα Επιθεωρητών στη Χαλκιδική είναι πέντε, από αυτές είναι καλυμμένες οι τρεις και φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν μόνον δύο επιθεωρητές εξαιτίας σοβαρού προσωπικού προβλήματος της προϊσταμένης της υπηρεσίας. Τον Ιούνιο ειδικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ από την Αθήνα ανέβηκε στη Χαλκιδική, για να ελέγξει τα μεγάλα ξενοδοχεία του νομού. Ο Άγγελος Πράτσας σημειώνει πως το κλιμάκιο κυριολεκτικά τρόμαξε τόσο από αυτά που είδε όσο και από τις μεγάλες αποστάσεις που έπρεπε να διανύσει μέσα σε μία ημέρα, για να ελέγξει ξενοδοχεία στην Ουρανούπολη, την Ποτίδαια και το Νέο Μαρμαρά. Μπορούν τελικά και οι τουριστικές επιχειρήσεις να δουλέψουν στο σύντομο καλοκαίρι της Χαλκιδικής και η εργατική νομοθεσία να ισχύει; “Μπορούν, αρκεί να υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες, που θα σέβονται τις υπογραφές που έχουν βάλει στις συλλογικές συμβάσεις. Αν υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να προσφέρουν ποιοτικό τουρισμό, απασχολώντας εξειδικευμένους εργαζόμενους στο αντικείμενο, τουλάχιστον εργαζόμενους που θα καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλει ο πελάτης, όταν παραγγέλνει νερό”, απαντά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο νομό, οι εξωτερικοί έλεγχοι είναι το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο όχι μόνον στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά ακόμη και στα οικοδομικά έργα, όπου η ανασφάλιστη εργασία ανθεί και χιλιάδες ένσημα χάνονται χειμώνα και καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι ότι κανένα από τα τέσσερα υποκαταστήματά του στο νομό, στα Μουδανιά, τον Πολύγυρο, την Αρναία και την Κασσανδρία, δεν έχει διευθυντή, ενώ στο παράρτημα του Στρατωνίου η διευθύντρια εκτελεί και χρέη ταμεία. Στον Πολύγυρο, πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων υπάρχουν τμήματα που έχουν μείνει χωρίς κανέναν εργαζόμενο, ενώ στην περιοχή λειτουργούν 3.000 κοινές επιχειρήσεις και εκτελούνται 10.000 οικοδομικά έργα. Ποια μπορεί να είναι η λύση; “Μόνον η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, που σε αυτή τη συγκυρία ψηφίζει μέτρα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δέκα και δεκαπέντε χρόνια, να μην ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς”, επισημαίνει ο Παναγιώτης Φραγκίδης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ
ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου