Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Το σκεπτικισμό του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ -υπέρ της επανάληψης των συνομιλιών των Έξι για τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησής της- εξέφρασε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γου Μιούνγκ-Χουάν.
"Είναι πολύ λυπηρό που (η Βόρεια Κορέα) προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες των Έξι ως δικαιολογία προκειμένου να εκτρέψει την παγκόσμια προσοχή από το γεγονός του Cheonan", δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση KTV.

Το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan κοντά στη θαλάσσια οροθετική γραμμή ανάμεσα στις δύο Κορέες προκάλεσε στα τέλη Μαρτίου το θάνατο 46 νοτιοκορεατών ναυτών και επιδείνωσε τις σχέσεις στη χερσόνησο.

Στις 9 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση που προκάλεσε το ναυάγιο, αλλά χωρίς να αποδίδει άμεσα την ευθύνη στη Βόρεια Κορέα.
Την επομένη, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης με σκοπό την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων των Έξι.
Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη γνωστοποιήσει την επιθυμία της να επαναλάβει το διάλογο, αλλά απαιτεί προηγουμένως όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχθούν τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη συνθήκη ειρήνης που έθεσε τέρμα στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και την άρση των κυρώσεων εις βάρος της.
"Δεν είναι η στιγμή να συζητήσουμε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων των Έξι με αυτές τις βορειοκορεατικές απαιτήσεις", δήλωσε ο Γου.
Οι συνομιλίες των Έξι (ΗΠΑ, οι δύο Κορέες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία) έχουν παγώσει μετά την αποχώρηση της Βόρειας Κορέας τον Απρίλιο του 2009, έπειτα από μία πυραυλική εκτόξευση για την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της επέβαλε κυρώσεις. Αυτός ο διάλογος, που ξεκίνησε το 2003, αποσκοπεί να πείσει τη χώρα να αποκηρύξει τα πυρηνικά προγράμματά της.
Μία διεθνής έρευνα κατέληξε στα τέλη Μαΐου πως η ρίψη μιας τορπίλης από βορειοκορεατικό υποβρύχιο προκάλεσε το ναυάγιο του Cheonan, ωστόσο η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: