Αντίστροφη μέτρηση για ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα αρχίζει την Παρασκευή, καθώς συνεδριάζει- κατά πάσα πιθανότητα- η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αναθέσει σε συμβούλους την εξέταση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τη διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων για τον λεγόμενο κρατικό βραχίονα του τραπεζικού τομέα.
Την ίδια μέρα θα γίνουν, εξάλλου, γνωστά και τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες και συγκεκριμένα την Εθνική, την Αlpha Βank, την Εurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ σε ένα σύνολο 91 ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, συγκλίνουν στο ότι οι ελληνικές τράπεζες- πλην μιας- θα περάσουν αλώβητες από τη δοκιμασία.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο ξένες τράπεζες ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους καθώς και δύο νομικούς συμβούλους. Οι σύμβουλοι δεν αναμένεται να παραδώσουν τη μελέτη τους πριν από τον Σεπτέμβριο.
Ομως, το κρίσιμο σημείο παραμένει αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ ή όχι. Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη, ο οποίος φέρεται να επανέφερε την πρότασή του υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας της ΑΤΕ, μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και της μετατροπής των προνομιούχων μετοχών της σε κοινές, ούτως ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζουν τη λύση της ιδιωτικοποίησης, επειδή- όπως πιστεύουν - είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη. Η στήριξη της ΑΤΕ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνουν, δεν λύνει, αλλά απλώς αναβάλλει το πρόβλημα της ΑΤΕ. Η αντιπροσωπεία της τρόικας αρχίζει τη Δευτέρα τις επαφές της στην Αθήνα, ενόψει της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησής της, προκειμένου να δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου.
Γεγονός είναι ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, δύσκολα θα μπορέσει να το κάνει χωρίς να πουλήσει επίσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το φιλέτο του κρατικού τραπεζικού τομέα, το οποίο θέλουν όλες, λίγο ώς πολύ, οι μεγάλες τράπεζες. Αν όμως αυτό συμβεί, τότε ουσιαστικά παύει να υπάρχει αξιόλογος κρατικός πυλώνας στις τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, αναμένεται να ζητήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάθε πλευρά, στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας και να μην περιοριστεί στην εξέταση της πρότασης που έχει υποβληθεί. Αλλωστε και η τελευταία αναμένεται να βελτιωθεί στη συνέχεια, ως προς το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.
Ανάλογα με τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν για τον κρατικό τραπεζικό τομέα, εξάλλου, θα τεθούν σε κίνηση και οι διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Η Διυπουργική Επιτροπή θα έχει στην ατζέντα της και άλλα θέματα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από την ΑΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασχοληθεί με όλα τα ανοιχτά θέματα, όπως η πώληση ποσοστών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και η παραχώρηση ή μη του μάνατζμεντ των εν λόγω εταιρειών, που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής στην κυβέρνηση, με την τρόικα να τάσσεται και εδώ υπέρ της «προχωρημένης» λύσης της ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα, πιο προχωρημένο είναι το θέμα της παραχώρησης για αξιοποίηση των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, κάτι για το οποίο αναμένεται να οριστούν σύμβουλοι.
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου