Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΡΑΛΙ ΤΙΜΩΝ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Τ.Τ. - ΑΤΕ

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ...Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς τη κυβέρνηση για εξαγορά μεριδίων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕΒank ή την συγχώνευση των τριών ομίλων πυροδότησε ένα ράλι τιμών στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές καθώς διακόπηκε η διαπραγμάτευση στις μετοχές των τριών υποψήφιων προς συγχώνευση τραπεζικών ιδρυμάτων.
Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης αυξάνεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό του γενικού δείκτη με τις μετοχές της Proton (3,5%), Eurobank (2,9%), Γενικής Τράπεζας (2,8%) και των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Κύπρου (1,7%) να ξεχωρίζουν σε απόδοση.
Αιτία του ράλι είναι η εκκίνηση της από καιρό συζητούμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της συγκεντροποίησης αυτού, η οποία κρίνεται απ' όλους πλέον αναγκαία και επιβεβλημένη για την βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών και την απόκτηση οικονομιών κλίμακας σε μία αγορά που τελεί υπό τους κλυδωνισμούς της διεθνούς και ελληνικής δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς ακολουθεί τις πρόσφατες επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες, και τις παρεμφερείς παραινέσεις για συγχωνεύσεις από τον διοικητή της ΤτΕ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οσο για το timing της πρωτοβουλίας έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests και τις συνεχείς φήμες για οξυμένα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας Πειραιώς.

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: