Κεσάτια και στα περίπτερα, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται μήνα με τον μήνα λόγω των απανωτών αυξήσεων της φορολογίας στα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% του συνολικού τους τζίρου. Το τελευταίο εξάμηνο, ο τζίρος από τα τσιγάρα έχει μειωθεί κατά 15%-20%, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα καθαρά έσοδα των περιπτερούχων που φτάνει ακόμη και στο 70%. Αιτία, η μαζική στροφή των καπνιστών σε φθηνότερες μάρκες που, επειδή έχουν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή κέρδους, μεταφράζονται σε λιγότερα καθαρά έσοδα για τον περιπτερά συνεπικουρούμενη από την έξαρση που γνωρίζει το λαθρεμπόριο. Λόγω και της γενικότερης πτώσης της κατανάλωσης, της τάξεως του 10%, σε αναψυκτικά- ζαχαρώδη- σνακ, προϊόντα Τύπου και τηλεφωνικές κάρτες, οι περιπτερούχοι κάνουν λόγο για τα πρώτα λουκέτα στον χώρο τους. «Μόνο τον Μάιο έκλεισαν 100 από τα 2.157 περίπτερα της Αθήνας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου περιπτερούχων Αττικής Γιάννη Πλακόπουλο, «χωρίς μάλιστα να έχουν επαναμισθωθεί, όπως συνέβαινε κάποτε, καθώς δεν συμφέρει πλέον κανένα να μπει στη δουλειά». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου στο τέλος του περασμένου έτους λειτουργούσαν περίπου 40.000 περίπτερα.
Το μεγάλο ωστόσο πρόβλημα αποτελεί η φορολογία στα τσιγάρα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, λένε οι περιπτερούχοι: στο τέλος του 2009 ένα ακριβό πακέτο πωλούνταν προς 3,20 ευρώ. Τα 2,34 ευρώ απ΄ αυτά ήταν φόροι (73%) και από τα υπόλοιπα 86 λεπτά τα 52 λεπτά πήγαιναν στη βιομηχανία και τα 34 λεπτά μοιράζονταν στο δίκτυο ως εξής: 8 λεπτά στον χονδρέμπορο και 26 λεπτά στον περιπτερά. Το ίδιο πακέτο κοστίζει σήμερα 3,80 ευρώ (εκ των οποίων ο φόρος είναι τα 3,21 ευρώ ή το 84,5%). Περισσεύουν 59 λεπτά, από τα οποία τα 36 κατευθύνονται στη βιομηχανία και τα 23 μοιράζονται μεταξύ του χονδρεμπόρου και του περιπτερά ως εξής: 10 λεπτά στον πρώτο και 13 λεπτά στον δεύτερο. Αρα ο τελευταίος έχει χάσει το 50% των εσόδων του. Αλλά επειδή το μερίδιο πώλησης των ακριβών πακέτων έχει πέσει, λόγω της στροφής των καπνιστών σε φθηνότερα σήματα (στην κατηγορία για παράδειγμα των 3,20 ευρώ), πολλοί περιπτερούχοι κερδίζουν ακόμη λιγότερα. Και αν στο πακέτο των 3,20 ευρώ το κέρδος του περιπτερά ήταν 25 λεπτά πέρυσι, σήμερα λόγω της αύξησης των φόρων έχει πέσει στα... 9 λεπτά. Η μείωση είναι 64%.
Εστω για παράδειγμα ένα περίπτερο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας που πέρυσι έκανε ημερήσιο τζίρο της τάξεως των 1.000 ευρώ (η πλειονότητα ανά την Ελλάδα κάνει πάντως μικρότερη είσπραξη). Τα καπνικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 55% του τζίρου του, ακολουθούν τα αναψυκτικά- ζαχαρώδη- σνακ με 25% και έπονται ο Τύπος και οι τηλεφωνικές κάρτες με 10% έκαστη κατηγορία (μελέτη εταιρείας Consulting). Τα τσιγάρα απέφεραν πέρυσι έσοδα 550 ευρώ, η κατηγορία αναψυκτικών- ζαχαρωδών 250 ευρώ, και από 100 ευρώ έδωσαν ο Τύπος και οι τηλεφωνικές κάρτες. Πριν αρχίσουν οι αυξήσεις, τον Δεκέμβριο του 2009, ο συντελεστής μεικτού κέρδους για τα τσιγάρα ήταν στο 8%, σήμερα όμως έχει πέσει μεταξύ 1,7% και 3,5%. Ως συνέπεια τότε ο περιπτεράς εισέπραττε καθαρά στην τσέπη του 44 ευρώ από τις πωλήσεις τσιγάρων, έναντι μόλις... 12 ευρώ σήμερα. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τις υπόλοιπες κατηγορίες έχουν κι εκείνα μειωθεί, τα συνολικά μεικτά κέρδη του συγκεκριμένου περιπτερά, από τα περίπου 118 ευρώ την ημέρα πέρυσι, έχουν πέσει στα 78 ευρώ. Σε μηνιαία βάση η αναλογία είναι 3.555 ευρώ πέρυσι, έναντι 2.352 ευρώ σήμερα.
Αφαιρώντας από τα ποσά αυτά τα έξοδα που έχει το συγκεκριμένο περίπτερο (ενοίκιο, δημοτικά τέλη, λειτουργικά, ΔΕΗ-ΟΤΕ) και τα οποία υπολογίζουμε σε 1.750 ευρώ τον μήνα (χωρίς να συμπεριλάβουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ), σημαίνει ότι στο τέλος του 2009 απέμεναν 1.800 ευρώ, έναντι μόνο... 600 ευρώ σήμερα. Και δεδομένου ότι το εν λόγω περίπτερο, όπως και η συντριπτική πλειονότητα, λειτουργεί επί 18 ώρες την ημέρα, το συγκεκριμένο εισόδημα δεν αφορά ένα άτομο αλλά δύο, λέει ο κ. Πλακόπουλος.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που σκέπτονται είτε να κλείσουν το περίπτερό τους είτε να το νοικιάσουν σε κάποιον που θα ήθελε να δουλέψει περισσότερες ώρες, προκειμένου να βγάλει ένα καλύτερο μεροκάματο. «Εχουν πολλοί την εντύπωση»- λέει στο «Χρήμα» ένας περιπτεράς- «ότι τα περίπτερα βγάζουν πολλά χρήματα. Είναι λάθος εκτίμηση, διότι για να βγάλεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο θα πρέπει να δουλέψεις πολλές ώρες και παράλληλα να έχεις την τύχη το περίπτερό σου να βρίσκεται σε σημείο τέτοιο που να έχει συνεχή κίνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύεις να μη βγάλεις ούτε τα έξοδά σου». Κι αν πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, τότε οι περιπτερούχοι αναμένεται να περάσουν ακόμη πιο δύσκολες στιγμές, αφού εδώ και λίγες ημέρες εφαρμόζεται υποχρεωτικά και στα περίπτερα η λειτουργία ταμειακής μηχανής, καθώς επίσης και η έκδοση αποδείξεων.
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου