Δευτέρα, Ιουλίου 12, 2010

ΕΝΤΟΣ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ «ΛΟΥΚΕΤΟΥ»

Προτάσεις για μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τους καταθέτες και τους επενδυτές σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ. Προβλέπεται κοινή πολιτική σε όλα τα κράτη για αύξηση του ποσού ασφάλισης καταθέσεων από 50.000 ευρώ σε 100.000 καθώς και επιστροφή των χρημάτων εντός επταημέρου.
Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Μπαρνιέ προτείνει σε περίπτωση χρεοκοπίας να επιστρέφονται τα χρήματα των καταθετών, μέσα σε επτά ημέρες, να αυξηθεί το όριο κάλυψης των τραπεζικών καταθέσεων σε όλη την Ε.Ε. και να γίνει καλύτερη η πληροφόρησή των καταθετών για το πώς και πότε προστατεύονται.
«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους προστατεύονται, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Η επιτροπή υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ισχύσουν από το 2012 και το 2013 σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

♦ Αύξηση της εγγυημένης επιστροφής σε 100.000 ευρώ (από 50.000 που είναι σήμερα) έως το τέλος του 2010 για τις καταθέσεις ανεξαρτήτως νομίσματος. Η προστασία αφορά σε καταθέσεις που διατηρούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα.
♦ Ταχύτερη αποζημίωση σε περίπτωση που μια επενδυτική επιχείρηση αδυνατεί να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία του επενδυτή εξαιτίας απάτης, διοικητικής ατασθαλίας ή επιχειρησιακών σφαλμάτων. Το ύψος της αποζημίωσης προβλέπεται να αυξηθεί από 20.000 σε 50.000 ευρώ.
Η αποζημίωση θα γίνεται εντός εννιαμήνου από την πτώχευση της επενδυτικής επιχείρησης.
Ακόμη ανακοινώθηκε από την Ε.Ε. η έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την βελτίωση της προστασίας των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Προτείνει την θέσπιση οδηγίας για ελάχιστη δέσμη απαιτήσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: