Βαριές σκιές στον Κώστα Καραμανλή... ρίχνει το κατηγορητήριο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εις βάρος του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος- κατά την ανακρίτρια- είχε αναλάβει να διαβιβάζει πρωθυπουργικές εντολές και οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς.
Το «κατηγορώ» για τον κ. Αγγέλου αγγίζει την «καρδιά» του Μεγάρου Μαξίμου και «καίει» τον τότε Πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες του εξ απορρήτων συμβούλου του, ο οποίος απολογούμενος προσέφερε απόλυτη κάλυψη στον πολιτικό του προϊστάμενο. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σε ρόλο καθοδηγητή του διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κακουργηματική απιστία που φέρεται να έχει διαπραχθεί από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα στην υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Η εφέτης- ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, γνωρίζοντας τα όρια της δικής της αρμοδιότητας, δεν αποδίδει την παραμικρή μορφή ποινικής ευθύνης σε πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται εκτός του πεδίου δράσης της τακτικής Δικαιοσύνης και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Βουλής.
Ωστόσο, το κατηγορητήριο που φέρει τη σφραγίδα της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού αποτελεί «ευκρινή ακτινογραφία» όχι μόνο για την ποινική ευθύνη που αποδίδεται στον κ. Αγγέλου, αλλά και για τον ρόλο προσώπων που ενεπλάκησαν έστω ως άτυποι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί «στα πλαίσια της εκτέλεσης κυβερνητικού έργου».
Η κ. Καλού, χωρίς να παραγνωρίζει τη δικηγορική ιδιότητα του κατηγορουμένου, προσδιορίζει και το κίνητρο των πράξεών του που - κατά τη δικανική της κρίση- ήταν «ο προσπορισμός παράνομου περιουσιακού οφέλους στη Μονή Βατοπεδίου, με αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου».
Ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού σκιαγραφείται από τις πρώτες κιόλας γραμμές του 40σέλιδου κατηγορητηρίου με αποδέκτη τον κ. Αγγέλου, για τον οποίο- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «ήσουν πολιτικός μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, του οποίου ήσουν κορυφαίος συνεργάτης και ασκούσες άτυπα τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, κατά παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τον ίδιο, στα πλαίσια των οποίων μεταξύ άλλων διαβίβαζες εντολές και οδηγίες του πρωθυπουργού στους εκάστοτε υπουργούς και υφυπουργούς που αφορούσαν τους τομείς της αρμοδιότητάς τους». Για τη διεκπεραίωση των εντολών αυτών μάλιστα, συνεχίζει το κατηγορητήριο, «διατηρούσες τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, παρακολουθούσες την εφαρμογή των αποφάσεων και των οδηγιών του από αυτούς και είχες τη γενική εποπτεία των υπηρεσιών και του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της κ. Μαντέλη και πρόεδρος της οργάνωσης Συσπείρωση Νομικών Ενάντια στην Αυθαιρεσία Γιάννης Μαντζουράνης με δήλωσή του έδειξε ευθέως προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν η ανάκριση φτάνει στην αυλή του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κρύβεται από παραλία σε παραλία. Ως ευσεβής χριστιανός μπορεί να εξομολογείται κατ΄ ιδίαν στον Εφραίμ και τον Αρσένιο, πλην όμως ως πολιτικός οφείλει να δώσει δημοσίως εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
Περιγράφοντας η ανακρίτρια την αξιόποινη πράξη που αποδίδει στον κ. Αγγέλου, εμφανίζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό απιστίας, στρέφει τον προβολέα και στον φυσικό αυτουργό της κακουργηματικής πράξης, που αν και δεν τον κατονομάζει, εν τούτοις αναπόφευκτα τον φωτογραφίζει καθαρά.
«Το χρονικό διάστημα από 1-6-2004 έως 7-6-2004 ήρθες με πρωτοβουλία σου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, κατά την οποία εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη επιρροή που ασκούσε στα τότε μέλη της κυβέρνησης, λόγω της θέσης ισχύος που κατείχες ως κορυφαίος συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού και των αρμοδιοτήτων που σου είχαν παραχωρηθεί από τον τελευταίο, παρενέβης σε αυτόν υπέρ της Μονής προτρέποντάς τον και υποδεικνύοντάς του ουσιαστικά να ενεργήσει προς το συμφέρον της Μονής Βατοπεδίου αναφέρει χαρακτηριστικά παραπέμποντας στον κ. Π. Δούκα.
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου επισημαίνεται ότι «η χωρίς καθυστέρηση διαδικασία διεκπεραίωσης της υπόθεσης υπέρ της Μονής, την πορεία της οποίας γνώριζε και παρακολουθούσε το γραφείο του πρωθυπουργού, εντασσόταν στα πλαίσια εκτέλεσης κυβερνητικού έργου, αποσκοπώντας με τη συμπεριφορά σου αυτή να επιτύχεις τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους στη Μονή, με την αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου δεδομένου ότι όπως γνώριζες, λόγω και της νομικής καταρτίσεώς σου ως δικηγόρου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου δεν είχε δικαίωμα κυριότητας στη λιμνοθάλασσα Βιστονίδα- Νταλιάνη και στις παραλίμνιες εκτάσεις αυτής».
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου