Ομαδικά πυρά κατά του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης εξαπολύουν έγκριτοι νομικοί, προαναγγέλλοντας δικαστικές προσφυγές και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του χρέους απειλούνται με κατάσχεση τεράστιας σημασίας δημόσια περιουσία.
Οι νομικοί χαρακτηρίζουν αντίθετο στο Σύνταγμα το Μνημόνιο και τον Νόμο 3845/10, επισημαίνοντας ότι η κύρωσή του με τη σύμβαση ακόμα εκκρεμούν στη Βουλή γιατί χρειάζεται πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς καθηγητές, βρισκόμαστε σε μία νεωτερική εκδοχή ξένης κατοχής. Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «ξεσπάθωσαν» κατά του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γ. Κασιμάτης, Κ. Μπέης, Κ. Χρυσόγονος, Ν. Μαριάς, Αλ. Μανδαράκα - Σέππαρντ.
Μερικοί από τους ομιλητές σημείωσαν ότι θα πρέπει να ασχοληθούν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων και οι εισαγγελείς με την εκχώρηση της ασυλίας που έχει η χώρα σε θέματα κατάσχεσης της περιουσίας της.
Προαναγγέλλοντας την κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός επισήμανε την ανάγκη σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να αγωνιστούν όλοι για την προάσπιση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, για να μη μας γυρίσουν πίσω, να μη γίνει η χώρα φόρου υποτελής, για να βεβαιωθούν οι πολίτες, κυρίως οι συνταξιούχοι και οι νέοι, ότι στηρίζουμε το Σύνταγμα, που δεν μπορεί να μεταλλαχθεί.
Ολοι οι καθηγητές συμφώνησαν ότι κύρωση της σύμβασης και του Μνημονίου μπορεί να γίνει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλιώς καταστρατηγείται το Σύνταγμα.
Ιδιαίτερα επέμειναν για τον άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων εάν δεν ξεπληρωθούν οι οφειλές, γιατί, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η σύμβαση, μπορεί να εκχωρηθεί η κρατική ασυλία για τα πάντα και να βγουν σε πλειστηριασμό κρατική περιουσία, νησιά, πολύτιμα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, έστω με τη μορφή της πολύχρονης ενοικίασης και εκμετάλλευσής τους από ξένους. Προειδοποίησαν ότι οι κατασχέσεις αυτές από τους δανειστές δεν μπορούν να ανακοπούν και να κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αρμόδιο είναι πλέον μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο προφανώς θα αποφανθεί με γνώμονα τη διεθνή σύμβαση της Βιέννης, που δεν επιτρέπει στα κράτη να χρησιμοποιήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους τους για να αποφύγουν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Ο Ν. Μαριάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και ξεπερνά την ύπαρξη μιας ανάξιας πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι φτάσαμε να παίρνουμε παγκόσμια μέτρα δήθεν στο όνομα περιορισμού των ελλειμμάτων, αφού κάποιοι αποφάσισαν να κοινωνικοποιήσουν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη.
Πρόσθεσε ότι και τώρα κάποιοι κέρδισαν στο Χρηματιστήριο μέσω δανεισμού, που σε ένα τμήμα του στήριζε τις τράπεζες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχασε την κυριαρχία άσκησης πολιτικής, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού που είπε σε εκπροσώπους των εργαζομένων να απευθυνθούν στην τρόικα όταν εξέφραζαν αντιρρήσεις για κάποια μέτρα.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο για να ακολουθήσουν και άλλοι, εξήγησε «σκοτεινά» νομικά σημεία που διασφαλίζουν τις ξένες τράπεζες, για να εμφανιστούν εκείνες ως οι «κακοί» που κάνουν κατασχέσεις και όχι τα ξένα κράτη. Σημείωσε ότι εκείνος που χειρίστηκε από το αγγλικό δικηγορικό γραφείο (Slaughter and May) τη δανειακή σύμβαση είναι ειδικός στις πτωχεύσεις.
Γ. Κασιμάτης
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου