Κάθε βδομάδα ένας κρατούμενος των φυλακών χάνει τη ζωή του. Σπάνια από φυσιολογικά αίτια, συνήθως έπειτα από χρήση ηρωίνης. Ορισμένοι πεθαίνουν στο κρεβάτι ενός κρατικού νοσοκομείου. Νεόδμητα καταστήματα υψίστης ασφαλείας όπως στα Γρεβενά δεν διαθέτουν καθόλου γιατρό.
Η κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα μοιάζει με διεστραμμένο τηλεοπτικό ριάλιτι ενός καφκικού μέλλοντος. Παίκτες είναι οι κρατούμενοι και κριτική επιτροπή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Με την πάροδο των χρόνων τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης φαντάζουν όλο και πιο εφιαλτικά. Οι 37,7 θάνατοι που καταγράφηκαν ως μέσος όρος τη δεκαετία 1998-2007 (σύνολο 377 άτομα) εκτοξεύτηκαν στους 55. Αύξηση σχεδόν 40%, ήτοι 110 χαμένες ανθρώπινες ψυχές για τη διετία 2008-9. Δεκάδες άλλοι απεβίωσαν την χρονιά που διανύουμε.
Ανάμεσά τους ο Χρήστος Μπογιάννης, ο ένας εκ των τριών νεκρών στα Γρεβενά. Τον αποχαιρέτησαν με δημόσια επιστολή δεκάδες κρατούμενοι ενός άλλου σωφρονιστικού ιδρύματος στη Λάρισα. Αποκάλυψαν πως η φυλακή στα Γρεβενά δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την οικογένεια του νεκρού. Καταγγέλλουν, επίσης, πως «κάποιοι φρόντισαν να μην συμβιώσει καν στην ίδια φυλακή (σ.σ.: στη Λάρισα) μαζί με τον αδερφό του προς χάριν της εύρυθμης λειτουργίας!..».
Εξαρτημένος ήταν και ο δεύτερος νεκρός, σε αναγκαστική διακοπή της χρήσης. Ο τρίτος έφυγε από παθολογικά αίτια. Ηταν ο 51χρονος Μανόλοφ Νικολάι (εκ Βουλγαρίας). Το σώμα του βρίσκεται στο νεκροτομείο των Γρεβενών χωρίς να το παραλαμβάνει κανείς.
Είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει ο Αντώνης Πανάγος, διευθυντής του καταστήματος. Δεν κρύβει τα προβλήματα και εξηγεί πως «έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα ότι δεν διαθέτουμε γιατρό. Μόνο μία ψυχολόγο και μια κοινωνική λειτουργό επιφορτισμένες με τη φροντίδα εκατοντάδων ανθρώπων. Περιμένουμε να διοριστεί άλλη μία, όπως και ένας οδοντίατρος. Πάντως στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν έγινε ούτε μία αίτηση για ψυχίατρο ή παθολόγο».
Πικρές διαπιστώσεις, παρ' ότι πριν από δύο χρόνια στα εγκαίνια της η συγκεκριμένη φυλακή διαφημιζόταν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ν.Δ. ως «πρότυπο σωφρονιστικό κατάστημα υψηλών προδιαγραφών διαβίωσης, με σύγχρονες εγκαταστάσεις».
Τις τραγικές ελλείψεις έθεσε υπόψη στην τωρινή ηγεσία του υπουργείου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Χανταβάς. Ωστόσο στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αποσυνδέει εντελώς τους θανάτους από την έλλειψη γιατρών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι και να υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό δεν θα αποφεύγονταν οι τρεις θάνατοι.
Ενστάσεις διατυπώνει η Ανοικτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Κατάκαλης (χωριού της περιοχής): «Πώς μπορεί να είναι τόσο σίγουρος; Νομίζουμε πως με αριστοτεχνικό τρόπο επιχειρεί την εκ των προτέρων αθώωση όσων έχουν την ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις της φυλακής. Ελεος πια! Πρόκειται για ανθρώπους και όχι για πρόβατα...». Μία μέρα πριν την παρέμβαση του βουλευτή, του είχαν αποστείλει ηλεκτρονική επιστολή για τα προβλήματα.
Ο διευθυντής της φυλακής είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε τους κρατούμενους στο Νοσοκομείο των Γρεβενών, το οποίο όμως πιο πολύ μοιάζει με κέντρο υγείας. Δεν πραγματοποιεί τις περισσότερες σημαντικές εξετάσεις και έτσι γίνονται πολλές μεταγωγές σε εκείνο στα Γιάννενα. Ολα αυτά κοστίζουν σε εργασία, χρήμα, ενώ εγκυμονούν κινδύνους».
Ζητάει τη δημιουργία «ενός στοιχειώδους μικροβιολογικού εργαστηρίου για βιοχημικές και ουρολογικές εξετάσεις. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα βοηθούσε στην ομαλή λειτουργία μας. Οπως επίσης να αλλάξει και το καθεστώς προμήθειας των φαρμάκων, θέμα που αφορά όλα τα καταστήματα. Να τα προμηθεύονται όλα από τα γενικά νοσοκομεία, ώστε να έχουμε πάντα επάρκεια».
Ο θάνατος χτυπάει κυρίως τους εξαρτημένους κρατούμενους. Τον προηγούμενο Μάιο οι ελληνικές φυλακές είχαν 4.052 κρατούμενους για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (τουλάχιστον είναι 800 λιγότεροι σε σχέση με τις αρχές του 2009). Το παιχνίδι της πρέζας θα παιχτεί παρά τους ασφυκτικούς ελέγχους.
Στη δημόσια επιστολή τους οι κρατούμενοι επισημαίνουν ότι παντού υπάρχουν «κάμερες, μηχανήματα ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, ουρολογικοί έλεγχοι, σωματικοί έλεγχοι, πρωκτικοί, κολπικοί, καθημερινή επιθεώρηση, αναφορά, ακτινογραφίες, θάλαμοι υποδοχής -τα λεγόμενα κιούπια- ή αλλιώς πειθαρχεία (όπου προληπτικά και βασανιστικά παραμένουν κρατούμενοι και για πέντε μέρες, όταν πρόκειται να εισέλθουν στη φυλακή κατόπιν μεταγωγής ή αδείας εξόδου, προκειμένου να αποβάλει ο σωματικός τους οργανισμός τους παράνομες -επιμελώς κρυμμένες- ουσίες και αντικείμενα, σε "κατάλληλα" διαμορφωμένο χώρο - κόλαση αποβλήτων )...».
Τα ερωτήματα που θέτουν δεν περιμένουν απάντηση: «Πώς βρήκε πρέζα ο Χρήστος; Θα είχε πεθάνει ο Χρήστος εάν είχε κάνει χρήση και βρισκόταν ελεύθερος;».
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου