Σάββατο, Ιουλίου 17, 2010

«ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ Τ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ...

Τον ρόλο του «Μεγάλου Αδερφού» αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Πρόκειται για το «Perfect Citizen» (Τέλειος Πολίτης), ένα μυστικό πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), που στόχο έχει να προστατεύσει από το... κακό εγκαταστάσεις, όπως εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που διαθέτουν παλαιά τεχνολογία.

Την ώρα που μπαίνει σε εφαρμογή ο «Μεγάλος Αδερφός» για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, η συζήτηση έχει ήδη φουντώσει στις ΗΠΑ για το αν η αμερικανική κυβέρνηση εκπληρώνει το καθήκον της για να θωρακίσει τη χώρα από χάκερ ή αν μπαίνει στα... χωράφια του ιδιωτικού τομέα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το ενεργειακό δίκτυο των ΗΠΑ αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις είναι ευεπίφορες σε μία κυβερνοεπίθεση από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το πρόγραμμα «Perfect Citizen» είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει, να εξουδετερώνει και να αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ» υποστηρίζει ότι η Raytheon Corp., μία εταιρεία που παράγει αμυντικά συστήματα, έχει ήδη επιλεγεί ώστε να είναι η πρώτη που θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία έχοντας λάβει 100 εκ. δολάρια για αρχική φάση συμβολαίου παρακολούθησης.
Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τους σκοπούς του προγράμματος. Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα της Raytheon Corp., που διέρρευσε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αναφέρει: «Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η κυβέρνησή μας... η οποία νιώθει πως έχει την ανάγκη να επιβεβαιώσει ότι το Δημόσιο κάνει ό,τι μπορεί για να ασφαλίσει υποδομές σημαντικότατες για την εθνική μας ασφάλεια. Το «Perfect Citizen» είναι ο Μεγάλος Αδερφός...».
Αν και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο, ανώνυμες πηγές αξιωματούχων των ΗΠΑ επέκριναν τον όρο «Big Brother». Υποστηρίζουν επίσης πως το πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του αμερικανικού έθνους και δεν «εισβάλλει» στην ιδιωτικότητα των πολιτών πιο πολύ από τις κάμερες κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι τον Ιούλιο, πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ είχαν γίνει στόχος επιθέσεων, με αποτέλεσμα να διακόπτεται κατά διαστήματα η λειτουργία τους. Μετά την εθνική γιορτή των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, άγνωστοι χάκερ είχαν πλήξει περισσότερους από 50 χιλιάδες υπολογιστές στη χώρα.

Ο «ψυχρός κυβερνοπόλεμος» θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια την επόμενη δεκαετία, καθώς δεκάδες κυβερνήσεις δοκιμάζουν σιωπηλά τη χρήση του Διαδικτύου ως όπλου, προειδοποιούσε το 2007 η εταιρεία ασφαλείας MacFee στην ετήσια έκθεσή της. Περίπου 120 χώρες υιοθετούν και τελειοποιούν τις τακτικές των χάκερ για να χτυπήσουν χρηματαγορές, κυβερνητικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές ή ακόμα για να υποκλέψουν πληροφορίες, αναφέρει το κείμενο.
Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν τις άμυνές τους, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες δοκιμάζουν συστηματικά τα δίκτυα άλλων χωρών αναζητώντας αδυναμίες. Στην ανάπτυξη τακτικών κυβερνοπολέμου τα πρωτεία έχει η Κίνα υποστηρίζει η εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, χωρίς, ωστόσο, να το παραδεχτεί.

Μίνα Αγγελίνη

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: