Τρίτη, Ιουλίου 27, 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: «Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»

Και νέο χαστούκι κατά των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης αλλοδαπών στη χώρα μας και την κακομεταχείρισή τους από ένστολους, αυτή τη φορά από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ δεν έχει περάσει ούτε μία βδομάδα από την τελευταία καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Οι περιγραφές από επιτόπιες επισκέψεις της οργάνωσης σε κέντρα κράτησης και σταθμούς συνοριακής φύλαξης είναι φρικιαστικές. Εννέα ατομικά κελιά με εννιά κρεβάτια για 145 κρατούμενους. Ανθρωποι που κοιμούνται εκ περιτροπής γιατί ο χώρος δεν φτάνει για να ξαπλώσουν όλοι. Ανθρωποι που κάνουν την ανάγκη τους σε πλαστικά μπουκάλια επειδή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στις τουαλέτες. Καμία δυνατότητα προαυλισμού. Συνωστισμός και ασφυξία λόγω ζέστης. Είδη υγιεινής -σαπούνι, χαρτί τουαλέτας- ούτε για αστείο. Αυτός είναι ο χώρος κράτησης του αεροδρομίου Αθηνών και αυτή η εικόνα που παρουσίαζε τον περασμένο Μάιο. Ισως με αυτές τις συνθήκες να γίνονται κατανοητές οι διαμαρτυρίες των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα κρατητήρια της Βέννας, στη βορειοανατολική Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο και η απεργία πείνας των κρατουμένων στη Σάμο τον Απρίλιο, που διαμαρτύρονταν για τη διάρκεια της κράτησής τους.

Οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία στη νέα της δημοσίευση για τη χώρα μας «Ελλάδα: συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε υποτυπώδεις συνθήκες», καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να πάψει να μεταχειρίζεται τους μετανάστες απάνθρωπα, υποχρεώνοντάς τους σε πολυήμερες κρατήσεις σε ακατάλληλους χώρους και στερώντας τους κάθε νομική, κοινωνική και ιατρική βοήθεια.
Η οργάνωση στηλιτεύει το γεγονός ότι η κράτηση των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αντί για έσχατη λύση αποτελεί στην Ελλάδα αυτονόητη πρακτική, γεγονός που έρχεται σε πλήρη ρήξη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της πολιτείας, ενώ άδηλος παραμένει ο χρόνος κράτησης που μπορεί να είναι πολύμηνος και σχεδόν πάντα σε ακατάλληλες συνθήκες.
«Η κράτηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον έλεγχο της μετανάστευσης», επισημαίνει η οργάνωση, καλώντας τις Αρχές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις και διατυπώνοντας την ανησυχία της τόσο για τις ευάλωτες ομάδες που επίσης κρατούνται, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων και οι έγκυοι, όσο και για τα άτομα που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνή προστασία και λόγω των συνθηκών όχι μόνο δεν καταφέρνουν να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο, αλλά μπορεί να απελαύνονται πίσω στα μέρη από τα οποία διέφυγαν. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι κρατούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία για κακομεταχείριση από λιμενοφύλακες και αστυνομικούς, στερούνται κατάλληλης περίθαλψης και υποστήριξης.


ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: