Τρίτη, Ιουλίου 13, 2010

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Μία κινεζική εταιρία πιστοληπτικής διαβάθμισης έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας της υψηλότερη διεθνή θέση από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία στην πρώτη απόπειρα κινεζικής αξιολόγησης των κρατικών χρεών εξαιτίας των διευρυνόμενων δημοσίων ελλειμμάτων στον αναπτυγμένο κόσμο.
Η Dagong Global Credit Rating Co., διαβάθμισε το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης ως ΑΑ με αρνητική προοπτική, ενώ την Κίνα διαβάθμισε ως ΑΑ+ με σταθερή προοπτική.
Στην έκθεσή της η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η εταιρία εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητα 50 χωρών. Το χρέος που είναι σε γιουάν είναι υψηλότερης διαβάθμισης από αυτό της Ιαπωνίας (ΑΑ-) και ισότιμο αυτού της Γερμανίας.

Η Dagong στην έκθεσή της, όπως η ίδια αναφέρει, δίνει αισθητά διαφορετικές αξιολογήσεις για 27 χώρες από αυτές που δίνουν οι Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s και Fitch Ratings.
Το ευρώ έπεσε πάνω από 12% εφέτος εξαιτίας των ανησυχιών διάχυσης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης πέραν της Ελλάδας και Ισπανίας σε Γαλλία και Γερμανία.
"Αυτό σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στη μεταρρύθμιση του παράλογου συστήματος των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας" δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Guan Jianzhong.
"Η ουσιαστική αιτία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και ελληνικής κρίσης είναι πως το τρέχον διεθνές σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά την ικανότητα αποπληρωμής" συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: