Σε έντονη διαμάχη βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ, έχοντας σύμμαχο το υπουργείο Υγείας, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Δήμο Αθηναίων. Αιτία της κόντρας η επιμονή των δεύτερων για εξοστρακισμό των τριών θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ που βρίσκονται στο κέντρο, ώστε κατά την άποψή τους να αντιμετωπιστεί το πολυσύνθετο πρόβλημα της παραβατικότητας και της γκετοποίησης, που παρουσιάζει η καρδιά της πρωτεύουσας. Οι διαφορές αυτές έγιναν εμφανείς πριν από μερικές ημέρες σε μαραθώνια σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συμμετοχή του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη, της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη και του δημάρχου Νικ. Κακλαμάνη.
Το υπουργείο και ο δήμαρχος πρότειναν να απομακρυνθούν από το κέντρο οι τρεις μονάδες υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, Ερεσού, Καποδιστρίου, Αβέρωφ, μαζί και οι 1.187 χρήστες. Ως παράδειγμα για να τεκμηριωθεί η δίωξη των μονάδων έφεραν τη μεταφορά τον περασμένο Σεπτέμβριο της μονάδας από την Σοφοκλέους με 388 χρήστες στο νοσοκομείο Σωτηρία και τη «βελτίωση» της περιοχής. Γεγονός όμως που διαψεύδεται από την εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει σήμερα η συγκεκριμένη οδός και οι τριγύρω δρόμοι Γερανίου, Ξούθου.
Εκτός από τις τρεις μονάδες που βρίσκονται υπό έξωση, ερωτηματικά προκύπτουν και για τις άλλες δομές του ΟΚΑΝΑ που υπάρχουν στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως street work, κέντρο βοήθειας και πολλές άλλες, που ενισχύουν την κοινωνική επανένταξη των τοξικοεξαρτώμενων. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει θέσει θέμα απομάκρυνσής τους, αλλά ένα γεγονός ότι όλες αυτές οι λειτουργίες πρέπει να βρίσκονται κοντά στις θεραπευτικές μονάδες του Οργανισμού.
Τι ισχυρίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ως υπουργός Υγείας λίγο πριν το 2004 δήλωνε ότι δεν θα γίνει «μπόγιας ψυχών»;
«Οι τρεις μονάδες πρέπει να απομακρυνθούν για να βρει το κέντρο την ανθρώπινη εικόνα του. Οι καταστηματάρχες τρέμουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και οι καταναλωτές δεν κατεβαίνουν να ψωνίσουν. Στη "Σωτηρία" υπάρχει οικόπεδο δίπλα στη σημερινή μονάδα του ΟΚΑΝΑ, εκεί μπορεί να δημιουργηθεί νέα μονάδα για να απορροφήσει την Ερεσού και την Καποδιστρίου. Η τρίτη μονάδα μπορεί να πάει στο Δαφνί στην άλλη πλευρά του νοσοκομείου. Το σχέδιο υπάρχει εδώ και εννέα μήνες και έχει παγώσει γιατί αντιδρούν η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν έχει έργο να παρουσιάζει για τον ΟΚΑΝΑ και κρύβεται αντί να βγει δημόσια να πει ότι διαφωνεί. Οσον αφορά την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, είναι διορισμένη πρόεδρος, εκτελεί αποφάσεις, δεν χαράσσει πολιτική. Συμπαραστέκομαι στην απορρόφηση της λίστας αναμονής, αλλά πώς αυτό θα γίνει όταν δεν υπάρχουν σχέδιο, χρήματα και προσωπικό. Πόσο θα περιμένει η Αθήνα που βρίθει από προβλήματα, τους προσφέρουμε λύση!».
Συμφωνεί όμως η Μένη Μαλλιώρη του ΟΚΑΝΑ με τη λύση του δημάρχου;
«Είναι άξιο απορίας γιατί ο δήμαρχος προτείνει τώρα αυτές τις "λύσεις", γιατί δεν τα έπραττε όταν ήταν υπουργός Υγείας ή και αργότερα δήμαρχος με υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο; Επιμένει ότι η επιβάρυνση του ιστορικού κέντρου προέρχεται από τις μονάδες που χορηγούν καθημερινά 1.200 άτομα, παρ' όλο που του εξήγησα ότι στο κέντρο κινούνται 3.500 χρήστες της λίστας αναμονής, την οποία δεσμεύομαι να την αποκαλώ πλέον "λίστα πιάτσας" καθώς όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση στις μονάδες για να συντηρηθεί το άτομο το στέλνουμε στις πιάτσες. Γνωρίζουμε από τις ουροληψίες ότι μικρό ποσοστό από όσους χορηγούνται στα προγράμματα κάνει παράλληλη χρήση και "συναλλάσσεται" στις πιάτσες όμως ο αριθμός αυτός είναι υπο-πολλαπλάσιος. Οι τοξικο-εξαρτώμενοι δεν ζουν όλοι στο κέντρο, συνωστίζονται σε αυτό γιατί εκεί βρίσκεται η πιάτσα της αγοροπωλησίας, άρα εδώ επείγει να βρούμε άμεση λύση. Πήρε χρόνια να δεχτούμε ότι οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες αλλά ασθενείς. Συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των υγειονομικών υπηρεσιών. Προχωράμε με πρόγραμμα και όχι προχειρότητες όπως έγινε στη μονάδα της "Σωτηρίας" που κατασκευάστηκε σε 23 ημέρες και σήμερα οι ασθενείς πηδάνε τη μάντρα για να μπουν στη μονάδα. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν δέχονται άλλη μονάδα και είμαι εντελώς αντίθετη να εγκατασταθεί μονάδα στο Δαφνί. Παράκληση θερμή να περιμένει ο δήμαρχος και όχι μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου να πιέζει για λύσεις, γιατί προφανώς έχει λόγους να θέλει τώρα να δείξει έργο στην Αθήνα, όταν σαν υπουργός Υγείας αλλά και σαν δήμαρχος δεν έπραξε αυτά που προτείνει».
Αλλά και οι υπόλοιποι φορείς δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του υπουργείου. Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος είναι αντίθετος στη δημιουργία γκέτο ή ειδικών περιοχών για τους χρήστες ουσιών που βρίσκονται εκτός κοινωνικού ιστού της πόλης. Θεωρεί ότι η εκδίωξη των χρηστών από το κέντρο της Αθήνας, με το πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας και της αισθητικής, δεν δίνει λύσεις, απλώς «μεταφέρει» το πρόβλημα από τη μία γειτονιά στην άλλη, σε υποβαθμισμένες συνήθως περιοχές ή ακόμη και στο σωφρονιστικό σύστημα. Το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται εκεί που υπάρχουν ανάγκες και εφαρμόζει προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, προσέγγισης χρηστών, συμβουλευτικής και κινητοποίησης για απεξάρτηση στο κέντρο της Αθήνας.
Από την πλευρά του ο σύλλογος των εργαζομένων θέτει το ερώτημα: «Ποια βελτίωση υπήρξε από τη μεταφορά της Σοφοκλέους; Μήπως όλα αυτά εξυπηρετούν τον υποψήφιο δήμαρχο σε μια ακόμη εκλογή του από συντηρητικούς ψηφοφόρους και προσδίδουν στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη μια πρόσκαιρη δημοσιότητα, αναφέροντας στα πεπραγμένα του ότι απομάκρυνε τις μονάδες χωρίς όμως να αναφέρει τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής γιατί απλώς δεν θα υπάρχουν;»
Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ -ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου