Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2010

«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ...

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα λειτουργήσουν από την καινούργια σχολική χρονιά οι 13 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αμαρουσίου, οι τέσσερις από τους οποίους δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια και στο σύνολό τους φιλοξενούν περίπου 1.000 παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το γραφείο Τύπου του δήμου, φέτος σημειώθηκε συγκριτικά με πέρυσι αύξηση των αιτήσεων εγγραφής των παιδιών στους σταθμούς της τάξης του 6%. Ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν την ερχόμενη περίοδο θα είναι περίπου ο ίδιος με τη χρονιά που λήγει.

«Στον Δήμο Αμαρουσίου οι σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο καθεστώς, το οποίο ισχύει με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών ως προς τη σύναψη των συμβάσεων του προσωπικού που θα απασχοληθεί σε αυτούς, αφού έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο προσωπικό», επισημαίνεται.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Εκατόν πενήντα περισσότερες αιτήσεις από πέρυσι δέχτηκε φέτος ο Δήμος Βύρωνα από γονείς που ενδιαφέρονταν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 769, σημειώνοντας αύξηση 24,23% συγκριτικά με πέρυσι, που είχαν υποβληθεί 619 αιτήσεις. Από τις 769 αιτήσεις ικανοποίησαν τις 566 (93 βρέφη και 473 νήπια).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε και λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν φέτος οι οικογένειες, αλλά και λόγω της απόφασης που πήρε ο δήμος, σύμφωνα με την οποία γονείς με ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ ετησίως να μην πληρώνουν καθόλου τροφεία.

Προβλήματα στη λειτουργία των 9 παιδικών σταθμών (20 νηπιακά και 7 βρεφικά τμήματα) προβλέπει και ο δήμαρχος Βύρωνα αφού, όπως τονίζει, αυτό που συμβαίνει φέτος με τις προσλήψεις είναι τραγικό. «Φεύγουν άνθρωποι με σύνταξη και δεν μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε. Και το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν αφορά μόνο τους παιδικούς σταθμούς. Ειδικά στον τομέα της καθαριότητας το θέμα είναι πολύ σοβαρό, φεύγουν άνθρωποι με σύνταξη και δεν μπορώ να προσλάβω καινούργιους. Τι να κάνω; Με αναγκάζουν να στραφώ σε ιδιώτες».

Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα λόγω της έλλειψης προσωπικού, είναι και οι μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις. «Κατά 32% είναι φέτος μειωμένη η κρατική επιχορήγηση και για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ μέχρι τώρα από αυτά δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ», αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Σημαντική αύξηση των αιτήσεων, της τάξης του 48%, σημειώθηκε στον Δήμο Καλλιθέας. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Βάσω Μαργαρίτη, φέτος υπεβλήθησαν 950 αιτήσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί 642, δηλαδή 308 περισσότερες. Από αυτές μέχρι στιγμής ικανοποίησαν τις 360, αλλά ελπίζει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουν να πάρουν άλλα 100 με 120 παιδιά, αφού κάθε χρονιά γίνονται διάφορες αποχωρήσεις από παιδιά που δεν μπορούν να προσαρμοστούν ή από γονείς που αλλάζουν τόπο κατοικίας.

Και σε αυτό τον δήμο όμως το μεγάλο πρόβλημα στους 10 παιδικούς σταθμούς είναι η έλλειψη προσωπικού που αν δεν υπήρχε, στα ήδη υπάρχοντα κτίρια θα μπορούσαν να λειτουργούν άλλα δύο με τρία τμήματα, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος.

«Εχουμε 45 συμβασιούχους, οι οποίοι με δικαστική απόφαση θα εξακολουθούν να δουλεύουν μέχρι τον Ιανουάριο αλλά από 'κεί και μετά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Επίσης έχουμε 18 άτομα που συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Βέβαια καταφέραμε έπειτα από κόπους και βάσανα και πήραμε 8 εποχικούς αλλά και πάλι, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει ένα κενό 10 ατόμων. Εγώ με αυτή την κατάσταση που επικρατεί δεν γνωρίζω εάν θα μπορέσω να λειτουργήσω και τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς. Σκεφτείτε να πάνε όλα άσχημα, να φύγουν οι συμβασιούχοι, οι προσλήψεις έχουν παγώσει, τι θα κάνουμε; Εδώ έχουμε να κάνουμε με παιδιά και όχι με χαρτιά».

Την έντονη απογοήτευσή της εκφράζει η κ. Μαργαρίτη λέγοντας: «Ημασταν πάρα πολύ καλά. Τα είχαμε καταφέρει, είχαμε ισορροπήσει και η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη από τον χρόνο της μεταβίβασης των παιδικών σταθμών στους δήμους. Και ξαφνικά ανετράπησαν όλα. Εχω μεγάλη αγωνία για την 1η Σεπτεμβρίου και δεν είμαι μόνο εγώ».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Αύξηση των αιτήσεων εγγραφής, περίπου 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σημειώθηκε φέτος και στον Δήμο Περιστερίου αφού, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Εποπτείας των βρεφονηπιακών σταθμών, Ξένη Κορόγιαννη, οι γονείς στράφηκαν στους δημοτικούς σταθμούς για δύο λόγους: πρώτον, λόγω των οικονομικών μέτρων και δεύτερον, επειδή γνωρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις των σταθμών του δήμου αλλά και οι παροχές που προσφέρουν είναι πολύ καλές.

Φέτος υπεβλήθησαν περίπου 1.100 αιτήσεις, από τις οποίες δεν ικανοποιήθηκαν οι 264, ενώ μαζί με τις επανεγγραφές συνολικά θα φιλοξενηθούν στους 20 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου περίπου 1.500 παιδιά.

«Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη προσωπικού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους», τονίζει η αντιδήμαρχος, αλλά ευτυχώς οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει προσωπικό για να δουλέψουν οι σταθμοί τους, αν και είναι οριακό. «Εμείς ζητήσαμε φέτος 40 άτομα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μας έδωσαν 20 μέσω ΑΣΕΠ με 11μηνη σύμβαση. Την ίδια ώρα όμως ανοίγουμε έναν καινούργιο σταθμό, ο οποίος είναι μεγάλος και χρειάζεται 15 με 16 άτομα προσωπικό. Από την άλλη έχουμε συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται, έχουμε εγκυμοσύνες. Οπως καταλαβαίνετε, προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε καταστάσεις».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Την περσινή χρονιά στους 9 παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου φιλοξενούσαν περίπου 800 παιδιά. Φέτος είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα περίπου 500 που έμειναν (τα 300 έφυγαν για το νηπιαγωγείο). Οσο για νέες εγγραφές, ούτε λόγος να γίνεται, αφού η εμπλοκή που σημειώνεται με τους συμβασιούχους δεν τους αφήνει περιθώρια προγραμματισμού.

Ετσι μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί φέτος στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου η πρόεδρος του Δ.Σ. των σταθμών Κωνσταντίνα Αποσκίτη.

«Στο Χαλάνδρι συμβαίνει ό,τι και στους περισσότερους δήμους της χώρας. Απασχολούμε 150 άτομα προσωπικό, από αυτούς οι 61 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου και οι 84 συμβασιούχοι. Το 95% των συμβάσεων λήγει στις 2 Νοεμβρίου. Γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατούμε να προγραμματίσουμε τις νέες μας εγγραφές», τονίζει η κ. Αποσκίτη και συμπληρώνει πως στο μεταξύ εγκρίθηκαν 69 νέες συμβάσεις για τον δήμο, ο οποίος τους παραχώρησε τις 55, αλλά πρέπει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, να έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες προς τις διάφορες υπηρεσίες (προκήρυξη, επιλογή, υπογραφή κ.ά.).

«Εάν δεν καταφέρουμε να προσλάβουμε τα 55 αυτά άτομα, δυστυχώς δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα περίπου 500 παιδιά που είναι στους σταθμούς από την προηγούμενη χρονιά (επανεγγραφές). Εάν μας δώσουν το προσωπικό που χρειαζόμαστε, η βούλησή μας είναι να ικανοποιήσουμε τα παιδιά που έχουμε από πέρυσι και να μπορέσουμε να πάρουμε τουλάχιστον άλλα 200».

Οσο για τις φετινές αιτήσεις, δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα.

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: