Η αρμόδια διεύθυνση του Iδρύματος είχε ενημερώσει και στις 22 Ιανουαρίου πως υπάρχει «εκρηκτική αύξηση στη χρήση οστικών αλλομοσχευμάτων στην ορθοπεδική, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, αλλά και άλλες ειδικότητες» και ότι «το νομικό καθεστώς παραγωγής και κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα είναι ελλιπές». Η χώρα έπρεπε να συμμορφωθεί πριν από τις 7/4/2006 με την κοινοτική οδηγία περί ιχνηλασιμότητας όλων των ιστών και κυττάρων που προμηθεύεται, επεξεργάζεται, αποθηκεύει ή διανέμει στην επικράτειά της από τον δότη έως τον λήπτη και αντιστρόφως. «Εξ όσων γνωρίζουμε αυτό δεν έχει γίνει», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες - ρυθμίσεις προκειμένου να ισχύσουν και στη χώρα μας οι κανόνες που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 11/5/2009 ο τότε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Αλκ. Κωστάκης με επιστολή του προς τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Δ. Κυριζόπουλο αποδέχθηκε πρόταση συνεργασίας του τελευταίου «για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» στον τομέα αυτό. «Μας δημιουργήθηκαν ερωτήματα», αναφέρει στην επιστολή του «για την αναγκαιότητα εισαγωγής και χρήσης τέτοιου κατά τη γνώμη μας υπερβολικού αριθμού μοσχευμάτων. Οι παρατηρήσεις μας έγιναν μόνο για τις εισαγωγές από χώρες εκτός Ε. Ε., άρα ο πραγματικός αριθμός είναι ανεξέλεγκτος τουλάχιστον από εμάς».
Με εντολή του υποδιοικητή, στέλεχος της ΚΟΕ ξεκίνησε επαφές με τον ΕΟΜ, που όμως δεν απέδωσαν. Πάντως, ο οργανισμός είχε στείλει στοιχεία στο υπουργείο Υγείας.
Η χρήση αλλομοσχευμάτων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση ιδίως μετά το 2005, γεγονός που συνδέεται με την υπερτιμολόγησή τους. Ακόμη και σήμερα στο Παρατηρητήριο Τιμών περιλαμβάνονται οι τιμές ΦΕΚ του 2005. Η τιμή της μηριαίας κεφαλής ισχίου (4.560 ευρώ) δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα, με αποτέλεσμα ένα κυβικό εκατοστό ή 0,5 κυβικά εκατοστά να κοστολογούνται όσο τα 20 ή τα 30 κυβικά εκατοστά. Στο Βέλγιο η μηριαία κεφαλή ισχίου αντιστοιχεί σε ποσότητα 70 κυβικών εκατοστών και κοστίζει 298 ευρώ. «Πρακτικά αυτό σημαίνει», ανέφερε στέλεχος του ΙΚΑ, «ότι για μία επέμβαση με αναγκαία ποσότητα μοσχεύματος 20 κυβικών εκατοστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέσσερις συσκευασίες των πέντε, με αποτέλεσμα να πενταπλασιάζεται το κόστος των μοσχευμάτων.
Οπως προκύπτει από τα παραστατικά - τιμολόγια ασφαλισμένων, σε περιπτώσεις που χρειάστηκε να τοποθετηθούν 30 κυβικά εκατοστά το ΙΚΑ χρεώθηκε έξι συσκευασίες των πέντε, δηλαδή 13.210 ευρώ. Εάν είχαν χρησιμοποιηθεί τρεις συσκευασίες των δέκα κυβικών εκατοστών, το ποσό θα ήταν 5.657,10 ευρώ. Για τέσσερα κυβικά εκατοστά μοσχεύματος εάν ανοίξουν τέσσερις συσκευασίες του ενός κυβικού, το κόστος είναι 8.807,2 ευρώ, ενώ με μια συσκευασία των πέντε 2.201,8 ευρώ. Η πρακτική αυτή δεν γίνεται πλέον αποδεκτή από το ΙΚΑ».
Της Γαληνης Φουρα
ΠΡΕΖΑ TV26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου