Οι συνηθισμένες απάτες των περασμένων χρόνων φαίνεται πως σήμερα απασχολούν ακόμη περισσότερο τις διωκτικές αρχές, καθώς όλο και περισσότεροι ανυποψίαστοι πολίτες, κυρίως μεγάλης ηλικίας, πέφτουν στα νύχια των απατεώνων και βλέπουν να εξανεμίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη οικονομίες ετών.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν εκτόξευση των περιστατικών απάτης στα ύψη, επιβεβαιώνοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο το ρητό “Πενία τέχνας κατεργάζεται”. Οι αρχές συνιστούν τους πολίτες να είναι υποψιασμένοι, αλλά πάντα οι απατεώνες βρίσκουν τρόπους να υλοποιούν τα σχέδιά τους.
Οι απάτες σε όλη την επικράτεια που την περασμένη χρόνια καταγγέλθηκαν στην αστυνομία έφθασαν τις 1.361, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά από τα θύματα δεν κάνουν καταγγελίες και σπεύδουν στην αστυνομία μετά από κάποια εξάρθρωση σπείρας απατεώνων, με την ελπίδα να αναγνωρίσουν ανάμεσά τους τα άτομα που τους εξαπάτησαν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο ηλικιωμένων ατόμων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που έμειναν μόνοι, καθώς έχασαν τους συντρόφους τους οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελία μόλις πριν από λίγες μέρες και μετά την εξάρθρωση σπείρας απατεώνων που εξαπάτησαν δέκα ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηλικιωμένοι που έπεσαν θύματα, χάνοντας 6.000 ευρω ο άνδρας και 3.000 ευρώ η γυναίκα, το μόνο κοινό σημείο που είχαν ήταν ότι και οι δύο έκαναν παραγγελίες έτοιμου φαγητού από συγκεκριμένο εστιατόριο. Τώρα οι αστυνομικοί που ερευνούν τις δύο υποθέσεις προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους και να φθάσουν στη σύλληψη του καλοντυμένου δράστη που εμφανίστηκε σαν φίλος των παιδιών τους, για να παραδώσει με αντικαταβολή ένα δέμα που δήθεν είχαν παραγγείλει.
Σήμερα δρουν εκατοντάδες μικροκομπιναδόροι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με καθόλου ευκαταφρόνητο μεροκάματο. Στόχοι των επιτηδείων είναι κυρίως ηλικιωμένοι που μόλις πήραν τη σύνταξή τους ή έχουν ένα ικανοποιητικό “κομπόδεμα” σε κάποια τράπεζα.
Εκτός από τους απατεώνες που δρουν μεμονωμένοι ή κατά ομάδες και κατορθώνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και να εισβάλουν στα σπίτια τους για να τους “γδύσουν”, υπάρχουν και άλλα κυκλώματα που δρουν με πιο περίπλοκους και νομιμοφανείς τρόπους.
Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων απάτης που απασχολεί τις αρχές αφορά δράση κυκλωμάτων που με χρήση πλαστών εγγράφων πετυχαίνουν την έκδοση καταναλωτικών ή στεγαστικών δανείων, πιστωτικών καρτών ή μπλοκ επιταγών. Η ζημία για τις τράπεζες, αλλά συχνά και για ανύποπτους πολίτες που είχαν την ατυχία να υποκλέψουν οι απατεώνες τα στοιχεία τους ακόμη και από το γραμματοκιβώτιο της πολυκατοικίας τους, είναι πολύ μεγάλη.
Οι δράστες συνήθως καταρτίζουν πλαστά έγγραφα, όπως βεβαιώσεις αποδοχών, εκκαθαριστικά εφορίας και αστυνομικές ταυτότητες, και τα προσκομίζουν στις τράπεζες. Συχνά ο έλεγχος για τα δικαιολογητικά δεν είναι ενδελεχής, κι αν υπολογίσει κάποιος τη σπουδή των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, αντιλαμβάνεται ότι ο απατεώνας μπορεί με σχετική ευκολία να πετύχει την εκταμίευση του δανείου.
Σε πολλές περιπτώσεις οι απατεώνες στήνουν εταιρείες-φαντάσματα. Οι εταιρείες αυτές εκδίδουν μπλοκ επιταγών και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων χρησιμοποιώντας ακάλυπτες ή πλαστές επιταγές. Στη συνέχεια, λίγο πριν οι επιταγές “σφραγιστούν”, οι επιτήδειοι εξαφανίζονται, αφού έχουν μεταπωλήσει τα εμπορεύματα μισοτιμής και έχουν εισπράξει τα χρήματα
* Μερικά "χρήσιμα" παραδείγματα
* Κλεμμένα ΙΧ. Μία άλλη συνηθισμένη απάτη είναι αυτή του κλεμμένου αυτοκινήτου. Τηλεφωνούν στα θύματά τους πως έχουν το κλεμμένο ΙΧ και υπόσχονται πανάκριβα αυτοκίνητα από τα κατασχεμένα των τραπεζών σε δελεαστικές τιμές. Έρχονται σε επαφή με το θύμα τους, εισπράττουν γενναία προκαταβολή και εξαφανίζονται.
* Η κομπίνα του νοσοκομείου. Το τελευταίο διάστημα πολλοί έχουν πέσει θύματα της “κομπίνας του νοσοκομείου”. Οι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανύποπτα άτομα παριστάνοντας υπαλλήλους νοσοκομείων και ενημερώνουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο αντιμετώπισε ξαφνικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι, για παράδειγμα, θα χρειαστεί μόσχευμα, για το οποίο απαιτείται προκαταβολή. Κάποιες φορές, για να πετύχουν τον σκοπό τους, δίνουν το τηλέφωνο του υποτιθέμενου γιατρού, τον οποίο ο συγγενής έντρομος καλεί για πληροφορίες και παίρνει οδηγίες για την παράδοση της προκαταβολής.
* Επενδύσεις "μαϊμού". Στο παρελθόν στήθηκαν και άλλες μεγάλες απάτες, όπως αυτή της Πηνελόπης Καμπουράκη, νομικής συμβούλου τράπεζας που μέσα από τραπεζικό υποκατάστημα εξαπάτησε δεκάδες Θεσσαλονικείς με πλαστά ομόλογα υποσχόμενη μεγάλα επενδυτικά κέρδη, ή του Περικλή Καλλιδόπουλου, με την πώληση διαμερισμάτων και οικοπέδων-φιλέτων στη Θεσσαλονίκη, με πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας.
* Πυραμίδες. Από τις συνηθισμένες απάτες είναι οι πυραμίδες που στήνονται για να κερδίσουν ελάχιστοι υπέρογκα ποσά, καθώς και άλλες, στις οποίες χρησιμοποιούνται τίτλοι επίσημων αρχών αφρικανικών χωρών. Οι επιτήδειοι ζητούν από τα υποψήφια θύματα μέσω επιστολών είτε να στείλουν μια προκαταβολή πριν παραλάβουν τα “κέρδη” τους είτε να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους και τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών, τους οποίους στη συνέχεια “αδειάζουν”.
* Μπογιές. "Πολυεθνική” απάτη είναι και τα λεγόμενα “χρωματισμένα χαρτονομίσματα”, όπου οι απατεώνες παρουσιάζουν στα υποψήφια θύματά τους δεσμίδες με μαύρα χαρτιά, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για δολάρια που έχουν βαφτεί ειδικά για να εξαχθούν. Ζητούν χρήματα για να αγοράσουν ειδικό υγρό με το οποίο “ξεβάφουν” τα δολάρια, πραγματοποιώντας μάλιστα και σχετική επίδειξη.
Του Βασίλη Παπαδημούλη
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
1 σχόλιο:
pes mas re pousth gamimene kolompara ti doulia kaneis.ola ta isopedwneis mia zwh siga re megale.ama hsouna esy den tha etrwges??xypna re ....
Δημοσίευση σχολίου