Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ!!!

ΤΑ ΟΣΑ διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους απλήρωτους οδηγούς των λεωφορείων της ΕΘΕΛ αποτελούν πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει από το φθινόπωρο και στις άλλες υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΟΣΚ), όταν το Δημόσιο δεν θα μπορεί πλέον να καλύπτει τα ελλείμματά τους με εγγυήσεις. Οι εταιρείες αυτές τα τελευταία χρόνια επιβιώνουν από τις «ανάσες ζωής» που τους δίνει το Δημόσιο καλύπτοντας με εγγυήσεις τα διαχειριστικά τους ελλείμματα. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και φέτος οι εταιρείες αυτές, ο προϋπολογισμός πρέπει να τους παράσχει εγγυήσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι σε θέση να δανειστούν τα κεφάλαια αυτά από την αγορά.

Ομως το μνημόνιο με το οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μας αλλάζει άρδην το υφιστάμενο πλαίσιο χορήγησης εγγυήσεων από το Δημόσιο. Ετσι, στην ουσία, ο μηχανισμός αυτός τίθεται πλέον υπό την εποπτεία της τρόικας, η οποία πρέπει να ανάβει το πράσινο φως κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει την «υπογραφή της» για να παράσχει την πολυπόθητη εγγύηση του Δημοσίου. Ακόμη και για τις ελληνικές τράπεζες, παρ' όλο που έχει συμφωνηθεί η στήριξή τους κατά προτεραιότητα, το μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Δημόσιο πρέπει να δίνει αμέσως αναφορά στην τρόικα κάθε φορά που χορηγεί εγγύηση σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα».
Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωσταντίνου, σε συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς, όπως ο Δημ. Ρέππας για την περίπτωση του ΟΣΕ, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες. Ετσι, το προσεχές διάστημα, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο, παρά τη σκληρή επιτήρηση, να καλύπτει το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών με την καλυμμένη μέθοδο των εγγυήσεων, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της «στάσης πληρωμών» όταν φθάσει η ώρα της... μισθοδοσίας. Αλλωστε, και ο ίδιος ο ο κ. Παπακωσταντίνου παραδέχεται ότι με την παροχή εγγυήσεων το Δημόσιο στην ουσία (συν)καλύπτει το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών, χωρίς να διογκώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η πρακτική αυτή, που εφαρμοζόταν με συνέπεια απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί το ύψος των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο στα 25 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά απ' αυτά (περίπου 11 δισ. ευρώ) αφορούν εγγυήσεις που έχει λάβει ο ΟΣΕ. Η «ωρολογιακή αυτή βόμβα», που απειλεί να τινάξει το δημόσιο χρέος στον αέρα, δεν «απασφαλίζεται» όσο το Δημόσιο δίνει νέες εγγυήσεις στις ΔΕΚΟ οι οποίες έτσι αναχρηματοδοτούν το χρέος τους, αποτρέποντας την κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων.
Οι δανειστές μας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να «κάνουν τα στραβά μάτια» στο φαινόμενο αυτό και με το μνημόνιο επιχειρούν να θέσουν ένα τέρμα. Ετσι εφεξής το ύψος των εγγυήσεων που θα μπορεί να παρέχει το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ θα συνδέεται στενά με τα ταμειακά στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος που πρέπει να παρέχει σε μηνιαία βάση η Στατιστική Υπηρεσία. Το μνημόνιο υποχρεώνει την ΕΣΥΕ, το αργότερο από το τρίτο τρίμηνο του έτους, να παρέχει όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την εξέλιξη του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση. Από τα στοιχεία αυτά θα φαίνεται κατά πόσο το Δημόσιο καλύπτει το τρέχον έλλειμμα των ΔΕΚΟ ή τις επενδυτικές τους ανάγκες.

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: