Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και της ΝΔ εγκρίνεται η ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - το οποίο χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της ΕΕ και το ΔΝΤ - όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου ψηφίζουν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναγκαία παρέμβαση της Πολιτείας» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης εξηγώντας ότι ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει την σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος από ένα ατύχημα, από μία ενδεχόμενη - όσο απίθανη κι αν είναι αυτή - κατάρρευση ή ασφυξία ενός πιστωτικού ιδρύματος που θα μπορούσε να έχει συστημικές επιπτώσεις.
Απαντώντας στις επικρίσεις (ιδιαίτερα του προέδρου του ΛΑΟΣ) περί επιλεκτικής μεταχείρισης των τραπεζών έναντι των άλλων επιχειρήσεων ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξομοιώνεται ο ρόλος των τραπεζών με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και αιτιολόγησε επισημαίνοντας την διεθνή εμπειρία, βάση της οποίας εάν μία τράπεζα σε μία χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κλείσει, επηρεάζει την λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος. Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε συγκεκριμένα το παράδειγμα της Λίμαν Μπράδερς για να πει πως η αδράνεια και η καθυστέρηση της αμερικανικής κυβέρνησης οδήγησε στο ξέσπασμα της τρίτης μεγαλύτερης κρίσης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπο το καπιταλιστικό σύστημα. Σημείωσε πως το Ταμείο αποτελεί «δίκτυ ασφάλειας» που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και χαρακτήρισε «κινδυνολογικά και άστοχα» τα όσα ειπώθηκαν και από τα κόμματα της Αριστεράς για πριμοδότησης των τραπεζιτών.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η ΝΔ τοποθετείται υπέρ της Ίδρυσης του Ταμείου «όχι γιατί προβλέπεται στο Μνημόνιο, αλλά γιατί απαιτείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής εκφράζοντας επιμέρους επιφυλάξεις στα άρθρα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης είπε ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με απόλυτο σκοπό το κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού.
«Σκανδαλώδες» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τράπεζες σαν αναξιοπαθούντα ιδρύματα και σαν πρόβλημα για τον τόπο τους συνταξιούχους των 600 ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου