Αντιμέτωπη πλέον με καταδίκες και βαριά πρόστιμα βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς παρήλθε η προθεσμία - τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είχε θέσει ως προθεσμία στην κυβέρνηση, προκειμένου να νομοθετήσει, την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουλίου. Η προθεσμία, όμως, παρήλθε, με αποτέλεσμα η χώρα μας να σύρεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θεωρείται δεδομένη η καταδίκη της με τσουχτερά πρόστιμα. Οπως δήλωναν στην «Κ» πηγές από το Ευρωδικαστήριο, ήδη η προσφυγή κατά της χώρας μας έχει δρομολογηθεί, ενώ εκκρεμεί και δεύτερη δίκη σε βάρος της Ελλάδας για το ίδιο θέμα, με αντικείμενο το επάγγελμα του συμβολαιογράφου.
Tο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και προβάλλεται από πολλές πλευρές ως μέρος της δέσμης μέτρων που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά η κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές αφήνοντας, όπως δήλωνε στην «Κ» έγκριτος δικαστής, «να σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η χώρα και να κινδυνεύει άμεσα με πρόστιμα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».
Και ενώ το τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες αξίωνε νομοθετικές αλλαγές ώς τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει και να μεταθέσει χρονικά τη λήψη αποφάσεων για τα κλειστά επαγγέλματα για το φθινόπωρο, επικαλέστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασικό επιχείρημα το χρονικό περιθώριο που της δίνει το Μνημόνιο. Εκεί αναφέρεται πως οι σχετικές αλλαγές πρέπει να έχουν ληφθεί έως το τέλος του χρόνου και να αρχίσουν να εφαρμόζονται το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Με «όπλο» το Μνημόνιο, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ξεπεράσει τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στον τομέα των μεταφορών, αλλά και των νομικών υπηρεσιών - δίχως ωστόσο να καταφέρει να αποφύγει την προσφυγή κατά της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η δυστοκία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετικές μεταβολές -σχετίζεται άμεσα με τις αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων φορέων- έχει οδηγήσει σε τρεις αναβολές τη σχετική συζήτηση του θέματος στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί βρίσκεται ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας.
Το γεγονός αυτό προκύπτει εκτός των άλλων και από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος με αρμοδιότητα τα νομικά επαγγέλματα -δικηγόρου και συμβολαιογράφου- σημειώνει πως «η επιτροπή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εργασιών...», ενώ υπεραμύνεται σθεναρά της αρχικής του θέσης πως οι δικηγορικές αμοιβές που είναι στα κατώτατα επίπεδα, εκ των προτέρων καθορισμένες, δεν πρέπει να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε αρνητικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ζήτησε «εδώ και τώρα» να ανοίξει το δικηγορικό επάγγελμα ως προς τις καθορισμένες αμοιβές, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση για το συγκεκριμένο θέμα, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται, αμέσως μετά το ασφαλιστικό, ενόψει και της δεδομένης ευρωκαταδίκης, να ανοίξει τον «καυτό φάκελο» των κλειστών επαγγελμάτων.
Συγκεκριμένα, μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και παρά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς σε προσχέδιο νόμου, την εποπτεία του οποίου έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, παράλληλα με το δύσκολο έργο του συγκερασμού των απόψεων ανάμεσα στους συναρμόδιους υπουργούς και την εκτόνωση των όποιων αντιδράσεων...
Δικηγόροι. Τρεις είναι οι περιορισμοί του επαγγέλματος που αναμένεται να παύσουν να ισχύουν.
- Τοπικός - γεωγραφικός.
- Ελάχιστη αμοιβή.
- Διαφήμιση.
Συμβολαιογράφοι. Στο επάγγελμα αυτό υπάρχουν τέσσερις περιορισμοί προς κατάργηση.
- Ελάχιστη αμοιβή.
- Αριθμός συμβολαιογράφων.
- Γεωγραφικός.
- Διαφήμιση.
Φαρμακοποιοί. Στην περίπτωση των φαρμακοποιών υπάρχουν δύο περιορισμοί.
- Γεωγραφικός.
- Ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
Ορκωτοί λογιστές. Στο επάγγελμα αυτό αναμένεται να αρθεί ο περιορισμός της ελάχιστης αμοιβής, που είναι 44 ευρώ την ώρα.
Μηχανικοί - αρχιτέκτονες. Σε αυτές τις δύο επαγγελματικές ομάδες υπάρχει ένας συντελεστής «λ» ο οποίος καθορίζει την ελάχιστη αμοιβή τους και ο οποίος αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η ελάχιστη αμοιβή τους υπολογίζεται βάσει του γινομένου 5.000 x λ, με τον συντελεστή «λ» να είναι τον Απρίλιο στο 0,22%.
Tης Ιωαννας Μανδρου
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου