«Μπίζνες» στην Ευρασία έκανε η Ανγκελα Μέρκελ αυτές τις μέρες, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει τον προσανατολισμό της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές, αλλά ότι εκεί ακριβώς θα εστιάσει η εξωτερική της πολιτική, προκειμένου να «διασώσει» τη χώρα της από την οικονομική κρίση. Συνοδευόμενη από εκατοντάδες επιχειρηματίες, η Μέρκελ εξαπέλυσε... επιχειρηματική επίθεση σε Ρωσία και Κίνα, όπου προώθησε τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών. Μεγάλη κερδισμένη ήταν η Siemens που μετά χρόνια αρνητικής δημοσιότητας για «μαύρα» ταμεία και δωροδοκίες, βρέθηκε στο προσκήνιο για τα «χρυσά» συμβόλαια που υπέγραψε χάρη στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλα ανά την υφήλιο, η Siemens, τουλάχιστον σε ηθικό επίπεδο, αντιμετωπιζόταν ως το «μαύρο πρόβατο» και με αρκετή επιφύλαξη τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο η Μέρκελ άνοιξε και πάλι τον δρόμο για τον γερμανικό όμιλο στις μεγαλύτερες ασιατικές αγορές.
Η Siemens συμφώνησε με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους την κατασκευή 240 αμαξοστοιχιών, αξίας 2,2 δισ. ευρώ και εξασφάλισε 1 ακόμη δισ. ευρώ δημιουργώντας κοινοπραξία με τις ρωσικές εταιρείες αιολικής ενέργειας Rostenknologii και Rusgrido για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η Siemens θα αναγείρει ένα ερευνητικό κέντρο στο Σκόλκοβο, το οποίο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιθυμεί να δει ως το αντίβαρο στην αμερικανική Silicon Valley.
Αντίστοιχες συμφωνίες «έκλεισε» η Siemens και στην Κίνα, όπου επικύρωσε τη δημιουργία μιας δεύτερης κοινοπραξίας με τη Shanghai Electric, που θα παρέχει υπηρεσίες σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο γερμανικός κολοσσός δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος της επένδυσης αυτής, ωστόσο διέψευσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, που έκανε λόγο για 3,5 δισ. δολάρια.
Ανάλογα συμβόλαια, αν και μικρότερου ύψους, κατάφεραν να υπογράψουν και άλλες γερμανικές εταιρείες, διευρύνοντας τις ήδη προνομιακές εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με Ρωσία και Κίνα.
Η ασιατική μίνι-περιοδεία της Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα καλοζυγισμένη και σε μια ευνοϊκή χρονική συγκυρία για την ίδια. Οι βάσεις τέθηκαν στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το Βερολίνο και οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια και προετοίμασαν το έδαφος για την επίσκεψη της Μέρκελ στη Μόσχα. Ο Μεντβέντεφ επιθυμούσε πολύ τη στήριξη της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το εξωστρεφές προφίλ που έχει υιοθετήσει, σε αντίθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και να κρατήσει τις αποστάσεις του από τον προκάτοχό του.
Ηταν άλλωστε ηχηρή η απουσία του Πούτιν από τις διακρατικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, πυροδοτώντας σενάρια για νέα «κόντρα» μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του πρωθυπουργού του. Η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να προσφέρει στον Μεντβέντεφ αυτή τη στήριξη με ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων και τα «χρυσά» συμβόλαια για τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Στην Κίνα η Μέρκελ ακολούθησε άλλη γραμμή. Εδειξε απόλυτη κατανόηση στην πρόθεση του Πεκίνου να συντηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών. Στην ουσία υπερασπίστηκε και τη δική της πολιτική, που έχει μπει στο? μάτι των Ευρωπαίων εταίρων της και πέρασε στην αντεπίθεση έχοντας στο πλευρό της τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο: «Μπορείς να πουλήσεις προϊόντα μόνο όταν αντέχουν στον ανταγωνισμό. Η Γερμανία είναι υπερήφανη για την ανταγωνιστικότητά της» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να διευκολύνουμε τεχνητά τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να χρεωνόμαστε εμείς».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2010
1 σχόλιο:
ΘΑ ΛΑΔΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΙΑΤΕΣ ΤΩΡΑ.
ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΥ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ?
Δημοσίευση σχολίου